Πέμπτη, Μαρτίου 05, 2015

ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΟ ΦΙΑΣΚΟ ΜΕ ΤΑ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΑ

Μήνυση από το Δήμο Καλαμάτας κατά παντός υπευθύνου 
Καλαμάτα και Οιχαλία υποφέρουν επί χρόνια
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, αναδεικνύοντας την προσπάθειά της στο θέμα προστασίας των πολιτών της ευρύτερης περιοχής από το πρόβλημα με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, κατέθεσε χθες το μεσημέρι, δια μέσω του δημάρχου Παν. Νίκα, μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη δυσοσμία που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα.
 Ο δήμαρχος, αμέσως μετά, σε δηλώσεις του ανέφερε: «Λυπούμαι γι’ αυτήν την εξέλιξη, λυπούμαι ειλικρινά, αλλά δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζομε αυτό το πρόβλημα της δυσοσμίας εμείς, οι φιλοξενούμενοι, ο κόσμος που κατεβαίνει στο αεροδρόμιο. Χθες (σ.σ. προχθές) είχαμε πάνω από 50 τηλεφωνικές οχλήσεις από πλευράς συμπολιτών μας, κάποιοι από τους οποίους αντιμετωπίζουν και ζητήματα υγείας.
 Κατέθεσα τη μήνυση στον κ. εισαγγελέα, ζήτησα να υπάρξει ενεργοποίηση και από πλευράς Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, διότι πιστεύω βαθύτατα ότι είναι ένα θέμα το οποίο συνδέεται με τις ποσότητες πυρήνα που συσσωρεύονται στα πυρηνελαιουργεία και τις δυνατότητες που έχουν να τις επεξεργασθούν και, βεβαίως, με την εφαρμογή των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Δεν είναι δυνατόν να βρωμάει κυριολεκτικά ο τόπος.
 Βεβαίως, τα πυρηνελαιουργεία συμβάλλουν στην οικονομία, αλλά στην οικονομία συμβάλλουν και τα ξενοδοχεία, συμβάλλει και ο τουρισμός και υπάρχει λύση: και να λειτουργούν και να μην κυριαρχεί αυτή η δυσοσμία στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή, μία περιοχή η οποία θέλει να λέγεται τουριστική και ματώνει κυριολεκτικά, για να έχομε θετική εξέλιξη σ’ αυτή την οικονομική δραστηριότητα - εννοώ την τουριστική».
 Ο δήμαρχος, τέλος, ανέφερε πως το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο στη Μεσσηνία, αλλά και σε άλλες περιοχές.
Βέβαια, το όλο ζήτημα δεν είναι σημερινό.  Εδώ και χρόνια, μερικές εβδομάδες κάθε χρόνο, ο αέρας της Καλαμάτας και της περιοχής του Μελιγαλά βρωμάει. Μυρίζει αφόρητα και κανείς δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό. Σε κάθε περίπτωση και σε ακτίνα χιλιομέτρων, υπάρχουν πολίτες που αντιμετωπίζουν και προβλήματα υγείας.
 Η Νομαρχία παλιότερα, η αιρετή Περιφέρεια τώρα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έχουν αποδειχθεί διαχρονικά ανίκανες να λύσουν το πρόβλημα. Ακόμα και η Δικαιοσύνη, παρότι η δυσοσμία φτάνει στο δικαστικό μέγαρο, δε λέει να κινηθεί, έστω και αυτεπάγγελτα. Ποιος φταίει; Υπηρεσίες που ολιγωρούν ή που δεν κινούνται με αποφασιστικότητα.
 Σε χθεσινό μας ρεπορτάζ αναρωτιόμαστε τι γίνεται από την πλευρά της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Χθες το μεσημέρι επισκεφθήκαμε τον αρμόδιο υπάλληλο, Ηλία Κατσάμπα, χημικό-μηχανικό. Με αυτά που ακούσαμε, πάθαμε κάτι σαν παράκρουση. Υπάρχει ένας κυκεώνας υπηρεσιών που ευθύνονται γι’ αυτό που λέμε με απλά λόγια «λειτουργία πυρηνελαιουργείων». Όλοι έχουν από κάποιο μερίδιο ευθύνης. Το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες, δε μάθαμε.
 Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, όμως, πέρυσι, για μεγάλο χρονικό διάστημα, λειτουργούσε μόνο με ένα άτομο (!), υπεύθυνο να ελέγχει το νομό, ενώ φέτος, κι έπειτα από πολύ κόπο, προστέθηκαν άλλα δύο. Ειδικευμένο, όμως, είναι μόνο ένα.
 Ο κ. Κατσάμπας μάς ενημέρωσε ότι και έλεγχοι έχουν γίνει και πρόστιμα έχουν επιβληθεί, με τη μερίδα του λέοντος να έχει η ΒΙΠΕ Μελιγαλά. Παράλληλα, υπάρχει μια σειρά εγγράφων από αρμόδια υπουργεία, τα οποία δεν μπορούν να προσδιορίσουν εάν και κατά πόσο έχουν βλαπτικότητα οι οσμές από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, δεδομένου ότι προηγουμένως πρέπει να γίνει σχετική επιδημιολογική έρευνα!
 Βέβαια, "μπαλώματα" ή ασπιρίνες στο πρόβλημα μπορούν να υπάρξουν με την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από τα πυρηνελαιουργεία και τους ελέγχους. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να αποτυπωθεί η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα με κατάλληλες μετρήσεις και εκτιμήσεις των συγκεντρώσεων των αερίων ρύπων.
 Επομένως, τόσα χρόνια, Νομαρχία, Δήμοι, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει σε εγκατάσταση μονάδας μέτρησης ελέγχου ποιότητας της ατμόσφαιρας, για να υπάρξει κι ένα σαφές συμπέρασμα.
 Επίσης σημαντικές είναι η χωροθέτηση των πυρηνελαιουργείων και οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στους προτεινόμενους χώρους εγκατάστασης. Κι αυτό, στην περίπτωση της Καλαμάτας, δεν ελήφθη καθόλου υπόψη, όταν έβαζε υπογραφές η Νομαρχία, την οποία τότε υπηρετούσαν σημερινοί δήμαρχοι...
ΠΗΓΗ: ΘΑΡΡΟΣ
Τελευταία Ενημέρωση: 05/03/2015 19:11

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
-Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΟΝΑΔΩΝ(ΠΥΡΗΝΕΛΟΥΡΓΕΙΩΝ) ΣΤΗ ΒΙΠΕ ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΘΕΙ ΛΙΑΝ ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ
-Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΒΑΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΣΜΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΩΜΑ ΠΟΥ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΠΥΡΗΝΕΛΟΥΡΓΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΥΓΙΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΑΝΩ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.
-ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΑΜΕΣΑ
-ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΟΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ. ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΜΕ

ΟΜΩΣ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥN ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: