Σάββατο, Μαρτίου 07, 2015

ΈΚΛΕΙΣΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΟ «ΑΜΑΡΤΩΛΟ» ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ… ΚΟΛΑΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΤΗ ΣΤΗ ΒΙΠΕ ΜΕΛΙΓΑΛΑ
ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΙΦΕΡΗ: Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας δεν κάθεται με… σταυρωμένα τα χέρια
Κάθε χρόνο η ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο, ανάλογα με την ελαιοκομική παραγωγή, μετατρέπεται σε περιβαλλοντική... κόλαση του Δάντη, με την ατμοσφαιρική μόλυνση να αγγίζει τα όρια του συναγερμού.
 Κάθε προνοιακή Αρχή ή Αρχές, λόγω της συχνότητας του φαινομένου, θα είχε φροντίσει να πάρει τα κατάλληλα μέτρα, όπως σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής μόλυνσης και συνεχείς έλεγχοι, ώστε η κατάσταση να μην ξεπερνά τα όρια. Μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει συμβεί. Πήραμε, όμως, υποσχέσεις και λεκτικές διαβεβαιώσεις.
 Χθες, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, η οποία ως πρώην δήμαρχος Μελιγαλά γνωρίζει πολύ καλά το θέμα, προσπάθησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε να περιγράψει τη δική της αλήθεια για το υπαρκτό πρόβλημα. Βέβαια, δεν προσπάθησε να κρύψει το γεγονός. Το αντίθετο, μάλιστα, ο λόγος της ήταν καταγγελτικός για όσα προέκυψαν από τον προχθεσινό έλεγχο του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος. Απλώς, δε μίλησε για το προνοιακό παρελθόν, αλλά μόνο για το μέλλον, και για τη θέληση της Περιφέρειας να μη χαρίσει... κάστανα σε κανέναν σε ό,τι αφορά το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.
Έτσι, κάνοντας μια ανασκόπηση του προχθεσινού ελέγχου, σημείωσε ότι στην προσωρινή διακοπή της λειτουργίας μονάδας επεξεργασίας πυρήνα που στεγάζεται στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά προχώρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς διαπιστώθηκε ότι γινόταν υπόγεια διάθεση υγρών αποβλήτων. Η αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη πράξη είναι πρωτόγνωρη και εξετάζεται το μέγεθος της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικά σχολίασε ότι το μέγεθος της μόλυνσης δεν ήταν σύνηθες, αλλά ιδιαίτερα βαρύ. Κάτι, δηλαδή, που στη νομική γλώσσα θα χαρακτηριζόταν ως ειδεχθές έγκλημα.
 Επίσης, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη μονάδα θα πρέπει να εκκενώσει τους αποθηκευτικούς χώρους και να απομακρύνει τις πρώτες ύλες μέχρι τις 13 Μαρτίου.
 Από την άλλη πλευρά, υπεραμύνθηκε και των ενεργειών της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ανέφερε ότι το προηγούμενο διάστημα έγιναν συσκέψεις μεταξύ όλων των αρμόδιων παραγόντων, ενώ τον προηγούμενο μήνα εκτεταμένοι έλεγχοι, που κατέγραψαν μια σειρά από αρνητικά θέματα στη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων. Χαρακτηριστικά είπε ότι έλεγχοι έγιναν στις 9, 11, 25 και 27 Φεβρουαρίου, αλλά και προχθές.
 Τέλος, ξεκαθάρισε ότι βούληση της ιδίας αλλά και του περιφερειάρχη είναι να συνεχιστεί ο διάλογος και το επόμενο διάστημα, με σκοπό να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις και από την επόμενη ελαιοκομική περίοδο να μειωθούν αρκετά τα προβλήματα. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι δεν μπορούν να εξαλειφθούν.
Ανακοίνωση της εταιρείας
Στο μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της "ΟΙΚΟΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε." σε γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει: "Ως νόμιμος εκπρόσωπος της ΟΙΚΟΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε. ζητώ συγγνώμη από όσους ενοχλήσαμε με τη ρύπανση που προκλήθηκε λόγω διαρροής υγρών (λιόζουμα), από τη νέα υπόγεια τσιμεντένια δεξαμενή αποθήκευσης διφασικών ελαιοπυρήνων του εργοστασίου μας στη ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά.
 Η διαρροή είναι άσχετη με τη λειτουργία του εργοστασίου. Οφείλεται σε κατασκευαστική ατέλεια που ήταν αδύνατον να αντιληφθούμε έγκαιρα. Εργαζόμαστε νυχθημερόν για την αντιμετώπισή της και ήδη η διαρροή σταμάτησε και ασχολούμαστε με τον καθαρισμό των χώρων».
ΠΗΓΗ: ΘΑΡΡΟΣ
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Τελευταία Ενημέρωση: 07/03/2015 18:27


Δεν υπάρχουν σχόλια: