Παρασκευή, Νοεμβρίου 07, 2014

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Κοπεγχάγη.

Σε λειτουργία 20 μονάδες θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων, 7 μονάδες κομποστοποίησης, 25 μονάδες διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών. Ποσοστό ανακύκλωσης 96%. Υπολογίζεται ότι από τα εργοστάσια θερμικής επεξεργασίας λαμβάνουν ενέργεια 68 δήμοι κοντά στην Κοπεγχάγη. Η ανάπτυξη αυτών των μονάδων, μάλιστα, έχει περιορίσει το ενεργειακό κόστος και την εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο, ενώ χάρη σ' αυτές έχει μειωθεί ο αριθμός των χωματερών. Στην Κοπεγχάγη υπάρχει μόνο 1 μονάδα υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Οι κάτοικοι έχουν υποδεχτεί με χαρά αυτές τις μονάδες θερμικής επεξεργασίας αφού είναι πολύ καθαρές και αυξάνουν την αξία των ακινήτων τους, μιας και ρίχνουν σημαντικά το κόστος θέρμανσης. Σε γενικές γραμμές, σε όλη τη χώρα εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα βασισμένο στο βάρος/όγκο των απορριμμάτων, χρεώνοντας κάθε νοικοκυριό με βάση τη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει». Παράλληλα, δίνονται κίνητρα για ανακύκλωση και μείωση του όγκου των απορριμμάτων και μοιράζονται κάδοι κομποστοποίησης.
 Άμστερνταμ 
 Είναι σε λειτουργία 27 μονάδες διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών και υπάρχουν 12 μονάδες κομποστοποίησης και 7 μονάδες θερμικής επεξεργασίας. Ποσοστό Ανακύκλωσης 91% Δίνεται βάρος στον διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των απορριμμάτων να επαναχρησιμοποιείται. Στους ΧΥΤΑ της χώρας καταλήγουν μόλις 280.000 τόνοι απορριμμάτων ετησίως ,( όταν στην Ελλάδα πέφτουν πάνω από 4 εκατομμύρια Τόνοι !!!!) 
Στοκχόλμη 
 Είναι σε λειτουργία 22 μονάδες διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών, 8 μονάδες κομποστοποίησης και 9 μονάδες θερμικής επεξεργασίας. Λειτουργεί μόνο μια μονάδα υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Ποσοστό ανακύκλωσης 85%. Από το 2007 η ταφή απορριμμάτων σχεδόν τερματίστηκε !!!!!!
 Αθήνα
Σε λειτουργία 1 ΧΥΤΑ. Ποσοστό Ανακύκλωσης 24,5 % ενώ το υπόλοιπο 75 με 80% των απορριμμάτων καταλήγει σε υγειονομική ταφή. Λειτουργούν μόλις 6 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Λειτουργεί ένας αποτεφρωτήρας νοσοκομειακών αποβλήτων (ΧΥΤΑ Φυλής), μια μονάδα κομποστοποίησης (ΧΥΤΑ Φυλής)
Αντί λοιπόν να ανατρέξουμε σε αυτούς τους ανθρώπους και να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία, τις γνώσεις τους….και να αγοράσουμε την τεχνολογία τους εμείς ομφαλοσκοπούμε..και ψάχνουμε να ανακαλύψουμε τον τροχό!!!!
Εδώ σταματά η λογική του ανθρώπου...και αρχίζουν ..τα ατέλειωτα και αναπάντητα Ερωτηματικά ??? Έχω την αίσθηση ότι εδώ έχουν να μας πουν.. πολλοί και για πολλά!!! Δεν είναι δυνατόν όταν υπάρχουν δοκιμασμένες και τεχνολογικά πετυχημένες λύσεις…..κι εμείς να ψάχνουμε ακόμα καταστροφικές λύσεις, επιμένοντας σε ένα μεσαιωνικό παρελθόν.. Είναι σαν να θέλουμε να επιστρέψουμε στις τουαλέτες με τον λάκκο και τα τσαλιά….και στην διαδικασία του αλοίματος των αλωνιών της σταφίδας, με Σβουνιά.. (που δυστυχώς εμείς οι λίγο μεγαλύτεροι τα προλάβαμε.)
Πρέπει να διαφυλάξουμε το περιβάλλον μας σαν κόρη οφθαλμού και να το παραδώσουμε στα παιδιά μας, αν όχι καλύτερο.. τουλάχιστον όπως το παραλάβαμε!!! γιατί ως γνωστόν δεν το κληρονομήσαμε και δεν μας ανήκει, από τα παιδιά μας το έχουμε δανειστεί….κι εκείνα με την σειρά τους θα το δανειστούν από τα δικά τους παιδιά!!!
 Υπάρχουν λοιπόν λύσεις, αρκεί να υπάρξει η απαραίτητη γνώση και θέληση!!!

Αντώνης Αθανασίου Αντωνόπουλος 
Γενικός Επόπτης Ελληνικών Πετρελαίων 
Μερόπη Οιχαλίας.

(Δημοσιεύθηκε πριν ακριβώς ένα χρόνο στο Μeropitopik)

Δεν υπάρχουν σχόλια: