Τρίτη, Φεβρουαρίου 03, 2015

ΒΡΟΝΤΕΡΟ «ΟΧΙ» ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΤΕΡΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ!

Το τελικό "όχι" για τη μελέτη της ΤΕΡΝΑ από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης


Παρασκευή, 17 Ιανουάριος 2014 00:39
Μετά από πέντε ώρες συνεδρίασης και στιγμές μεγάλης έντασης, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να πει όχι στη μελέτη της ΤΕΡΝΑ για τα σκουπίδια και να ζητήσει από το περιφερειακό συμβούλιο να την καταψηφίσει με τη σειρά του.
ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Η Μασούρα Αγγελική από την επιτροπή αγώνα και κάτοικος της Παλαιόχουνης είπε ότι θα τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών και κάλεσε να αποφασίσουν με γνώμονα το καλό των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος και όχι την εξυπηρέτηση συμφερόντων.
Η Μαρία Φράγκου από το Σύνδεσμο των εν Αθήναις Ασεατών είπε ότι εμείς που ξυπνάμε το πρωί στην κοιλάδα της Ασέας δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε από το εργοστάσιο της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, είμαστε κατεστραμμένοι. Έχουμε ωραίο τόπο και ιστορία. Εγώ ξέρω ότι οι πρωτεύουσες παράγουν τα σκουπίδια, όχι τα χωριά. Είμαστε δημότες, όχι επισκέπτες, να ψηφίσεις Δήμαρχε όχι στη μελέτη της ΤΕΡΝΑ. Δεν ανήκουμε πουθενά κομματικά, δεν μας ενδιαφέρουν οι εκλογές, μας ενδιαφέρει ο τόπος μας.
Ο Ηρακλής Μπέζος από το Κεραστάρι είπε ότι δεν έχει κανένα θεσμικό ρόλο και ότι από το καλοκαίρι άνθρωποι της ΤΕΡΝΑ πλησίασαν για να αγοράσουν τη γη με 1.500 ευρώ για να φτιάξουν φωτοβολταϊκά. Ήμουν αντίθετος και επέλεξα να είμαι με τους πατριώτες μου και όχι να πάρω τα χρήματα και να φύγω. Υπήρχαν ηθικοί λόγοι. Διανοείται κανείς σήμερα να φέρουν σκουπίδια από την Κόρινθο στην Αρκαδία; Γιατί δεν εμφανιστήκατε κύριε Δήμαρχε στις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Παλαιόχουνη και στην Ασέα; Να μην αφήσει Δήμαρχε να κάνουν την Αρκαδία βρομότοπο.
Ο Δημόπουλος Δημήτρης κάτοικος περιοχής είπε ότι αν πάει κάτι στραβά με την Παλαιόχουνη, υπάρχει η άλλη θέση στο Πλάτωμα!
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Στην τοποθέτησή του, ο Δημήτρης Παυλής είπε ότι τους ενδιαφέρει η Μεγαλόπολη και όχι το Κεραστάρι, ξέρουμε το παιχνίδι πως παίζεται. Εμείς δεν διαφωνούμε στη διαδικασία, στο χώρο διαφωνούμε. Ποιον έβαλε σύμβουλο ο δήμος για να μας εισηγηθεί; Η παράταξη μας όχι απλά είναι αντίθετη με τέτοιες λογικές, αλλά λέει ότι μόνο εμείς μπορούμε να διαχειριστούμε τα δικά μας σκουπίδια, όχι των άλλων.
Ο Κώστας Τζιούμης είπε ότι πριν από δύο χρόνια με μεγάλη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου είχε αποφασιστεί ένα πλαίσιο δράσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, για την εντατικοποίηση της ανακύκλωσης, δράσεις ενημερωτικές για τους πολίτες. Μετά από τρία χρόνια, δεν έχει γίνει τίποτα. Επίσης, προέβλεπε Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και πάλι δεν έχει γίνει τίποτα, με ευθύνη της δημοτικής αρχής που είχε εμμονή για συγκεκριμένη χωροθέτηση (δίπλα στο αεροδρόμιο). Εκεί έχουμε μία σημαντική αποτυχία του δήμου Τρίπολης. Να ενεργοποιήσουμε τη σύμβαση με το ΤΕΙ και να προχωρήσουμε τη δική μας διαχείριση. Πρώτο ψέμα μιλάνε για 300 στρέμματα που ακόμα δεν τα έχουν αγοράσει. Είναι ψέμα ότι δεν υπάρχουν ενεργές υδροληψίες και επίσης η περιοχή είναι αναδασωτέα. Η παράταξη μας ψηφίζει όχι στη ΜΠΕ και καταθέτουμε πρόταση για να εγκριθεί η τεχνική έκθεση των επιστημόνων από την περιοχή και όχι στη ΜΠΕ και όχι σε μονάδα διαχείρισης στο δήμο Τρίπολης, διότι στην αρχή της εγγύτητας δεν μπορούμε να είμαστε το κέντρο της διαχειριστικής ενότητας.
Ο Κώστας Γεωργακόπουλος θύμισε ότι πριν χρόνια είχε προβλέψει ότι η Τρίπολη θα γίνει Νάπολι. Δικά μας τα σκουπίδια, δικιά μας η υποχρέωση τι θα τα κάνουμε. Είναι εντελώς τρελό να δεχτούν στην Παλαιόχουνη τα σκουπίδια από την Κόρινθο.
Ο Δημήτρης Νικολάου είπε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνει αποκλειστικά και μόνο από ενιαίο δημόσιο φορέα, ζήτησε να καταψηφιστεί η μελέτη και κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα.
Ο Τάσος Παπαζαχαρίας μίλησε για λάθη και ψέματα της μελέτης και τόνισε ότι φορτηγά θα φέρνουν σύμμεικτά στον τόπο μας. «Θα φέρουν σκουπίδια όλης της Πελοποννήσου και θα δείτε τρένα με μπάλες σκουπιδιών να φέρουν σκουπίδια και από την Αθήνα»!
Να προχωρήσει με τις μικρές μονάδες που έχει ήδη αποφασίσει πρότεινε ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Σαμπράκος.
Δεν έχουμε καμία ενημέρωση πάνω σε αυτό το σχεδιασμό επίσημα είπε ο Γιώργος Σαμαρτζής (κι εγώ δεν έχω είπε ο Δήμαρχος). «Δεν θα μείνει κανείς στην περιοχή» είπε.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Να τεθεί θέμα αν συμφωνούμε με τη ΜΠΕ πρότεινε ο Δημήτρης Παυλής.
Πρόταση να εκφράσει το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης την κατηγορηματική αντίθεσή του στη μελέτη της ΤΕΡΝΑ και τη χωροθέτηση στην Παλαιόχουνη και ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να καταψηφίσει τη μελέτη.
Η πρόταση Παπαζαχαρία ήταν ότι είναι αντίθετοι με τη μελέτη της ΤΕΡΝΑ, με τη χωροθέτηση του εργοστασίου στην Παλαιόχουνη και ο κάθε δήμος να διαχειρίζονται από μόνοι τους τα απορρίμματα.
Ο Κώστας Τζιούμης πρότεινε ότι αποδεχόμαστε τις ενστάσεις που περιλαμβάνει η τεχνική έκθεση των επιστημόνων από την περιοχή, λέμε όχι στη μελέτη της ΤΕΡΝΑ και όχι η μονάδα διαχείρισης στο δήμο Τρίπολης.
Η πρόταση Σαμαρτζή ήταν όχι σε όλα και μελέτη και χωροθέτηση.
Τέλος, ο Δήμαρχος πρότεινε ότι η χωροθέτηση της μονάδας της διαχειριστικής ενότητας έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της εγγύτητας αφού απέχει 75 χιλιόμετρα και 62 χιλιόμετρα αντίστοιχα από το κέντρο βάρους της διαχειριστικής ενότητας και να ληφθεί μέριμνα για να καλυφθούν επί της ουσίας τα κριτήρια αποκλεισμού του ΠΕΣΔΑ.
Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία.
Τελικά, εγκρίθηκε η πρόταση της αντιπολίτευσης που προβλέπει όχι στη μελέτη και ζητά να την καταψηφίσει και από το περιφερειακό συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: