Δευτέρα, Φεβρουαρίου 09, 2015

ΣΤΟΝ… ΑΕΡΑ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τη μηχανική διαλογή, ενώ ο διαγωνισμός παραμένει στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο νομιμότητας
Η ιστορία με το διαγωνισμό απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως φάνηκε από την αρχή σχεδόν, ήταν σίγουρο ότι δε θα τελείωνε εύκολα. Οι περίπου δώδεκα συμβάσεις που πρέπει να υπογραφούν, θα πρέπει να βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο νομιμότητας, αλλά ακόμη δεν υπάρχει καμία απάντηση.
 Ο διαγωνισμός για την ανάθεση για 25 χρόνια σε ιδιώτη της διαχείρισης των απορριμμάτων σε Αρκαδία, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία και Μεσσηνία ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση στα τέλη του 2011. Ο προσωρινός ανάδοχος (η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) αναδείχθηκε τον Ιούλιο του 2013, ενώ οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου εγκρίθηκαν ένα έτος αργότερα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού τοποθετούσε την υπογραφή της σύμβασης το 2013!
 Βεβαίως, τα δύο μεγαλύτερα ερωτήματα «αγκάθια» παραμένουν: αν η ύπαρξη ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας 150.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως (ποσότητα που το Δημόσιο θα πληρώνει στον ανάδοχο, είτε υπάρχει ή όχι) υπονομεύει ή όχι τις προσπάθειες μείωσης του όγκου των απορριμμάτων και επέκτασης της ανακύκλωσης. Παράλληλα, μένει να αποδειχθεί αν το κόστος λειτουργίας του συστήματος θα είναι λογικό, προκειμένου να μπορεί να αναληφθεί από τους Δήμους. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τους 150.000 τόνους η τιμή «εισόδου» (gate fee) στις εγκαταστάσεις είναι 80 ευρώ ανά τόνο, ενώ στις ποσότητες άνω των 150.000 τόνων πέφτει στα 40 ευρώ/τόνο (μεσοσταθμικά 62,50 ευρώ ανά τόνο).
 Κι ενώ τα ερωτηματικά και οι αντιδράσεις από φορείς, κατοίκους και παρατάξεις παραμένουν, τις προηγούμενες ημέρες η νέα κυβέρνηση, δια του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ν. Βούτση, προχώρησε ουσιαστικά σε υπονόμευση του διεθνούς διαγωνισμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.
 Ο κ. Βούτσης με απόφασή του χορήγησε «έκτακτη οικονομική ενίσχυση συνολικού ποσού 11.000.000 ευρώ» για χρηματοδότηση «προσωρινής διαχείρισης αστικών αποβλήτων» με προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία του αναγκαίου εξοπλισμού, με χρέωση του λογαριασμού του υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, υπό τον τίτλο «Κάλυψη των πάσης φύσεως αναγκών των ΟΤΑ κ.λπ.».
 Να δίνεται εκ νέου έκτακτη χρηματοδότηση για «προσωρινή διαχείριση» είναι μια πρόκληση για το περιβάλλον και τα οικονομικά της χώρας. Η δε χρηματοδότηση στους Δήμους της χώρας δίνεται αποκλειστικά για τη δημιουργία υποδομών για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων.
 Βέβαια και με την απόφαση αυτή δημιουργούνται προβλήματα, αφού επί της ουσίας η κυβέρνηση χρηματοδοτεί μηχανήματα που απλώς θα δεματοποιούν τα ανάμεικτα σκουπίδια ή θα κάνουν μηχανική διαλογή. Η εμπειρία δείχνει ότι με τέτοιες πρακτικές, ύστερα από σημαντική οικονομική επιβάρυνση, παράγονται αμφίβολης ποιότητας «προϊόντα», τα οποία στην πραγματικότητα (θα πρέπει να) πηγαίνουν για ταφή σε κάποιον ΧΥΤΑ.
 Προφανώς, μέχρι την τελική λύση του προβλήματος έχουμε δρόμο ακόμα...
ΠΗΓΗ: ΘΑΡΡΟΣ
Τελευταία Ενημέρωση: 08/02/2015 16:13
Του Αντώνη Πετρόγιαννη


Δεν υπάρχουν σχόλια: