Πέμπτη, Ιουνίου 04, 2015

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ-AΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΑΤΟΥΛΗ

Ριζικές αλλαγές στη διαχείριση των απορριμμάτων επιχειρεί να φέρει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση για τις επόμενες δέκα ημέρες και παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος. 
Στο νέο Σχέδιο οι δήμοι έχουν τη βασική ευθύνη για τη διαχείριση, μέσα από την υποχρεωτική σύνταξη των τοπικών δημοτικών σχεδίων, η οποία θεσμοθετείται. 
Δίνεται έμφαση στη μείωση παραγωγής αποβλήτων, στην επαναχρησιμοποίηση, στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση με αντίστοιχη σημαντική μείωση των προς επεξεργασία σύμμεικτων. Ταυτόχρονα, μπαίνει “στο κάδρο” η ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων ενώ επανεξετάζονται όλα τα σχέδια Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που είχαν ανακοινωθεί έως τώρα.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Τσιρώνη, αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος, με το νέο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων θα μπορούν να δημιουργηθούν έως και 16.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα 5 χρόνια και μπορούν να προκύψουν έσοδα έως 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από την πώληση ανακυκλώσιμων υλικών.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο νέος σχεδιασμός προτάσσει το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης καθώς και τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων έναντι της δημιουργίας μεγάλων μονάδων για την επεξεργασία τους. Τέτοια έργα, υπογράμμισε, δεν ανταποκρίνονται στην κοινοτική νομοθεσία η οποία προβλέπει σταδιακή απομείωση των απορριμμάτων.
Το νέο ΕΣΔΑ προβλέπει, μεταξύ άλλων, καθιέρωση χωριστής συλλογής αποβλήτων, τουλάχιστον για το γυαλί, το χαρτί, το μέταλλο και το πλαστικό, ώστε να εξασφαλισθεί η ανακύκλωση του 65% του συνολικού τους βάρους από το στάδιο της προδιαλογής, ως το 2020.
Τι προβλέπεται
*Δίνεται δυνατότητα να δημιουργηθούν πράσινα σημεία στους δήμους για την επεξεργασία των αποβλήτων.
*Καθιερώνεται χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων, ως πρωταρχικού βήματος του νέου συστήματος διαχείρισης, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της χωριστής συλλογής ήτοι 40%  του συνολικού βάρους των βιοαποβλήτων, ως το 2020.
*Προβλέπεται επανασχεδιασμός των αναγκαίων έργων και υποδομών στους υπό αναθεώρηση περιφερειακούς σχεδιασμούς με έμφαση στην ελαχιστοποίηση της επεξεργασίας συμμείκτων. Στόχος είναι να υπάρχουν λίγοι χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) μόνο για τα απόβλητα που δεν ανακυκλώνονται.
Όπως διευκρίνισε ο Γ. Τσιρώνης η χωροθέτηση ΧΥΤΥ θα μπορούσε να γίνει σε υπό αποκατάσταση χωματερές. “Σε κάθε περίπτωση, βασικό στοιχείο του μοντέλου είναι η εγγύτητα του ΧΥΤΥ στο σημείο παραγωγής των αποβλήτων, δηλαδή στους δήμους, καθώς έτσι εξοικονομούνται χρήματα. Οι δήμοι επιλέγουν μόνοι τους που θα χωροθετούν τον ΧΥΤΥ τους”, σημείωσε.
* Ειδικότερα για την ανάκτηση ενέργειας διευκρινίστηκε οτι αποτελεί συμπληρωματική μορφή διαχείρισης όταν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια κάθε άλλου είδους ανάκτησης. Η υγειονομική ταφή αποτελεί την τελευταία επιλογή και ο στόχος είναι να περιοριστεί σε λιγότερο από το 30% του συνόλου των αστικών απορριμμάτων. 
* Νομοθετική ρύθμιση για τα έργα και υποδομές που υλοποιούνται με τη μορφή ΣΔΙΤ. Αναστολή τους σε περίπτωση μη ύπαρξης σύμβασης μέχρις ισχύος του παρόντος και επανασχεδιασμός έργων υποδομών και δράσεων βάσει του παρόντος ΕΣΔΑ. Πρόβλεψη παράλληλης επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών. Ανάπτυξη κατά προτεραιότητα μικρής κλίμακας αποκεντρωμένων μονάδων ανάκτησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων.
* Εξάλειψη παράνομης διακίνησης αποβλήτων εντός της χώρας, για την ανάπτυξη υγιούς και περιβαλλοντικά ορθής επιχειρηματικότητας στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων.
* Ενίσχυση ελέγχων – επιθεωρήσεων και μηχανισμών υποστήριξης για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία.
* Αποκατάσταση των ρυπασμένων περιοχών διάθεσης αποβλήτων και διευθέτηση του προβλήματος των ιστορικά αποθηκευμένων βιομηχανικών αποβλήτων με σειρά μέτρων.
Τα ΣΔΙΤ και ο πόλεμος Τσιρώνη-Τατούλη 
Σύμφωνα με τον ΕΣΔΑ  επανεξετάζονται όλα τα σχέδια Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που είχαν ανακοινωθεί έως τώρα, για τα οποία δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πλήθος διαγωνισμών που εξελίσσονται σταματούν. Για παράδειγμα στην Πελοπόννησο, στην Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, Ηλεία, κλπ η διαχείριση θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που θέτουν ως επίκεντρο την πρόληψη και την ανακύκλωση.
Ο κ. Τσιρώνης αναφερόμενος ειδικά στο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, επεσήμανε ότι είναι “εντελώς εκτός του δικού μας σχεδιασμού, καθώς αφορά τη διαχείριση ετησίως 150.000 τόνων απορριμμάτων για τα επόμενα 28 χρόνια”.  Όμως στην Πελοπόννησο  δεν βρήκα ούτε έναν δήμαρχο που να έχει εγγυηθεί έστω κι ένα κιλό απορριμμάτων, τόνισε, αφήνοντας αιχμές για τις εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων που προβλέπουν τα ΣΔΙΤ.
Στη συνέχεια εγκάλεσε ευθέως τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Πέτρο Τατούλη, ο οποίος υπεραμύνεται των έργων διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ στην περιοχή του: «Είναι απόλυτα υπεύθυνος για τα 4,5 από τα 14,5 εκατ. ευρώ του προστίμου για τις χωματερές το οποίο έχει επιβληθεί στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο” υπογράμμισε.
Την ίδια στιγμή απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το νέο ΕΣΔΑ ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης χαρακτήριζε τον κ. Τσιρώνη “persona non grata” για την Πελοπόννησο. Ειδικότερα σε ανακοίνωση που εξέδωσε τόνισε τα εξής:
«Ο αυταρχικός Αναπληρωτής Υπουργός κ. Τσιρώνης ξαναχτύπησε επιλεκτικά. Προσπαθεί εναγωνίως να ακυρώσει επίπονες προσπάθειες χρόνων που έκαναν Δήμοι, ΦΟΔΣΑ και Περιφέρειες για να λύσουν το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι προσπάθειες αυτές, σεβόμενες απόλυτα τους νόμους και τους κανόνες του εθνικού και Ευρωπαϊκού δικαίου, ωρίμασαν και έχουν φτάσει ένα βήμα πριν την υπογραφή της σύμβασης υλοποίησής τους.
Προσπαθεί λοιπόν ο κ. Τσιρώνης να ακυρώσει αυτές ακριβώς τις προσπάθειες που και λύση θα δώσουν στο πρόβλημα και θα αποτρέψουν την επιβολή δυσβάσταχτων προστίμων στη χώρα, τη στιγμή μάλιστα που είναι συμβατές και με όσα ο ίδιος προτείνει.
Ο κ. Τσιρώνης ανάρτησε σε διαβούλευση έναν «εθνικό» σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων, δικής του προφανώς έμπνευσης, αφού ακύρωσε όλες τις υπηρεσιακές εισηγήσεις του δικού του μάλιστα Υπουργείου, με σκοπό προφανώς να ικανοποιήσει προσωπικές του στοχεύσεις.
Οι πολιτικές πρακτικές αυτές είναι καταδικασμένες ως βαθύτατα αντιδημοκρατικές από τους Πελοποννήσιους πολίτες, τα συμφέροντα των οποίων θα συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η συμπεριφορά του κ. Τσιρώνη τον καθιστά πλέον  persona non grata για την Πελοπόννησο».  
ΠΗΓΗ:Press Publica
Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ



Δεν υπάρχουν σχόλια: