Πέμπτη, Φεβρουαρίου 12, 2015

ΣΤΟ… ΚΟΚΚΙΝΟ Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ

Αυξημένες εκπομπές σκόνης ο πυρήνας της ελιάς χωρίς κατάλληλα φίλτρα 
Απορίες προκαλεί η απουσία δημοσιευμένων ελέγχων για τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στη Μεσσηνία, δεδομένου ότι η ρύπανση που προκαλεί στο περιβάλλον η κακή λειτουργία τους είναι πιο επικίνδυνη από αυτό που συμβαίνει καθημερινά στο εργοστάσιο της Μεγαλόπολης
Μέχρι σήμερα το θέμα της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στη Μεσσηνία ήταν από αυτά που αντιμετωπίστηκαν με επιπολαιότητα από τις υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη για την άσκηση ελέγχων. Κι όμως, σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, ο πυρήνας της ελιάς έχει αυξημένες εκπομπές σκόνης, αν στο εργοστάσιο που λειτουργεί δεν υπάρχουν τα κατάλληλα φίλτρα.
 Η αναφορά που κατέθεσε, προχθές, ο δήμαρχος Π. Νίκας θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν ήταν άλλη μια... πιστολιά στον αέρα, αλλά θα αποτελέσει την αρχή για να ξετυλιχτεί το κουβάρι του προβλήματος.


Το καθεστώς λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων και οι υπεύθυνοι για τις άδειες και τους ελέγχους
Του Κώστα Γαζούλη
Διαστάσεις πήρε τις τελευταίες ημέρες ένα θέμα διαχρονικό για την Καλαμάτα. Η αποπνικτική κατάσταση και η έντονη μυρωδιά, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, αφύπνισε αρκετό κόσμο και τον ίδιο το δήμαρχο της πόλης, τον Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος πήγε στον εισαγγελέα για το ζήτημα της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων.
Εμείς ψάξαμε το θέμα, ώστε να μάθουμε ποιοι είναι υπεύθυνοι για τις άδειες αυτών των εργοστασίων, τους ελέγχους, αλλά και για το καθεστώς λειτουργίας τους.
 Σχετικά επικοινωνήσαμε με την περιβαλλοντολόγο Ρούλα Χανδρινού, η οποία εργάζεται σε μεγάλη εταιρεία της Αθήνας που διενεργεί περιβαλλοντολογικές μετρήσεις ποιότητας της ατμόσφαιρας, και τη ρωτήσαμε για τις άδειες που χρειάζονται τα συγκεκριμένα εργοστάσια, ποιος τις εκδίδει και ποιες Αρχές είναι υπεύθυνες για τους ελέγχους.
Όπως μας είπε: «Όλα τα έργα και οι δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των ελαιοτριβείων και των μονάδων παραγωγής πυρηνελαίου, για τη νόμιμη λειτουργία τους πρέπει να έχουν εκδώσει μια σειρά αδειών, όπως είναι η άδεια λειτουργίας, καθώς και η περιβαλλοντική αδειοδότηση.
 Σύμφωνα με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία (Ν. 4014/2011, Υ.Α. 1958/2012 όπως έχουν τροποποιηθεί κ.λπ.), οι ανωτέρω δραστηριότητες, ανάλογα με το μέγεθός τους και, κατ’ επέκταση, το μέγεθος των επιπτώσεων που προκαλούν στο περιβάλλον, είναι υποχρεωμένες για τη λειτουργία τους να έχουν εκδώσει Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ή Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (οι οποίες ενσωματώνονται στην άδεια λειτουργίας).
 Οι άδειες αυτές, ανάλογα με το μέγεθος της δραστηριότητας, εκδίδονται από την Περιφερειακή Ενότητα, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή το ΥΠΕΚΑ. Στις παραπάνω περιβαλλοντικές άδειες αναφέρονται περιβαλλοντικοί όροι, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται από τα εργοστάσια κατά τη λειτουργία τους. Οι όροι αυτοί ενδεικτικά αναφέρονται στον τρόπο διαχείρισης των υγρών και στερεών αποβλήτων που προκύπτουν από την παραγωγική τους διαδικασία (επικίνδυνα και μη επικίνδυνα απόβλητα), στις επιτρεπόμενες αέριες εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα (π.χ. χημικών ενώσεων, αιωρούμενων σωματιδίων, οσμών κ.λπ.), στις καταναλώσεις φυσικών πόρων (νερό, ενέργεια κ.λπ.).
 Οι αρμόδιες Αρχές κατά την αυτοψία τους στις δραστηριότητες μπορούν να εντοπίσουν αν συμμορφώνονται με τους περιβαλλοντικούς όρους ή παραβιάζουν μέρος αυτών.

 Τις δε περιόδους αιχμής και σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν (έντονη υγρασία, ισχυροί άνεμοι κ.λπ.), παρατηρούνται φαινόμενα, όπως έντονη οσμή, ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από τα εργοστάσια, ενώ από τις καμινάδες τους φαίνονται να υψώνονται μεγάλοι άσπροι «καπνοί», γεννώντας ερωτήματα, όπως τι εκπέμπονται από αυτές τις καμινάδες (ατμοί; αιωρούμενα σωματίδια;), σε τι συγκεντρώσεις και αν υπάρχουν υπερβάσεις των οριακών τιμών». Μένει, λοιπόν, να δούμε αν οι τοπικοί φορείς θα προχωρήσουν τις ενέργειές τους, ώστε να πραγματοποιηθούν μετρήσεις στα συγκεκριμένα εργοστάσια και να διαπιστωθεί ποιοι πληρούν ή όχι τις προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία τους, χωρίς να βλάπτουν τους κατοίκους των γύρω περιοχών.
ΠΗΓΗ:ΘΑΡΡΟΣ
Τελευταία Ενημέρωση: 11/02/2015 18:51
ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΟ:
ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΥΤΟΥ  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: