Κυριακή, Φεβρουαρίου 08, 2015

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Ύστερα από σειρά προβλημάτων που αντιμετώπισε ο δήμος Καλαμάτας με τη διαχείριση των απορριμμάτων τα προηγούμενα χρόνια, πλέον έχει θέσει τις βάσεις από τον Αύγουστο του 2013 για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με την όσο το δυνατόν φιλικότερη προς το περιβάλλον μέθοδο.
Το patrisnews.com επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων του Δήμου Καλαμάτας και εκεί συνάντησε τον Διευθυντή κ. Γιάννη Παπαδόπουλο, ο οποίος μας απάντησε στα ερωτήματα που του θέσαμε.
-Με ποιον τρόπο υλοποιείται αυτήν την περίοδο η διαχείριση των απορριμμάτων στην Καλαμάτα;
Μετά από μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία είναι γνωστά στην ευρύτερη Ελλάδα και ειδικότερα στην Πελοπόννησο γιατί δεν υπάρχουν οι υποδομές που θα μας βοηθήσουν στο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμφωνα με τις προδιαγραφές της, καταφέραμε από τον Αύγουστο του 2013 να κάνουμε σε μικρογραφία την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Μια δουλειά που έγινε από τον Δήμο Καλαμάτας χωρίς καμία άλλη βοήθεια αλλά είναι εξίσου αποτελεσματική επειδή είναι δικό μας εγχείρημα και είμαστε συνέχεια σε εγρήγορση για να μπορέσουμε να καλύψουμε όποια σημεία αυτή την στιγμή χρειάζονται μια περαιτέρω βελτίωση.
-Η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται απρόσκοπτα στην Καλαμάτα;
Βεβαίως, γίνεται κανονικά. Έχουμε 13 καθημερινά δρομολόγια και 4 δρομολόγια για την ανακύκλωση. Συγκεκριμένα πέρυσι η πόλη της Καλαμάτας βραβεύτηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την επίδοσή της στην ανακύκλωση, καθώς είμαστε από τους δήμους με τα υψηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα. Να πούμε πως η ανακύκλωση ξεκίνησε το 2005 και έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για τη συνέχισή της, σημαντική δουλειά, με βοήθεια από την εκπαίδευση και από τους μαθητές που είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί μας.
-Υπάρχει εργοστάσιο ανακύκλωσης κοντά στην Καλαμάτα;
Το εργοστάσιο που υπάρχει στην Καλαμάτα βρίσκεται σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί από τον δήμο στην περιοχή Ασπρόχωμα της Καλαμάτας δίπλα από το εργοστάσιο Βιολογικού Καθαρισμού και λειτουργεί με έξοδα της Ελληνικής Εταιρίας Ανακύκλωσης.
-Σε ποιο μέρος γίνεται η εναπόθεση των υπόλοιπων σκουπιδιών;
Από τον Αύγουστο του 2013 τα σκουπίδια πηγαίνουν σε χώρο αδειοδοτημένο από το δασαρχείο, που βρίσκεται δίπλα στον χώρο της παλιάς χωματερής, η οποία έχει πλέον σταματήσει να λειτουργεί με στόχο την αποκατάστασή της. Στον χώρο αυτό έχει τοποθετηθεί μια συστοιχία 4 οχημάτων και εκεί πηγαίνουν τα απορριμματοφόρα μας, δηλαδή ό,τι μας περισσεύει από την ανακύκλωση και εκεί οι ποσότητες αυτές αρχικά τεμαχίζονται, περνάνε από τον διαχωριστή και εκεί χωρίζεται το οργανικό υλικό από το ανακυκλώσιμο υλικό και ό,τι περισσεύει πηγαίνει στο τελευταίο μηχάνημα, που είναι ο δεματοποιητής.
-Κομποστοποίηση γίνεται στην Καλαμάτα;
Φυσικά και γίνεται κομποστοποίηση στην Καλαμάτα, η οποία χωρίζεται σε δύο στάδια. Το 2006 ξεκινήσαμε την οικιακή κομποστοποίηση , η οποία γίνεται με συγκεκριμένους κάδους που δίνουμε στα νοικοκυριά. Φυσικά δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο της πόλης αλλά είναι ένα κίνητρο γιατί βάζουν τους δημότες στο να καταλάβουν την όλη διαδικασία. Αυτή την στιγμή έχουμε δώσει 300 τέτοιους κάδους και ευελπιστούμε να μπούμε σε πρόγραμμα όπου θα μας δοθούν άλλοι 1000 μαζί με 5 κομποστοποιητές, οι οποίοι θα μπορέσουν να τοποθετηθούν σε μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα ή μέσα σε μεγάλες μονάδες όπως είναι τα στρατόπεδα και οι αγορές. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στους κατοίκους της πόλης που είτε έχουν κατασκευάσει ή αγοράσει έναν κομποστοποιητή, ο Δήμος έχει ως κίνητρο έκπτωση 20% στα δημοτικά τέλη στο βαθμό που κάποιο νοικοκυριό λειτουργεί έναν τέτοιο κάδο. Μεταγενέστερα δηλαδή κάπου στο 2010 ξεκίνησε και ησυνοικιακή κομποστοποίηση, εκεί μια τοπική ομάδα κατασκευάζει ειδικούς ξύλινους κάδους μεγαλύτερου μεγέθους όπου τοποθετούνται σε πάρκα, πλατείες, γειτονιές και μαζί με μια μερίδα κατοίκων έχουν ευθύνη για το τι θα ρίχνουν στους κάδους.
 -Ποια είναι η διαδικασία για να μπορέσει κάποιος πολίτης να κάνει από το σπίτι του κομποστοποίηση;
Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη. Υπάρχουν δύο ειδών κάδοι. Ο ένας έχει σχήμα ανοιχτής καμπάνας που τοποθετείται στο έδαφος και από εκεί ανεβαίνουν οι μικροοργανισμοί και αποδομούν τα προϊόντα που ρίχνουμε μέσα. Και για όσους δεν έχουν κήπο υπάρχει και ένας άλλος κάδος με ποδαράκια ο λεγόμενος κάδος του μπαλκονιού, ο οποίος αφού δεν έχει έδαφος για να τροφοδοτήσει μικροοργανισμούς τροφοδοτείται με αποικία ειδικών σκωλήκων που τρώνε ό,τι ρίχνουμε μέσα και τα εκκρίματά τους είναι ένα λίπασμα εξαιρετικής ποιότητας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε, ακόμη και στους κήπους.
-Τι προϊόντα μπορεί να αποθέσει κάποιος σε έναν κομποστοποιητή;
Ρίχνουμε μέσα φυτικά προϊόντα όπως χορτάρι και γκαζόν και όχι προϊόντα ζωικής παραγωγής για να μη συγκεντρωθούν τρωκτικά και άλλα ζώα, τα οποία καταστρέφουν την όλη διαδικασία.
ΠΗΓΗ: patrisnews
Φαίη Χρυσαΐδη



Δεν υπάρχουν σχόλια: