Παρασκευή, Φεβρουαρίου 20, 2015

Π. ΝΙΚΑΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Μετά τις δηλώσεις του για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ερωτηθείς για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο δήμαρχος Καλαμάτας απάντησε ότι  αποτελεί μείζον  ζήτημα , το οποίο πρέπει να  λυθεί  άμεσα.
 Όπως εξήγησε, δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις τις οποίες με ένταση υποστήριξε από το 2012 ώστε να  υπάρξει  προσωρινή διαχείριση στις πόλεις της Πελοποννήσου. "Τώρα τρέχουν αλλά φοβάμαι ότι είναι πάρα πολύ αργά" τόνισε, συμπληρώνοντας  "πως το θέμα πρέπει να λυθεί οριστικά". Δήλωσε ότι θα ήταν ο ευτυχέστερος των ανθρώπων εάν είχαμε μια λύση ενώ  του είναι αδιάφορο αν αυτή η λύση δοθεί από την Κυβέρνηση ή από τον Περιφερειάρχη. Το θέμα είναι να έχουμε μια άμεση λύση για την αντιμετώπιση των σκουπιδιών με το μικρότερο δυνατό κόστος αφού δε γίνεται να μπουν νέα τέλη και φόροι. 
 Η Καλαμάτα δυστυχώς πληρώνει για τη διαχείριση των απορριμμάτων όλα αυτά τα χρόνια, ας βρεθεί μια λύση είμαστε με το μαχαίρι στο λαιμό", πρόσθεσε.
 Στο Δήμο Καλαμάτας σχετικά με τα απορρίμματα ανέφερε πως αναμένουμε  τα εξής:
 "Αρχικά έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την αγορά  της πρέσας  που θα κοστίσει 800 χιλιάδες ευρώ  συν του ότι  έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για να  αποκτηθεί  ένα νέο σάρωθρο.
 Ακόμα μέσα από την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ θα γίνει αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού για τη λειτουργία της Μονάδας στη Μαραθόλακκα. Έτσι με την αγορά των μηχανημάτων είναι προφανές ότι το κόστος θα πέσει κάτω από τα 30 ευρώ.
 Όλο αυτό όπως δε σημαίνει ότι είμαστε αντίθετοι σε εθνικές πολιτικές διαχείρισης των απορριμμάτων ή σε περιφερειακές. Εμείς φροντίσαμε η πόλη  να μην έχει τα προβλήματα που έχουν άλλες πόλεις με αυτό το ζήτημα. Από κει και πέρα, ωστόσο , η ολοκλήρωση της διαχείρισης είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα,  είναι ζήτημα εθνικής πολιτικής. "
Σχετικά με την πρόταση που ακούστηκε από τον Στέφανο Μάνο για την περικοπή χρηματοδότησης στους Δήμους ο κ. Νίκας δήλωσε ότι με μια προσεκτική ανάγνωση της πρότασης γίνεται κατανοητό ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά από αυτό που ισχύει σήμερα, αφού, μπορεί μεν ο Δήμος να παίρνει χρήματα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά αν αυτό σταματήσει ο Δήμος θα λαμβάνει χρήματα  από φόρο που τώρα παίρνει το κράτος και ουσιαστικά θα είναι το ίδιο πράγμα.
 "Το πρόβλημα θα υπάρξει στο σενάριο που θα ζητηθεί από τους Δήμους να εισπράξουν αυτά τα χρήματα. Οι μεγάλοι Δήμοι όπως και της Καλαμάτας έχουν μηχανισμό είσπραξης. Οι μικροί, όμως,  Δήμοι δεν έχουν οργανωμένο μηχανισμό είσπραξης και εκεί είναι το πρόβλημα, οπότε δεν μας ενδιαφέρει η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και καλύτερα να μην χρηματοδοτούμαστε .Ας υπάρξει ένας γενικός πόρος που θα φθάνει κατευθείαν στην Αυτοδιοίκηση", υπογράμμισε.
Οι επισκέψεις στη Αθήνα και τα έργα που επείγουν
Σχετικά με τις επαφές του στην Αθήνα ο Π. Νίκας δε θέλησε να μιλήσει, αλλά αρκέστηκε στο να πει ότι πάση θυσία είναι οι υποσχέσεις Μανιάτη  για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΠΠΕΡΑΑ ώστε να αγοραστούν οι 10 κομποστοποιητές, κάτι πολύ κρίσιμο δηλαδή και φυσικά ο μηχανολογικός εξοπλισμός για να μειωθεί το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων
ΠΗΓΗ:ΘΑΡΡΟΣ  
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Τελευταία Ενημέρωση: 19/02/2015 18:37


Δεν υπάρχουν σχόλια: