Σάββατο, Νοεμβρίου 15, 2014

ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΚΑΛΛΑΣ "ΦΩΝΑΖΟΥΝ" ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

Στην Καλαμάτα για γυρίσματα βρίσκονται αυτές τις ημέρες οι συντελεστές της νέας ταινίας του Μπάμπη Τσόκα για τη ζωή της Μαρίας Κάλλας. Μίας ταινίας, η οποία αναμένεται να προβάλει το μεγαλείο της ντίβας της όπερας και μαζί και τη Μεσσηνία, η οποία όμως από την πλευρά της δεν έχει φροντίσει να αξιοποιήσει αυτή την... περιουσία.
Σε ποια περιοχή του πλανήτη θα ήταν το πατρικό μίας τόσο μεγάλης παγκόσμιας προσωπικότητας και θα το είχαν σε αυτή την άθλια, ερειπωμένη κατάσταση; Προφανώς πουθενά. Ταξιδεύοντας στο εξωτερικό μπορεί εύκολα κάποιος να διαπιστώσει ότι έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν μύθο και να αναδείξουν τη ζωή προσωπικοτήτων πολύ κατώτερων σε προσφορά από αυτή της Μαρίας Κάλλας.
Ολόκληρα μουσεία έχουν στηθεί -και μαζί με αυτά και εμπορική δραστηριότητα- γύρω από πρόσωπα, η εμβέλεια των οποίων μόνο τοπική μπορεί να χαρακτηριστεί.
Την ίδια ώρα στο Νεοχώρι Μελιγαλά βρίσκεται το πατρικό σπίτι της κορυφαίας σοπράνο και εμείς έχουμε φροντίσει να το αφήσουμε ρημάδι λες και αποτελεί κάποιου είδους ντροπή η ανάδειξή του.
Μόνο η νεοσύστατη “Ενωση Φίλων Μαρίας Κάλλας” είχε εκφράσει στο παρελθόν την πρόθεση να δρομολογήσει την αναστήλωση του οικήματος και παράλληλα να συγκεντρώσει αρχειακό υλικό, πιθανόν για την δημιουργία ενός μουσείου. Πράγματα αυτονόητα, τα οποία θα έπρεπε ήδη να έχουν υποστηρίξει και βάλει σε προτεραιότητα οι τοπικοί φορείς. 
Αρκεί, λοιπόν, ένα οργανωμένο σχέδιο για να μετατρέψει το ερείπιο σε πόλο έλξης τουριστών, που σε συνδυασμό με την Αρχαία Μεσσήνη θα μπορούσαν να δώσουν σημαντική ώθηση και στην κεντρική Μεσσηνία. Ας ελπίσουμε λοιπόν αυτή η ταινία να επιταχύνει τις διαδικασίες για την αξιοποίηση του “θησαυρού” που λέγεται σπίτι της Μαρίας Κάλλας.
Γράφτηκε από τον  Δημήτρης Πλεμμένος
ΠΗΓΗ:ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 
http://www.eleftheriaonline.gr/stiles-sxolia/ekso-ap-ta-dontia/item/48297-ereipia-kallas


Δεν υπάρχουν σχόλια: