Τετάρτη, Νοεμβρίου 19, 2014

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ: "ΤΟΙΧΟΣ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΑ

Την απόφαση της νέας δημοτικής αρχής, τα πυρηνελαιουργεία στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά να λειτουργήσουν με βάση την κείμενη νομοθεσία, τόνισε σε χθεσινή του συνέντευξη ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, επισημαίνοντας ότι πάνω απ' όλα είναι η υγεία των πολιτών και το περιβάλλον.
Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πως σε όποιες ενέργειες έχουν κάνει μέχρι τώρα έχουν βρει μπροστά τους «τοίχο». Από την πρώτη εβδομάδα της θητείας τους, είπε, μέχρι σήμερα έχουν στείλει 13 έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίας και δυστυχώς έχουν διαπιστώσει ολιγωρία και δυστοκία στην απάντηση.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη περίπτωση πυρηνελαιουργείου που η οικοδομική άδεια για την δεξαμενή 4 στρεμμάτων επεξεργασία πυρήνα εκδόθηκε πριν την έκδοση περιβαλλοντικής άδειας που απαιτείται. Σημείωσε επίσης ότι την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει μόνο 2 μετρήσεις ρύπανσης, οι οποίες αμφισβητήθηκαν από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος - και όπως είπε, όσο κι αν ζήτησε τα στοιχεία, πήρε μόνο ένα απλό χαρτί που έλεγε ότι δεν ρυπαίνουν. 
 Ακόμη ο κ. Σταθόπουλος μίλησε για τα υγρά τους απόβλητα που καταλήγουν στο χείμαρρο Δεσπότη, αλλά και για την παραμονή του πυρήνα σε αποθήκευση για περισσότερες από 5 μέρες όπως ορίζεται στις περιβαλλοντικές μελέτες. Υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι κατά των επιχειρήσεων της περιοχής, ωστόσο είπε ότι θα πρέπει να λειτουργούν με βάση τα όσα προβλέπονται. Η κατάσταση στην περιοχή είναι ανυπόφορη για τους πολίτες της περιοχής και αυτό δεν μπορεί να μείνει έτσι, τόνισε. Και δεσμεύτηκε πως ο δήμος όταν συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία, αν δεν υπάρξει καμία βελτίωση θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 Τέλος ο κ. Σταθόπουλος μίλησε για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων του δήμου, υπογραμμίζοντας πως στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα παρθεί απόφαση για το κλείσιμο μιας χωματερής, ενώ θα προχωρήσουν επίσης στην επιλογή χώρου όπου θα γίνεται η προσωρινή διαχείριση, αξιολογώντας πρώτα όλα τα στοιχεία για τους πιθανούς τέτοιους χώρους. Όσον αφορά το σχεδιαζόμενο εργοστάσιο στην Καλλιρρόη, για ακόμη μια φορά τόνισε ότι θα κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη. 
 Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σταθόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι μέχρι τώρα το πρόβλημα στη ΒΙΠΕ ερχόταν στην επιφάνεια μόνο την ελαιοκομική περίοδο και δεν έχουν γίνει τα βήματα που έπρεπε, ούτε δυστυχώς -όπως είπε- οι εγκατεστημένες βιομηχανίες  έχουν κάνει τα απαραίτητα τεχνικά βήματα. Προεκλογικά η παράταξή του είχε δεσμευτεί για τη ΒΙΠΕ, είπε, και το τι έχουν κάνει δεν είναι μόνο στα λόγια αλλά απαντούν με έργα. Το πρώτο έγγραφο, είπε, έφυγε 11/9 και μέχρι 14/11 έχουν φύγει άλλα 12 προκειμένου το θέμα που λέγεται ρύπανση περιβάλλοντος - απαράδεκτη υφιστάμενη κατάσταση στην περιοχή ΒΙΠΕ να αρχίσει σιγά σιγά να μειώνεται αυτό το χάλι. Οι αποδέκτες, είπε, ήταν διάφοροι που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση και δυστυχώς διαπιστώνουμε καταρχάς μια ολιγωρία και δυστοκία στην απάντηση. Ένα δηλωτικό θέμα, σημείωσε, είναι η οικοδομική άδεια μιας επιχείρησης επεξεργασίας ελαιοπυρήνα που αφορά δεξαμενή διφασικού ελαιοπυρήνα 4 στρέμματα με 3,7 μέτρα βάθος: Εντοπίσαμε ότι η οικοδομική άδεια δόθηκε κατά παράβαση της νομοθεσίας, διαπιστώσαμε ότι εκδόθηκε χωρίς προηγούμενη ύπαρξη περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
 Οι ενέργειες που κάναμε, είπε, ήταν αρκετές αλλά δυστυχώς απέναντί μας βρήκαμε τοίχο, δυστυχώς μέχρι τώρα απροσπέλαστο, αλλά έχουμε χρόνο. Ακόμη τόνισε πως είναι μύθος ότι οι αέριοι ρύποι δεν μπορούν να εκλείψουν. Ακούμε είπε πως δεν λύνεται, μύθος. Κάνοντας μια παρένθεση και αναφερόμενος σε απάντηση που έδωσε στους δημότες της Σκάλας όταν το βράδυ του Σαββάτου τον φώναξαν να πάει να δει την κατάσταση, σημείωσε πως έχουν ξεκινήσει τις ενέργειες και ο στόχος είναι ένας, η εφαρμογή της νομιμότητας, η λειτουργία με βάση την κείμενη νομοθεσία. Ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμούν την εξόντωση των βιομηχανιών όμως πάνω από την λειτουργία της όποιας βιομηχανίας θέτουν την υγεία των κατοίκων και σε αυτό θα κινηθούν αταλάντευτα. Επανερχόμενος στους εναέριους ρύπους είπε ότι το ζήτημα λύνεται και υπάρχουν τα απαραίτητα συστήματα, τα οποία έχουν περιληφθεί στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Αυτό που θα πρέπει να απαντηθεί από την Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας, είπε, είναι αν αυτά τα συστήματα που προβλέπονται έχουν εγκατασταθεί, και δεύτερο, αν έχουν εγκατασταθεί και δεν επαρκούν, τι άλλο πρέπει να γίνει. Έχουμε ρωτήσει γραπτώς και δεν έχουμε πάρει απάντηση, ανέφερε, ενώ είπε πως έχουν απευθυνθεί και στο Ευρωπαϊκό Όργανο Περιβάλλοντος. Στην Διεύθυνση Ανάπτυξης είπε ότι έχουν στείλει έγγραφο στις 3/11 για το αν έχει τοποθετηθεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός και στις 23 /11 εκπνέει η προθεσμία για να απαντήσει η υπηρεσία η οποία δυστυχώς δεν έχει απαντήσει. Ζήτησε η απάντησή της, μιας και καθυστέρησε, να είναι με ιδιαίτερη επιμέλεια καθώς έτσι κι αλλιώς έχουν έγγραφα στα χέρια τους.
 Μίλησε ακόμη για τα υγρά απόβλητα τα οποία απαγορεύεται να πέφτουν στο δίκτυο των ομβρίων της ΒΙΠΕ. Γνωρίζουμε, είπε, και γνωρίζει όλος ο κόσμος ότι τα απόβλητα αυτά καταλήγουν στο χείμαρρο Δεσπότη, αυτό δεν σηκώνει αμφισβήτηση. Και τα δύο πυρηνελαιουργεία συστηματικά παραβιάζουν τους όρους που έχει θέσει το κράτος για την διαχείριση των υγρών αποβλήτων. Δεν έχουν καν φτιάξει δίκτυο, είπε, που να καταλήγουν σε συγκεκριμένο χώρο και αυτό έδειξε και ο τελευταίος έλεγχος που έγινε το μήνα αυτό. 
 Για τις μετρήσεις τόνισε ότι ο κόσμος ρωτάει αν έχουν γίνει ή όχι και ο δήμος ζητά τις απαιτούμενες μετρήσεις, αυτά που προβλέπει η νομοθεσία, για να γνωρίζουμε τι γίνεται. Μετρήσεις όμως είπε ότι δεν υπάρχουν και μετά λύπης μετά από αναζήτηση στις αρμόδιες υπηρεσίας, που οφείλουν να εφαρμόζουν το νόμο στο θέμα αυτό, διαπιστώσαμε ότι στα τελευταία δέκα χρόνια έχουν γίνει 1-2 μετρήσεις για τους εναέριους ρύπους και αμφισβητήθηκε η εγκυρότητά τους από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος. Πιστεύω ειλικρινά, είπε, ότι δεν έγινε σκόπιμα. 
Μίλησε για το χρόνο παραμονής του διφασικού και τριφασικού ελαιοπυρήνα πριν την επεξεργασία, όπου λέγεται ότι δεν είναι σαφής ο χρόνος, όμως όπως είπε ο χρόνος δεν πρέπει να υπερβαίνει τις πέντε μέρες και αυτό αναφέρεται στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και των δύο επιχειρήσεων.
 Απαντώντας σε ερωτήματα, ο κ. Σταθόπουλος τόνισε πως τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχουν γίνει μετρήσεις ρύπανσης του περιβάλλοντος παρά μόνο δύο φορές. Είπε ακόμη ότι ήδη έχουν καταφύγει στον εισαγγελέα για την μη ορθή -κατά τη γνώμη τους- διαδικασία αδειοδότησης που έχει σχέση με την υπόγεια δεξαμενή 4 χιλ. τετραγωνικών. Αν χρειαστεί, είπε, θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Για τα πρόστιμα της Περιφέρειας είπε ότι επιβεβαιώνουν τις θέσεις τους ότι υπάρχει δυσλειτουργία. Όσο για το πόσο θα δείξει ανοχή ο δήμος, τόνισε ότι θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις που θα πάρουν και τα στοιχεία που συλλέγουν, κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα. 
 Επίσης στην συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων, τονίζοντας εξαρχής πως κάνουν και θα κάνουν όλες τις ενέργειες για να αποτρέψουν την δημιουργία εργοστασίου στην Καλλιρρόη. Ήδη έχουν κάνει προσφυγή στο ΣΤΕ στις 9 Οκτωβρίου και στην συνέχεια προσέφυγαν στην ΕΕ. Όμως σημείωσε ότι υπάρχουν τα πρόστιμα της ΕΕ για τους ανοικτούς ΧΑΔΑ ύψους 28 εκ. τα οποία θα επιμεριστούν στους δήμους και στο Δήμο Οιχαλίας. Έτσι έχουν πάρει απόφαση για προσωρινή διαχείριση, έχει γίνει συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ για εξεύρεση πόρων. Στο δήμο, ανέφερε, θα προχωρήσουν στο κλείσιμο του ενός από τους δύο ΧΑΔΑ και ήδη, έχοντας ενημερώσει τους επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων, αναζητούν χώρο για την προσωρινή διαχείριση, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Αυτό, είπε χαρακτηριστικά, έπρεπε να είχε γίνει χθες. Αυτή η λύση είναι μονόδρομος, τα πρόστιμα είναι μεγάλα, δεν μπορεί να τα αντέξει κανένας δήμος. Σύντομα θα ανακοινωθεί ο χώρος της προσωρινής διαχείρισης, κατέληξε, καθώς βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας και συλλέγουν στοιχεία.
ΠΗΓΗ:ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Γράφτηκε από τον  Kώστα Μπούρα


Δεν υπάρχουν σχόλια: