Τετάρτη, Μαρτίου 25, 2015

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΝΤΡΕΔΩΝ

Η επέτειος της εξέγερσης και της ορκωμοσίας των Ντρέδων γιορτάστηκε χθες το μεσημέρι στο ιστορικό Ανω Δώριο (Σουλιμά), τιμώντας τους ηρωικούς αυτούς αγωνιστές που έδωσαν το αίμα τους και πρωταγωνίστησαν στον απελευθερωτικό αγώνα του έθνους μας το 1821.
Οι Ντρέδες κατέχουν ένα ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου, με την ανδρεία που έδειξαν και τις δεκάδες μάχες που έδωσαν σε πολλά μέρη, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ελευθερίας.
 Οι χθεσινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε από τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας στον αύλειο χώρο της ιστορικής εκκλησίας του Αγίου Δημήτριου: στον ίδιο χώρο που ορκίστηκαν και οι οπλαρχηγοί της περιοχής με όλα τα παλικάρια τους, υπό τον ιερέα Δημήτριο Παπατσώρη για ελευθερία ή θάνατο, πριν σηκώσουν την σημαία της επανάστασης και πάρουν στα χέρια τους τα καριοφίλια.  Ακολούθησε η αναπαράσταση της ορκωμοσίας από φουστανελοφόρους μαθητές, και στη συνέχεια στεφάνια κατέθεσαν: ο βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας εκ μέρους της Βουλής, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλιφέρη, ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, ο σμήναρχος κ. Τσιώμος της 120 ΠΕΑ εκ μέρους των στρατιωτικών αρχών, η διοικήτρια του ΑΤ Κοπανακίου Μαρία Καραγιάννη, η πρόεδρος της ΤΚ Ανω Δωρίου Αγγελική Θεοχάρη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανω Δωρίου Δημήτρης Αλαγιάννης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριφυλίας Παναγιώτης Λούτος, μαθητές από το Λύκειο και Γυμνάσιο Δωρίου και ο εκπρόσωπος της οικογένειας Παπατσώρη, Αλέξανδρος Παπατσώρης. Ο τελευταίος, αμέσως μετά, όπως έχει θεσπιστεί, παρέδωσε τα χρηματικά έπαθλα στους μαθητές που αρίστευσαν: για το λύκειο στην Ασπασία Γκότση και για το γυμνάσιο στον Δημήτρη Ζιώργα.
 Ποιήματα απήγγειλαν μαθητές από σχολεία του Δωρίου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η λαογράφος και συγγραφέας Γαρυφαλλιά Κατσαμπάνη-Τσαγκάρη, που αναφέρθηκε στον αγώνα των Ντρέδων και έκλεισε με μια πρόταση για την επαναφορά της ονομασίας του Ανω Δωρίου σε Σουλιμά - «καθώς δεν νοείται όλα τα χωριά της περιοχής να ονομάζονται Σουλιμοχώρια και να μην υπάρχει Σουλιμά».
 Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Γυναικών Δωρίου και δεξίωση που παρατέθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού.
 Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν επίσης, η βουλευτής Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αγγελος Χρονάς και Παναγιώτης Αλευράς, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Αικατερίνη Αργυροπούλου, ο πολιτευτής της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.
Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015 08:46
Γράφτηκε από τον  Kώστας Μπούρας
Διαβάστε το άρθρο στην
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/59510-epeteios-exegersis-orkwmosia-dredwn#prettyPhoto


Δεν υπάρχουν σχόλια: