Τρίτη, Ιουνίου 16, 2015

ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ -Η ΚΑΛΗ ΠΗΓΗ

Στο τεύχος 152 του αρχαιολογικού περιοδικού Hellenika  (Ιούνιος 2015) των Φίλων του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτο Αθηνών,  ο συγγραφέας Γιαν Χένρικ Σβαν, περιδιαβαίνει τους τόπους  γύρω από το χωριό του, την Καλλιρρόη και αφηγείται την ιστορία του.
Στο κείμενο  με τον τίτλο  «Καλλιρρόη – η καλή πηγή» γίνεται, μεταξύ άλλων, εκτενής αναφορά στα αποτρόπαια σχέδια της ΤΕΡΝΑ να καταστρέψει την  καταπράσινη  φύση κατασκευάζοντας  μέσα στους παραγωγικούς ελαιώνες, σκουπιδοεργοστάσιο.
Ο Σβαν μιλάει για τους ανθρώπους που συναντά στους περιπάτους του, στους Κωνσταντίνους, στο Δώρειο, στην ταβέρνα της Γιώτας στην Ακρόπολη και αλλού. Καταλήγοντας γράφει:

«Ποτέ δεν θα χτιστεί  σκουπιδοεργοστάσιο στην Καλλιρρόη. Η ΤΕΡΝΑ  θα υποχωρήσει από τις πιέσεις  που ασκούνται και θα επιλέξει άλλη περιοχή. Περιοχή που άλλοι θα έχουν ήδη  καταστρέψει και εκμεταλλευτεί.  Όχι τη δική μας τη γεμάτη  φανταστικές σπηλιές και αρχαιολογικά μνημεία!  Η ομορφιά θα μείνει στην Καλλιρρόη και θα βρεθούν 800 καινούριες θέσεις εργασίας που δεν θα έχουν τίποτα να κάνουν με σκουπίδια!» 
Mαργαρίτα Μέλμπεργκ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: