Πέμπτη, Μαρτίου 05, 2015

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΤΗΣ ΑΝΩ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΥΡΗΝΕΛΟΥΡΓΕΙΩΝ ΤΗΣ ΒΙΠΕ ΜΕΛΙΓΑΛΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ… ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΑ ΣΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙΧΑΛΙΑ


Αναφορά – Μήνυση κατέθεσε ο Δήμος Καλαμάτας
Σε περιβαλλοντικό ναρκοπέδιο φαίνεται να έχει μετατραπεί η ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, αλλά και του Μελιγαλά, από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων.
 Στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας αποφασίστηκε η υποβολή αναφοράς – μήνυσης ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, κατά παντός υπευθύνου, προς διερεύνηση τυχόν ποινικών πράξεων, ιδίως παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
 Κι αυτό, διότι, σύμφωνα με το σκεπτικό, στην Καλαμάτα και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου παρατηρείται έντονο πρόβλημα δυσοσμίας, ως αποτέλεσμα της λειτουργίας μονάδων πυρηνελαιουργείων, με συνέπεια να υποβαθμίζεται η ζωή των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής, αλλά και το περιβάλλον.
 Στο σκεπτικό της απόφασης σημειώνεται ότι δεκάδες πολίτες διαμαρτύρονται καθημερινά στο τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου.
 Εκείνο, όμως, που προκαλεί πραγματικά απορία είναι, γιατί σ' ένα τόσο σοβαρό θέμα, με πλήθος καταγγελιών, δεν έχει πάρει επίσημη θέση η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι; Κι αν ναι, τι έχουν δείξει; Όντως, όπως δηλώνουν επιστήμονες, ο καπνός από τα πυρηνελαιουργεία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για το περιβάλλον και τους πολίτες; Ζητήματα ζωτικής σημασίας για τα οποία η πλέον αρμόδια αρχή τηρεί σιγή ιχθύος! Επιστρέφοντας στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο πρόεδρος, αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης, εισηγήθηκε την υποβολή μήνυσης κατά παντός υπευθύνου, όπως είχε ήδη προαναγγείλει ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας.
 Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας διαφώνησε και ειδικότερα ο Σταμάτης Μπεχράκης πρότεινε να κληθούν οι υπεύθυνοι των πυρηνελαιουργείων σε σύσκεψη για να εξεταστεί το σοβαρό πρόβλημα, να γίνει προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων και, αν αδιαφορήσουν, τότε να προσφύγει ο Δήμος στη δικαιοσύνη. Όπως σημείωσε, ο Δήμος δεν μπορεί να εκχωρήσει αυτό το θέμα στη δικαιοσύνη, πριν εξαντληθούν τα περιθώρια της πολιτικής διαδικασίας και γενικά η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο.
 Επιπλέον, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Θεοφιλόπουλος, που είναι χημικός μηχανικός, τόνισε ότι η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι μια βεβιασμένη ενέργεια, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον.
 Ο επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρος Μπρεδήμας, μίλησε για «αίσχος» και «γάγγραινα» που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι μάλιστα τόνισε ότι αναγκάζονται να προσφεύγουν για βοήθεια στους πνευμονολόγους και τους παθολόγους. Υποστήριξε ακόμη ότι η Δημοτική Αρχή έχει μεγάλη ευθύνη που τόσα χρόνια δεν ασχολήθηκε με αυτό το πρόβλημα, ενώ μίλησε επίσης «για οσφυοκάμπτες μπροστά σε αυτή τη λαίλαπα».
 Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, χαρακτήρισε την προσφυγή στη δικαιοσύνη ως ένα «επικοινωνιακό τρικ» της Δημοτικής Αρχής, όταν μάλιστα προ μηνός περίπου ο δήμαρχος κατέθεσε υπόμνημα στον εισαγγελέα και εκείνος ήδη έχει διατάξει τη διερεύνηση του θέματος.
 Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας, Θανάσης Ηλιόπουλος, που είναι και νομικός, τόνισε από την πλευρά του ότι ο Δήμος θα έπρεπε να έχει προχωρήσει στην υποβολή της μήνυσης νωρίτερα, ενώ σημείωσε ότι η μήνυση έχει μεγαλύτερο κύρος, ως ενέργεια, σε σχέση με το υπόμνημα στον εισαγγελέα που κατέθεσε σχετικά πρόσφατα ο δήμαρχος.
 Επίσης, σχολίασε ότι δεν είναι δυνατόν να επικρίνεται η Δημοτική Αρχή που μόνη της ανέδειξε αυτό το μεγάλο ζήτημα.
 Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Γιώργος Φάββας, συνηγόρησε υπέρ της μήνυσης και πρόσθεσε ότι και στο Μελιγαλά η κατάσταση είναι απαράδεκτη, αφού πριν από δύο ημέρες βρέθηκε στην περιοχή.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Τελευταία Ενημέρωση: 04/03/2015 21:24
TO ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΟ:
H ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΩ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΧΘΕΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟΠΝΙΚΤΙΚΗ-ΠΝΙΓΗΡΗ. ΤΟ ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ ΤΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ ΚΑΙ ΤΑ ΓΥΡΩ ΧΩΡΙΑ ΒΡΩΜΑΓΑΝΕ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΕΙΣ. ΠΝΙΓΟΣΟΥΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΟΧΑ!!!!!!!!!
ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ.

ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΥΛΟΓΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ;;;;;;;


1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Που είναι οι εγγυητές της ποιότητας ζωής μας (Δήμος Οιχαλίας και Περιφέρεια Πελοποννήσου), με τις "κόκκινες" γραμμές τους, ώστε να μας "προστατέψουν" από την μόλυνση του νερού και του αέρα μας;;; Που είναι τρομάρα τους;;;;;;;;;;;;;; Που θέλουν να φέρουν και το σκουπιδοεργοστάσιο στην Καλλιρρόη ώστε να μας αποτελειώσουν;;;; Που είναι;;;; Που κρύβονται;;;;