Σάββατο, Νοεμβρίου 15, 2014

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Η απόφαση της παράταξης "Πελοπόννησος Πρώτα» να προσφύγει στο ΣτΕ κατά του υπουργού Περιβάλλοντος είναι ο μοναδικός τρόπος αυτή τη στιγμή να αποφευχθεί το μεγάλο σκάνδαλο, που κυοφορείται στην Πελοπόννησο για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Αυτό τόνισαν χθες σε συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη, ο επικεφαλής της παράταξης "Πελοπόννησος Πρώτα" Οδυσσέας Βουδούρης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Πατσαρίνος, Τάκης Γατσόπουλος, Σταύρος Χρυσαδάκος, Γιώτα Κοζομπόλη και Παναγιώτης Γκανάς. 
Στη συνέντευξη εξήγησαν τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για τη σημαντική αυτή παρέμβαση, ώστε να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου που έχει αναλάβει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ. Παράλληλα απηύθυναν πρόσκληση σε όλους τους δημάρχους της Πελοποννήσου «να προχωρήσουν σε δικούς τους σχεδιασμούς στην αντιμετώπιση του οξυμμένου προβλήματος», καθώς είναι προφανές ότι «η σκανδαλώδης σύμβαση που έχει υπογράψει η περιφερειακή αρχή με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ δεν πρόκειται να υλοποιηθεί».
Στα βασικά προβληματικά σημεία της σύμβασης, που οδήγησαν στην απόφαση για προσφυγή στο ΣτΕ, αναφέρθηκε ο Οδ. Βουδούρης, επισημαίνοντας το αδιανόητο ολίσθημα της «ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας των 150.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις και από τα ευρωπαϊκά όργανα», αλλά και τις «ελλιπείς μελέτες περιβαλλοντικών όρων. Η στάση της περιφερειακής αρχής ήταν να αποκρύψει κρίσιμα στοιχεία των μελετών αυτών».
Ο επικεφαλής της "Πελοπόννησος Πρώτα" ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 2012 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Πελοπόννησο παρήχθησαν 120.000 τόνοι σκουπιδιών. Αν υπήρχε το "έργο", οι πολίτες της Πελοποννήσου θα έπρεπε να πληρώσουν στην ΤΕΡΝΑ περίπου 2 εκ. ευρώ επιπλέον, για τους 30.000 τόνους ανύπαρκτων σκουπιδιών, με βάση τη συμφωνία περί "εγγυημένης ποσότητας".
Στην συνέντευξη έγινε, επίσης, επίκληση του παραδείγματος της Περιφέρειας Κρήτης, όπου και εκεί ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η κατασκευή μιας μαμούθ μονάδας καύσης των απορριμμάτων. Το καλοκαίρι του 2013 ανατράπηκε αυτή η επιλογή και εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο νέος περιφερειακός σχεδιασμός με μικρές μονάδες σύγχρονης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, με ανακύκλωση, κομποστοποίηση, ενεργειακή ανάκτηση (παραγωγή π.χ. καύσιμης ύλης για τσιμεντοβιομηχανίες). Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας βασίζεται σε ομάδες δήμων, ανά νομό. Και φυσικά στην περίπτωση της Κρήτης η δυρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. 

Στην προσφυγή της "Πελοπόννησος Πρώτα" επισημαίνεται πως «γνωρίζουμε και κατανοούμε απολύτως τη δραματικώς επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει η χώρα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων, προκειμένου, εκτός των άλλων, να παύσει να πληρώνει σε εποχές οικονομικής κατάρρευσης, τα αλλεπάλληλα πρόστιμα για τις χωματερές που διατηρεί. Η εξυπηρέτηση, όμως, του ανωτέρω σκοπού μείζονος δημοσίου συμφέροντος, απαιτεί κατ’ αναλογίαν μείζονα σωφροσύνη και όχι εργολαβικές προσεγγίσεις».
Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014 13:23
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/perifereia/item/48355-prosfygi-voudouris


Δεν υπάρχουν σχόλια: