Τρίτη, Σεπτεμβρίου 30, 2014

Σουηδοί που μένουν Καλλιρρόη κατά σκουπιδοεργοστασίου

Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014 10:21
Γράφτηκε από τον  Γιάννης Σινάπης
Σουηδοί που έχουν φτιάξει σπίτια και τα καλοκαίρια μένουν στην Καλλιρρόη, στον ελαιώνα της περιοχής, ενώνοντας τη φωνή τους με τον κόσμο της Ανω Μεσσηνίας, αντιδρούν στην εγκατάσταση και λειτουργία του σκουπιδοεργοστασίου.
Σε επιστολή τους στο νέο δήμαρχο Οιχαλίας Αριστείδη Σταθόπουλο σημειώνουν ότι «εμείς που ζούμε στη Σουηδία είναι αδύνατο να πιστέψουμε ότι τα οικονομικά και τα πολιτικά συμφέροντα μπορούν να τεθούν πάνω από το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα, την υγεία και τη ζωή των κατοίκων. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο έχουμε ενημέρωση και πλήρη γνώση του οικολογικού εγκλήματος που μεθοδεύεται να γίνει στην Καλλιρρόη και την ευρύτερη περιοχή. Είμαστε αντίθετοι σε αυτό και ενώνουμε και εμείς τις δυνάμεις μας με τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής μας για να αποτρέψουμε όλοι μαζί το καταστροφικό έργο». 
Παρακαλούν το δήμαρχο «εκ μέρους της μικρής σουηδικής μας κοινότητας στην Καλλιρρόη, να κάνετε ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να αποτραπεί η οικολογική καταστροφή και η εν γένει υποβάθμιση της περιοχής». Του επισυνάπτουν, μάλιστα, και την επιστολή που είχαν στείλει για το ζήτημα του σκουπιδοεργοστασίου, στις 10 Ιανουαρίου, στον πρώην δήμαρχο Φίλιππο Μπάμη.
Οι Σουηδοί της Καλλιρρόης ενημερώνουν τον κ. Σταθόπουλο για το αρχαιολογικό ενδιαφέρον και την ιδιαίτερη σχέση τους με την περιοχή: 
«Στο αρχαιολογικό συμπόσιο που διοργανώθηκε στο Μεσογειακό Μουσείο στις 24 Σεπτεμβρίου έγινε αναφορά στη Μάλθη και στη συνεργασία που επίκειται να έχουν Σουηδοί και Ελληνες αρχαιολόγοι στην Καλαμάτα το 2015. Το θέμα θα είναι η μελέτη και ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου των αρχαιολογικών ευρημάτων που προέκυψαν από τις ανασκαφές Σουηδών αρχαιολόγων στην Ελλάδα. Επικεφαλής της σουηδικής επιστημονικής ομάδας είναι η κ. Gullög Nordquist, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Ουψάλας, η οποία μεταξύ άλλων μνημόνευσε το σπουδαίο έργο του Σουηδού αρχαιολόγου Natan Valmin, που στη δεκαετία του 1930 εγκαινίασε το πρώτο μουσείο για τη φιλοξενία των σημαντικών ευρημάτων της Μάλθης, αποτυπώνοντας την εμπειρία του στο αμετάφραστο στα ελληνικά βιβλίο του, "Σε θάλασσα κόκκινη σαν κρασί". Φαίνεται λοιπόν πως οι Σουηδοί έχουν ρίζα σε αυτούς τους ελαιώνες και μια ιστορία να αφηγηθούν».  
Επίσης, αναφέρουν ότι τον Αύγουστο ενημερώθηκαν από εκπροσώπους του Συλλόγου των Απανταχού Κωνσταντιναίων "Ο Αγιος Κωνσταντίνος" για τις εξελίξεις. Επισημαίνουν ότι «από τα έγγραφα και τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας που τέθηκαν στη διάθεσή μας, αντιληφθήκαμε ότι το εργοστάσιο που σχεδίασε η ΤΕΡΝΑ, και που επίκειται να κατασκευαστεί στη θέση Ονι Καλλιρρόης,  στερείται ολοκληρωμένης περιβαλλοντολογικής και υδρογεωλογικής μελέτης». Κάνουν λόγο για την εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων που παραποιήθηκε ή περικόπηκε και από την οποία έλειπαν τα επίμαχα αρνητικά σημεία που υποδηλώνουν την ακαταλληλότητα του χώρου που επέλεξε η ΤΕΡΝΑ. 
Οι Σουηδοί στέκονται στην άποψη της επιστημονικής ομάδας του καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Καλλέργη, «από την οποία προκύπτει ότι οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση σε υδροφόρο με μεγάλη ρυπαντική τρωτότητα (υδροφόρο Μελιγαλά), καθιστά αδιανόητη οποιαδήποτε σκέψη για χωροθέτηση ΧΥΤΥ στη θέση Ονι από όπου, ενδεχομένως, θα προέρχονται ρύποι. Στην τεχνική τους έκθεση επισημαίνουν: "Θεωρούμε ότι η εξεταζόμενη περίπτωση χωροθέτησης ΧΥΤΥ στη θέση Ονι αποτελεί κλασικό παράδειγμα προς αποφυγή"».
 Καταλήγοντας, παρατηρούν ότι στις τοποθετήσεις της επιστημονικής ομάδας του Δήμου Οιχαλίας (κ.κ. Παρασκευόπουλου και Καλλέργη), η οποία από τη σχετική ενημέρωση που είχαμε, σε Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε τον προηγούμενο μήνα, χαρακτήρισε τη μελέτη της ΤΕΡΝΑ εικονική. Γεγονός που προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις και τα κίνητρα της εν λόγω εταιρείας». 
Την επιστολή υπογράφει η δρ. Ρέα Ανν Μάργκαρετ Μέλμπεργκ, μορφωτική σύμβουλος και συνυπογράφουν οι οικογένειες Ελληνο -Σουηδών στον ελαιώνα της Καλλιρρόης: Σβαν-Μέλμπεργκ, Σβένσον-Νούρντστρεμ Αντριους, Παπαφίγκου-Αννερχεντ και Παπαφίγκου-Κουτσιάφτη
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/45715-soyidi

Δεν υπάρχουν σχόλια: