Δευτέρα, Μαρτίου 09, 2015

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ


Προς το ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Ε’ Κλιμάκιο
Υπόψη Προέδρου κας Ανδρεοπούλου


1.   Σωματείο με την επωνυμία «ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΛΛΙΡΡΟΪΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - ‘‘Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ’’», που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Σταδίου 60) και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρό του κ. Πέτρο Μπούρκουλα.
2.   Σωματείο με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΙΩΝ - ‘‘Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ’’», που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Σοφοκλέους 5) και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρό του κ. Δημήτριο Καπόπουλο.
3.   Σωματείο με την επωνυμία «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΑΙΩΝ  - ‘‘Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ’’», που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Κουμουνδούρου 37) και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρό του κ. Παναγιώτη Φωτεινόπουλο.

Αξιότιμη κα Πρόεδρε,
με την παρούσα θα θέλαμε να θέσουμε υπ' όψιν σας τα επισυναπτόμενα έγγραφα, και δη:

1) Την από 7.10.2014 αίτησή μας προς το Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση: α) της  υπ' αριθμ. 173714/9.7.2014 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με θέμα «Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ», της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με φορέα του έργου  την Περιφέρεια Πελοποννήσου», καθ΄ ό μερος αφορά την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης αποβλήτων  (ΟΕΔΑ) της 2ης Διαχειριστικής ενότητας Πελοποννήσου και β)  κάθε άλλης συναφούς προς την ανωτέρω, προγενέστερης ή μεταγενέστερης πράξης ή παράλειψης της διοίκησης.
2) Την από 14.3.2014 εξώδικη - διαμαρτυρία - πρόσκληση - δήλωση και γνωστοποίηση με επιφύλαξη δικαιωμάτων προς τον τότε Πρωθυπουργό κ. Αντώνιο Σαμαρά.
3) Την από 12.5.2014 εξώδικη - γνωστοποίηση - πρόσκληση - δήλωση με επιφύλαξη δικαιωμάτων προς την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (Ε.Υ.ΠΕ.) του ΥΠΕΚΑ, Τμήμα Β’, κ. Επ. Τολέρη.
4) Την από 6.5.2014 μηνυτήρια αναφορά μας προς την κα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επί της οποίας διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τριπόλεως, από τον Πταισματοδίκη Τριπόλεως, προκειμένου να διαπιστωθεί η τέλεση αδικημάτων σχετικά με την διανεμηθείσα στους Συμβούλους του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, κατά την συνεδρίασή του της 14.1.2014 και περιλαμβανόμενη στα Πρακτικά του Συμβουλίου από 17/1/2014 ΕΙΣΗΓΗΣΗ για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ», που εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου της οποίας συντάκτες είναι η κ. Καλαμούτσου Παρασκευή, Τοπογράφος Μηχανικός Τ.Ε. και Μαντζουράνης Π. Χημικός Μηχανικός Π.Ε., αποτελείται από έξι (6) σελίδες, ενώ υπάρχει και ετέρα, εν μέρει ακριβώς ομοία της προηγουμένης, ΕΙΣΗΓΗΣΗ, με την ίδια από 17/1/2014 ημερομηνία, των ιδίων, ως άνω, συντακτών, την οποία υπογράφουν αμφότεροι στο τέλος του κειμένου και κάτωθι κάθε σελίδας αυτής, αποτελούμενη από δέκα (10) σελίδες, και ειδικότερα, διότι  στην άνω εισήγηση των έξι σελίδων δεν περιλαμβάνονται κρίσιμα στοιχεία, όπως π.χ. η ύπαρξη δύο σεισμικών ρηγμάτων στην προτεινομένη για την εγκατάσταση Μ.Ε.Α. - Χ.Υ.Τ.Υ. περιοχή «ΟΝΙ» του χωρίου Καλλιρρόης Μεσσηνίας και η διέλευση ρέματος, η ανάγκη αναβαθμολόγησης της υποψηφίας θέσεως κλπ., που θα επηρέαζαν αρνητικά και αποφασιστικά την κρίση του Συμβουλίου, σχετικά με την γνωμοδότησή του επί της υποβληθείσας περιβαλλοντικής μελέτης.

Υπ' όψιν, ότι στην υπό έλεγχο υπόθεση έχουμε έντονο έννομο συμφέρον και ενδιαφέρον, διότι εκπροσωπούμε τους κατοίκους των χωρίων, εντός των διοικητικών ορίων των οποίων προγραμματίζεται να εγκατασταθεί Μ.Ε.Α. - Χ.Υ.Τ.Υ. της 2ης διαχειριστικής ενότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθόσον απειλείται και διαταράσσεται η περιβαλλοντική και οικολογική ισορροπία της περιοχής, και με το ρυπογόνο αυτό έργο - Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ - χωματερή) εντός σχεδόν του Χωρίου Καλλιρρόη, Δήμου Οιχαλίας, Νομού Μεσσηνίας, θέση «ΟΝΙ», τίθεται σε κίνδυνο η υγεία, ακόμη και η ζωή των κατοίκων της περιοχής. Μολύνεται το νερό, ο αέρας, το έδαφος, τα φυτά, οι καλλιέργειες και τα ζώα. Προκαλούνται δυσάρεστες οσμές, ρύποι, αποπνικτική ατμόσφαιρα, όχληση, θόρυβος και κυκλοφοριακή συμφόρηση. Επηρεάζεται δυσμενώς και καταστρέφεται το τοπίο, περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και ομορφιάς, η ‘‘πάγκαρπη’’ και ‘‘καλλίμορφη’’ γη της Μεσσηνίας. Βλάπτονται ή καταστρέφονται Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, και όλα αυτά με αποτέλεσμα τον αφανισμό και ερήμωση των χωριών μας και της περιοχής μας, αλλά και ακόμη, διότι η σύμβαση με την κατασκευάστρια εταιρεία δεν είναι συμφέρουσα αλλά αντιθέτως βλάπτει το δημόσιο συμφέρον.

Αθήνα, 4.3.2015
Με τιμή
                                        Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: