Τρίτη, Ιουνίου 30, 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Καπετάνιος σημείωσε: «Είναι ένα θέμα, το βλέπουμε με μεγάλη προσοχή ώστε να μπορέσουμε σε μια νέα κατεύθυνση, την κατεύθυνση προς την ανακύκλωση, αφενός να το λύσουμε όσο γίνεται συντομότερα και θα γίνει συντομότερα με άλλες προσεγγίσεις. Πιστεύουμε και στο δήμο αυτό υπάρχει λύση και εμείς θα είμαστε δίπλα ώστε να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό.
Το νέο εθνικό σχέδιο μιλά για δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων μεταφέροντας σημαντικές αρμοδιότητες στους δήμους, οι οποίοι με τα τοπικά σχέδια τα οποία υποχρεωτικά πρέπει να εκπονήσουν, μπορούν να δουν το θέμα της ανακύκλωσης οι ίδιοι, στο αρχικό στάδιο σε 4 ρεύματα, χαρτί, πλαστικό, γυαλί και μέταλλα. Από εκεί και πέρα με πράσινα σημεία να τα αντιμετωπίσουν επί τόπου, αυτό θα είναι αρμοδιότητα των δήμων ή όμορων δήμων. Από εκεί και πέρα τους δίνει την δυνατότητα να αναπτύξουν μονάδες επεξεργασίας μικρής κλίμακας ήπιας περιβαλλοντικής όχλησης. Αυτή είναι μια καινούργια πραγματικότητα, με την οποία η κυβέρνηση αποκεντρώνει τη διαχείριση των απορριμμάτων και την μεταφέρει εκεί όπου παράγονται τα απορρίμματα, για να μην έχουμε βόλτες των σκουπιδιών όπως της Πελοποννήσου που φτάνουν σε όλη την Ελλάδα».
Μιλώντας για τον περιφερειακό σχεδιασμό τόνισε: «Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όπως και για όλη την Ελλάδα προβλέπεται ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ να εκπονήσει το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο θα περιλαμβάνει τις κεντρικές μονάδες που θα είναι αρμοδιότητα του ΦΟΔΣΑ καθώς επίσης και τα τοπικά σχέδια που θα εκπονήσουν οι δήμοι. Αυτό θα υλοποιηθεί και θα ενταχθούν στα αντίστοιχα πλαίσια οικονομικής στήριξης για συγχρηματοδότηση από την ΕΕ και από εθνικούς πόρους».
Η χημικός μηχανικός Δέσποινα Σπανούδη επισήμανε: «Ο νέος εθνικός σχεδιασμός προβλέπει ότι οι δήμοι θα γίνουν οι βασικοί φορείς διαχείρισης των απορριμμάτων με την έννοια της εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας, δηλαδή της εξάντλησης της ιεράρχησης στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων, ξεκινώντας από την πρόληψη, τη μείωση, την ανακύκλωση, με την συμμετοχή των πολιτών στην πηγή και στη συνέχεια τις υπόλοιπες μορφές διαχείρισης, με στόχο να μειωθεί αφενός ο όγκος των σκουπιδιών που καταλήγουν σε τελική διάθεση και αφετέρου το κόστος για τους πολίτες. Τα τοπικά σχέδια διαχείρισης αν εφαρμοστούν σωστά είναι σχέδια που προκαλούν την μέγιστη δυνατή απασχόληση και την ελάχιστη περιβαλλοντική όχληση. Με αυτή την έννοια ελπίζουμε ότι η κοινωνική συμμετοχή και στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων θα αποτελέσει τον καταλύτη για ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο στη χώρα. Η κατεύθυνση είναι προς τα εκεί. Αυτός είναι ο πιο φιλικός και ο πιο κοντινός τρόπος στον πολίτη, να διαχειριστούμε τα απορρίμματα όχι πια σαν σκουπίδια αλλά σαν υλικά με τα οποία μπορούμε να χτίσουμε αξίες».
Η Ολγα Στεφανίδου από το Συνεταιρισμό "ΜοικοΝΟΣ" αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησαν οι κάτοικοι από μόνοι τους στη Μύκονο, φτιάχνοντας αυτό το συνεταιρισμό ο οποίος όπως ανέφερε, σήμερα έχει καταφέρει να ανακυκλώνει ένα μεγάλο μέρος των απορριμμάτων του νησιού. Μίλησε επίσης για την δομή και το πώς στήθηκε ο συνεταιρισμός και υπογράμμισε ότι η διαλογή στην πηγή είναι η σημαντικότερη όλων, όπως και ότι η δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων είναι μονόδρομος.
Ο επικεφαλής της ΡΑΚΙ Επαμεινώνδας Βουδούρης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η πρότασή μας ξεκινά από τη θεώρηση ότι η οδηγία 98/2008 που κατέστη νόμος με το 42/2012 ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί, προβλέπει κάποιες άλλες αρχές στη διαχείριση των απορριμμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση, την επανάχρηση υλικών. Στην πρότασή μας έχουμε εξειδικεύσει ποια είναι τα πεδία αυτής της διαδικασίας, ευελπιστώντας ότι ο Δήμος Τριφυλίας θα αγκαλιάσει αυτή την πρόταση η οποία άλλωστε είναι συμβατή με το εθνικό σχέδιο διαχείρισης και τα περιφερειακά σχέδια που θα αναθεωρηθούν».
Μιλώντας για την στάση του δήμου επισήμανε: «Το 2012 ο Δήμος Τριφυλίας βγάζει μια πράγματι ενδιαφέρουσα και προς την σωστή κατεύθυνση απόφαση την οποία παγώνει επί μακρόν, γιατί αυτή η απόφαση και η υλοποίησή της δεν εξυπηρετεί τα σχέδια της Περιφέρειας που είχαν διαφορετικό σχεδιασμό που προέβλεπαν σε φαραωνικά έργα και σε ολοκληρωτική διαχείριση των απορριμμάτων από την εταιρεία που θα αναλάμβανε το όλο έργο. Μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα δημοτική αρχή είχα παγώσει τελείως το ζήτημα. Από 1/9 μέχρι σήμερα και παρά την επαναβεβαίωση αυτής της απόφασης, ο δήμος δεν έχει πράξει τίποτα. Το πρώτο στάδιο της διαλογής στην πηγή είναι ανεξάρτητο από οτιδήποτε άλλο και θα μπορούσε να το εφαρμόσει, παρόλα ταύτα μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια, κάτι που υποδηλώνει ότι ο δήμος δεν έχει στο μυαλό του να υπηρετήσει ένα τέτοιο σχέδιο. Ακόμη ελπίζει ενδεχομένως σε μια αριστερή παρένθεση και σε επαναφορά των σχεδίων Τατούλη».
Στη συζήτηση που ακολούθησε και στα ερωτήματα που έγιναν ο κ. Καπετάνιος απαντώντας για τη χρηματοδότηση που έχει δοθεί και στο Δήμο Τριφυλίας, τόνισε ότι είναι για συγκεκριμένο σκοπό, την ενδιάμεση διαχείριση που μηχανικά ή μη πρέπει να γίνει ανακύκλωση -αν και σημείωσε ότι με 650.000 δεν μπορεί να γίνει εργοστάσιο. Σε επίμονες ερωτήσεις αν χρηματοδοτηθεί ένα τέτοιο εργοστάσιο μηχανικής διαλογής τόνισε πως δεν έχει κάτι ειδικό (εννοώντας πρόταση και σχέδιο) -"όταν προκύψει, θα δω αν χωράει μέσα στο υφιστάμενο σχέδιο" ήταν τα λόγια του.
Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015 20:30
 Γράφτηκε από τον  Kώστας Μπούρας
Διαβάστε το άρθρο στην
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/dimoi/item/69290-raki-diaxeirisi-aporrimmatwn


Δεν υπάρχουν σχόλια: