Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 17, 2014

H ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΟΜΩΣ ….ΟΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΚΩΦΕΥΟΥΝ

                                                                          Στοκχόλμη 10 Ιανουαρίου 2014
Προς Δήμαρχο Οιχαλίας
Κ. Φίλιππο Μπάμη
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Με αυτή την επιστολή μας θέλουμε να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα. Δημιουργήσαμε στην Στοκχόλμη τον σύλλογο Olivlunden (Ελαιώνας), με σκοπό να διευκολύνουμε την εγκατάσταση ορισμένων μελών μας στην Μεσσηνία που επιλέχτηκε σαν κατάλληλος τόπος για τις δραστηριότητές μας. Οι δραστηριότητες αυτές έχουν σχέση με το περιβάλλον, την αρχαιολογία, τον πολιτισμό, τις τοπικές παραδόσεις κ.α
Πρόθεση μας, είναι να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη της περιοχής προσελκύοντας ξένους που αγαπούν την Ελλάδα, σέβονται το περιβάλλον και ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν για την διατήρησή του. (Οικολογικός τουρισμός, περιορισμένη καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων, πολιτιστικές εκδηλώσεις-ανταλλαγές)
Τα τελευταία χρόνια, από το 2008 μέχρι σήμερα, πολλοί φίλοι Σουηδοί  μας έχουν επισκεφτεί στην παλιά Καλλιρρόη εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για τα υπέροχα μνημεία και την πανέμορφη φύση. Επιθυμία όλων, να επιστρέψουν και να δραστηριοποιηθούν στους τομείς των  ενδιαφερόντων τους, παρατείνοντας την παραμονή τους για  μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σας γνωρίζουμε επίσης ότι τα τρία σπίτια του πρώην εγκαταλελειμμένου ελαιώνα μας, σχεδιάστηκαν από τους βραβευμένους αρχιτέκτονες Μαρία Παπαφίγκου και Johan Annerhed. Τα σπίτια του ελαιώνα διακρίθηκαν το 2012 και προβλήθηκαν στις ΔΟΜΕΣ, Διεθνή Επετηρίδα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, Τόμος Β’.
Ας προστεθεί εδώ πως υπάρχει σημαντικό σχέδιο επέκτασης του οικισμού μας, με την ανέγερση και άλλων κατοικιών για Σουηδούς που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν γη και σπίτι στην περιοχή μας.
Ακόμα, πρόθεση των μελών μας Σβένσον, Σβαν και της υπογραφόμενης είναι να συμβάλλουμε στην προετοιμασία και δημιουργία του Μουσείου «Μαρία Κάλλας» που επίκειται να λειτουργήσει στον Δήμο σας και που χωρίς αμφιβολία θα αποτελέσει νέο πόλο έλξης φίλων της όπερας αλλά και άλλων επισκεπτών από όλα τα σημεία του κόσμου!
Τη χαρά της εγκατάστασής μας έρχεται, ωστόσο, να σκιάσει η είδηση της κατασκευής εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στο χωριό μας, την Καλλιρρόη! 
Μας λυπεί αφάνταστα και μας εκπλήσσει η τόσο άτυχη επιλογή, να κατασκευαστεί δηλαδή, μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, στον «δρόμο» της ελιάς, στον τόπο, τον σπαρμένο με ιστορικά μνημεία, τόσο βαθιά ριζωμένα στην μεσσηνιακή γη. 
Θέλουμε να πιστεύουμε πως η περιοχή μας μπορεί να αξιοποιηθεί και να αναπτυχθεί σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση πολύ πιο προσοδοφόρα και συμβατή με το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία, τις παραδόσεις και τη ζωή των κατοίκων της.
Για τους παραπάνω λόγους, κύριε Δήμαρχε, παρακαλούμε να ενεργήσετε με όλες σας τις δυνάμεις ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρρόη που είναι σίγουρο ότι θα αποβεί καταστροφικό για την περιοχή και το μέλλον της. Αν δεν απορριφθεί το έργο δεν θα είναι δυνατό να υλοποιήσουμε τα σχέδια αξιοποίησης του/των ελαιώνων μας και, ούτε να κρατήσουμε τους ενδιαφερόμενους φίλους στην Μεσσηνία.
                                                          
                                                                     Με εκτίμηση
                                                     Ρέα Ανν Μάργκαρετ Μέλμπεργκ


Οικογένειες Ελληνο/Σουηδών στον ελαιώνα               
Σβαν- Μέλμπεργκ
Σβένσον- Νούρντστρεμ
Άντριους
Παπαφίγκου- Άννερχεντ
Παπαφίγκου-Κουτσιάφτη

  

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
H Παραπάνω επιστολή-ποίημα κατατέθηκε στον Δήμαρχο Οιχαλίας και διαβιβάστηκε προς το Περιφερειακό συμβούλιο στα πλαίσια της διαβούλευσης.
Όμως τίθενται τα εξής ερωτήματα:
1.Τι ενέργειες έκανε η Δημοτική αρχή για την προβολή του περιεχομένου της παραπάνω επιστολής ??
2.Εκλήθη η συντάκτρια της επιστολής και οι συνυπογράφοντες αυτήν Ελληνο/Σουηδοί να βοηθήσουν με τον δικό τους τρόπο την προσπάθεια αποτροπής εγκατάστασης σκουπιδότοπου στην Καλλιρρόη??
3.Ενώ υπήρχε η δυνατότητα και διεθνούς ακόμη προβολής του περιεχομένου της παραπάνω επιστολής και δημοσιοποίησης διεθνώς του προβλήματος  δυστυχώς η επιστολή  αυτή δεν αξιοποιήθηκε. Επιπρόσθετα γίνεται γνωστό ότι αναζητήσαμε αντίγραφο της επιστολής από τις υπηρεσίες του Δήμου και η απάντηση που πήραμε ήταν ότι αντίγραφο δεν υπάρχει. Μετά από αυτό αναζητήσαμε και πήραμε αντίγραφο από τους συντάκτες της το οποίο και δημοσιοποιούμε . 

Δεν υπάρχουν σχόλια: