Σάββατο, Φεβρουαρίου 07, 2015

ΑΙΧΜΕΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Αιχμές για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την καθυστέρηση υλοποίησης εκ μέρους της του σχεδιασμού διαχείρισης των σκουπιδιών αφήνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε μακροσκελή ανακοίνωσή της, με την οποία καταγράφει τις δικές της ενέργειες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
 «Αρμόδιοι φορείς για την διαχείριση απορριμμάτων είναι οι ΦοΔΣΑ και οι ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού» σημειώνει, ειδικότερα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στη χθεσινή της ανακοίνωση, την οποία επιγράφει «Η αλήθεια για τα αστικά στερεά απόβλητα του Δήμου Τρίπολης». Αφορμή για την εν λόγω ανακοίνωση, όπως αναφέρεται, έδωσαν «δημοσιεύματα σχετικά με τις ενέργειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη διάθεση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Τρίπολης», ο οποίος -με απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχει κηρυχθεί από τις 14 Ιανουαρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα τριών μηνών.
«Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, με αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας και δεδομένου ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν είχαν υποβάλει εναλλακτική πρόταση άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος, έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, τόσο για την άμεση εκτόνωση του εκρηκτικού αυτού θέματος, όσο και για τη μεσοπρόθεσμη αντιμετώπισή του, έως ότου υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Η ενημέρωση της Αποκεντρωμένης, όπως προστίθεται στην ανακοίνωσή της, έγινε από τον Δήμο Τρίπολης στις 19 του περασμένου μήνα, με έγγραφό του με το οποίο «ζητά τις δικές της ενέργειες για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος». Ακολούθησε στις 28 Ιανουαρίου, συνεχίζει η ανακοίνωση, η έκδοση κοινής απόφασης των γ.γ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου αφ’ ενός και Αττικής αφ’ ετέρου, «για την προσωρινή μεταφορά και διάθεση περιορισμένης ποσότητας αστικών στερεών αποβλήτων του Δήμου Τρίπολης στον ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής μέχρι τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης (13/4/2015), με στόχο την άμεση εκτόνωση της κατάστασης, την προάσπιση της υγείας των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος. Η συγκεκριμένη προσωρινή λύση είχε επιλεγεί και στο πρόσφατο παρελθόν, από τα αρμόδια τότε υπουργεία (ΥΠΕΚΑ και ΥΠΕΣ) ως η καταλληλότερη, σύμφωνα με την ΚΥΑ 15743/1480, ΦΕΚ 839Β/10-4-2014».
Την ίδια στιγμή, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «με πρωτοβουλία των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και Αττικής, καθώς και σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΥΠΕΣ), αναδείξαμε το θέμα της ανάγκης λειτουργίας μεταβατικών υποδομών, καταστρώσαμε από κοινού ένα σχέδιο ενδιάμεσης διαχείρισης και συνεργαζόμενοι με τους αρμόδιους φορείς, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότησή του. Τονίζεται ότι 7 θέσεις δημιουργίας τέτοιων μονάδων έχουν ήδη αδειοδοτηθεί, στην Πελοπόννησο, από τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Προχθές, μάλιστα, υπεγράφη από τον νέο υπουργό Εσωτερικών και Διοίκησης Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση η έγκριση της σχετικής χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τον εν λόγω σχεδιασμό, ο Δήμος Τρίπολης θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 600.000 ευρώ για την κατασκευή μεταβατικών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων».Διαβάστε το άρθρο στην
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 
http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/item/54959-apokentrwmeni-perifereia-skoupidia


Δεν υπάρχουν σχόλια: