Δευτέρα, Φεβρουαρίου 09, 2015

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΘΕΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ: ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΠΟΣΟΥ 680.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΧΩΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ & ΤΗΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ-ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ
ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Προς 
1.Τον Δήμαρχο Οιχαλίας
κ. Αριστείδη Σταθόπουλο
2.Τον Πρόεδρο του Δημ.Συμβουλίου 
κ.Σπύρο Αδαμόπουλο
3.Τους επικεφαλείς των παρατάξεων 
της Αντιπολίτευσης                                                 
κ.κ. Γιώτα Γεωργακοπούλου
Κώστα Δημητρακόπουλο, Ηλία 
Σακελλαριάδη Κώστα Ρειτζόπουλο και
4.Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου
του Δήμου Οιχαλίας   
Μελιγαλά

Κύριε Δήμαρχε
Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί σύμβουλοι
Με αφορμή το αυριανό δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας στο οποίο φέρεται προς συζήτηση και συγκεκριμένα ως 14ο θέμα συζήτησης, θέμα το οποίο αφορά την:<<Αποδοχή επιχορήγησης ποσού 680.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για την χρηματοδότηση υποδομών προσωρινής διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων>> θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα:
Το συντονιστικό μας όργανο στο χρονικό διάστημα που αυτό δραστηριοποιείται έχει πάρει ξεκάθαρα τις παρακάτω θέσεις :
1.Έχει ταχθεί κατά της δημιουργίας σκουπιδοεργοστασίου στη θέση <<όνι>> της Καλλιρρόης για τους γνωστούς σε όλους επιστημονικούς και κοινωνικούς λόγους που έχουν εκφραστεί πλειστάκις με πολλούς και ποικίλους τρόπους (έγγραφα, δημοσιεύσεις, τοποθετήσεις σε δημοτικά συμβούλια, εκδηλώσεις ,επιστημονικές ενημερώσεις κ.λ.π). Έχει τοποθετηθεί αρνητικά κατά του συγκεκριμένου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ το οποίο στηρίζεται σε φαραωνικά έργα στις εγκαταστάσεις των οποίων γίνεται η συγκέντρωση και η υποτιθέμενη επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων με αποτέλεσμα το θάψιμο ποσοστού περίπου 45% της εισερχομένης ποσότητας στις εγκαταστάσεις των πλέον 10% του υλικού με το οποίο γίνεται η επικάλυψη με αποτέλεσμα η ποσότητα των απορριμμάτων που θάβεται να φθάνει το 55%.
2.Έχει ταχθεί υπέρ του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων που προβλέπει μικρές δημοτικές ή διαδημοτικές μονάδες διαχείρισης. Στην περίπτωση αυτή οι Δήμοι είτε μόνοι τους, είτε σε διαδημοτική συνεργασία θα μπορούν να προχωρήσουν σε διαλογή στην πηγή, σε  ανακύκλωση, σε  κομποστοποίηση, διαδικασίες  που θα τους επιτρέψουν να έχουν έσοδα τα οποία  θα διαθέτουν για την ικανοποίηση των αναγκών των δημοτών τους, με μικρότερο κόστος από την προηγούμενη μορφή διαχείρισης και με μεγαλύτερο όφελος για την προστασία του περιβάλλοντος και τις ζωές όλων των κατοίκων».
Επιπρόσθετα θεωρούμε ότι:
1.Η ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ είτε πρόκειται για προσωρινή είτε πρόκειται για οριστική διαχείριση είναι η ολοκληρωμένη λύση ανάκτησης χρήσιμων υλικών πριν αυτά αναμειχθούν με την υπόλοιπη μάζα των απορριμμάτων. Η διαλογή στην πηγή διευκολύνει τον διαχωρισμό και προσφέρει καθαρά υλικά με μεγαλύτερη εμπορική αξία.
2.Τα σύμμεικτα απορρίμματα είναι σκουπίδια ,τα διαχωρισμένα είναι προϊόντα και από την αξιοποίηση-πώλησή τους προκύπτουν έσοδα.
3.Η εμπειρία της Ευρώπης που πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, έχει κατασταλάξει και έχει καθιερώσει τη “Διαλογή στην Πηγή” ως απαραίτητο στοιχείο για αποδοτική ανακύκλωση των απορριμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία ανανέωση της βασικής Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την οδηγία πλαίσιο 2008/98/ΕΚ, η διαλογή στην πηγή καθορίζεται πλέον ως απαραίτητη νομική υποχρέωση των κρατών μελών τουλάχιστον για το γυαλί, το χαρτί, το πλαστικό και το μέταλλο. H παραπάνω οδηγία έχει ήδη ενσωματωθεί στην Ελληνική Νομοθεσία με το Νόμο 4042/2012 και αποτελεί υποχρέωση όλων όσων ασχολούνται με την διαχείριση των απορριμμάτων στην πιστή εφαρμογή του.
Η συλλογική λοιπόν εμπειρία της Ευρώπης μετά από πολλά χρόνια δοκιμών και συγκρίσεων κατέδειξε ότι η αποδοτική ανακύκλωση γίνεται όταν διαχωριστούν αρχικά τα υλικά στην πηγή από τον πολίτη. Άλλες προσεγγίσεις για διαλογή των απορριμμάτων μετά την ανάμειξη των υλικών στο σημείο παραγωγής τους, είτε μηχανικά, είτε με χειροδιαλογή, δοκιμάστηκαν και αποδείχτηκαν ακριβές ή ανεπαρκείς λόγω κακής ποιότητας των ανακτώμενων υλικών μετά τη διαλογή τους. Και αυτό γιατί είχε προηγηθεί η ανάμειξη των ανακυκλώσιμων υλικών από τους πολίτες και με οργανικά απορρίμματα (απορρίμματα κουζίνας). Είναι για αυτούς τους λόγους που η Ε.Ε. επένδυσε και επενδύει στην ενημέρωση των πολιτών για την ανάγκη διαλογής των υλικών στην πηγή και το θεσμοθέτησε πολύ πρόσφατα και ως νομική υποχρέωση των κρατών μελών για τα βασικά υλικά συσκευασίας.
4.Ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΚΑ Γιάννης Τσιρώνης πριν λίγες ημέρες και πριν την ορκωμοσία του  δήλωσε ότι η διάδοση της ανακύκλωσης με διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του. Ο ίδιος θεωρεί προσωπικό του στοίχημα την αύξηση της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης των απορριμμάτων.
5.Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης με την υπ.αριθμ.2/14-1-2015 απόφαση του  ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ :
Να ζητήσει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Κυβέρνηση να μην υπογραφεί η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ και η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνει από ενιαίο Δημόσιο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων χωρίς καμία ανάμειξη ιδιωτών που πρέπει να απαλλαγούν και από τη φορολογία των λεγομένων ανταποδοτικών τελών. Ο φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια χρησιμοποιώντας την αρχή της τεχνολογίας θα κάνει την χωροθέτηση ,θα επιλέξει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα τη ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ .Θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Μόνο τότε οι Δήμοι είτε μόνοι τους ,είτε σε διαδημοτική συνεργασία θα μπορούν να προχωρήσουν σε ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ,σε  ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, σε ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ,να έχουν έσοδα που θα διαθέτουν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
6.Το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης στη συνεδρίασή του της 1ης Δεκέμβρη 2014
ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ :
Καθολική διαλογή στην πηγή με την υλοποίηση έξι ρευμάτων αποκομιδής :
-Ένα(1) ρεύμα τα οργανικά
-Τέσσερα (4) ξεχωριστά ρεύματα για χαρτί-χαρτόνι, για πλαστικό, για γυαλί,  για μέταλλο
-Το υπόλειμμα απαλλαγμένο από κάθε πρόσμιξη θα οδηγείται προς κομποστοποίηση με στόχο το υπόλειμμα να φθάνει σε ποσοστό το 20% των απορριμμάτων.
7. O Δήμος Καλαμάτας δείχνει το δρόμο στην διαχείριση απορριμμάτων
Από τον Αύγουστο του 2013 Ο Δήμος Καλαμάτας πραγματοποιεί σε μικρογραφία την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με καθολική διαλογή στην πηγή.
Συγκεκριμένα υπάρχουν ήδη ενεργά εννέα διαφορετικά ρεύματα ανακύκλωσης:
-   ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ 
-   ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
-  ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΦΟΡΗΤΕΣ 
-  ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
-  ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ & ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝ
-  ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
-  ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ\
-  ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΑ
-  ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΕΚΤΥΠΩΤΩΝ
Τα υπόλοιπα σκουπίδια πηγαίνουν σε χώρο αδειοδοτημένο όπου έχει τοποθετηθεί μια συστοιχία 4 οχημάτων και εκεί μεταφέρεται ό,τι περισσεύει από την ανακύκλωση όπου οι ποσότητες αυτές αρχικά τεμαχίζονται, περνάνε από τον διαχωριστή και στη συνέχεια χωρίζεται το οργανικό υλικό από το ανακυκλώσιμο υλικό και ό,τι περισσεύει πηγαίνει στο τελευταίο μηχάνημα, που είναι ο δεματοποιητής.
Στα πλαίσια των προαναφερθέντων θεωρούμε απαραίτητα τα ακόλουθα:
-Ανεξάρτητα της όποιας μορφής διαχείρισης απορριμμάτων στον Δήμο μας  είναι επιτακτική ανάγκη η ΔΙΑΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.
-Είναι σημαντική η προσέγγιση της Ευρώπης ότι:
Η διαλογή των απορριμμάτων μετά την ανάμειξη των υλικών στο σημείο παραγωγής τους, είτε μηχανικά, είτε με χειροδιαλογή, δοκιμάστηκαν και αποδείχτηκαν ανεπαρκείς λόγω κακής ποιότητας των ανακτώμενων υλικών μετά τη διαλογή τους. Και αυτό γιατί είχε προηγηθεί η ανάμειξη των ανακυκλώσιμων υλικών από τους πολίτες και με οργανικά απορρίμματα (απορρίμματα κουζίνας)
-Θεωρούμε ότι πρώτο και σημαντικό βήμα είναι η απόφαση της δημοτικής αρχής για ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ του Δήμου μας και πρακτική εφαρμογή της απόφασης με την κινητοποίηση και τη βοήθεια όλων μας για την επιτυχία αυτής της απόφασης. Εμείς είμαστε διαθέσιμοι και αποφασισμένοι να συνδράμουμε με κάθε τρόπο στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας.
-Οι επιχορηγούμενες εγκαταστάσεις για τη δημιουργία μηχανικής μονάδας διαλογής μπορεί να χρησιμοποιηθούν για το διαχωρισμό και την αξιοποίηση του υπολοίπου των απορριμμάτων στα οποία δεν θα περιλαμβάνονται ανακυκλώσιμα υλικά.
-Θεωρούμε ότι μέρος του επιχορηγούμενου ποσού των 680.000 ευρώ μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την αγορά κάδων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή και την διανομή των κάδων στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου μας. 
-Σας προτείνουμε να πάρετε σχετική απόφαση που να αφορά την διαχείριση του συνόλου των απορριμμάτων(αστικά απόβλητα, οικοδομικά-αδρανή υλικά, ελαστικά, αυτοκίνητα κ.λ.π) του Δήμου μας ,προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί και από κοινού το πρόβλημα και να ξεφύγουμε από την λογική και την πρακτική "ΝΑ ΞΕΦΟΡΤΩΘΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ" με αποτέλεσμα να έχουν γεμίσει τα ποτάμια , οι ρεματιές ,τα χωράφια, τα βουνά τα λαγκάδια και οι παντός είδους κοινόχρηστοι χώροι με κάθε είδους απορρίμματα και σε οποιοδήποτε σημείο μπορούσε κανείς να φανταστεί και όπου βολευόταν αρκεί να τα "ξεφορτώνονταν".
-Τέλος επειδή όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που περνάει η χώρα μας θεωρούμε ότι η αποδοχή της επιχορήγησης του συγκεκριμένου ποσού των 680.000 ευρώ πρέπει να συνδυασθεί με την ορθή διαχείριση και αξιοποίησή του που θα βοηθήσει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος που δεν απασχολεί μόνο τον Δήμο μας αλλά τους περισσότερους Δήμους της χώρας μας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ   
-Σας κάνουμε γνωστό ότι το παρόν έγγραφο θα σταλεί και σε όποιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις(e-mail) μελών του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Οιχαλίας έχουμε στη διάθεσή μας
-Επειδή δεν είναι δυνατή η φυσική παρουσία εκπροσώπου μας στην αυριανή συνεδρίαση θα επιθυμούσαμε το ανάγνωσμα της παρούσης από τον Πρόεδρο ή τον αναπληρωτή Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και την καταχώρησή της στα πρακτικά του Δ.Σ.
                          Αθήνα 9 Φεβρουαρίου 2015
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
1.ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΥΡΚΟΥΛΑΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΛΛΙΡΡΟΙΤΩΝ
2.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΟΥΤΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ-ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
3.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΩΝ/ΝΑΙΩΝ
4.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΑΙΩΝ
5.ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΝΤΑΣ –ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΚΛΑΙΩΝ
 


 

                      


Δεν υπάρχουν σχόλια: