Τρίτη, Σεπτεμβρίου 09, 2014

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ

Στη αίθουσα του πνευματικού κέντρου Διαβολιτσίου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6.9.14 η προγραμματισμένη επιστημονική ενημέρωση των πολιτών της Άνω Μεσσηνίας και αφορούσε τις επιπτώσεις από τυχόν εγκατάσταση καρκινοχωματερής  στην  Καλλιρρόη. Την διοργάνωση είχαν αναλάβει Πολιτιστικοί σύλλογοι χωριών του Δήμου Οιχαλίας και η Ομοσπονδία Συλλόγων  -Συνδέσμων  Τριφυλίας.
Ο συντονιστής-εκπρόσωπος των Συλλόγων ευχαρίστησε τους επιστήμονες για την ανταπόκριση τους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση αυτή , καθώς και τους πολίτες  και τους επισήμους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Ανέφερε ότι στο εξής θα  αναφέρεται ο σκουπιδότοπος ως καρκινοχωματερή αφού το ένα από τα  θέματα που θα αναπτυχτούν συμπίπτει με αυτό της υγείας και ότι ήδη από την προηγούμενη επιστημονική ενημέρωση στο χωριό Κόκλα επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση θα είναι καρκινοχωματερη και όχι απλά χωματερή .Αναφέρθηκε στην προσπάθεια των Συλλόγων και της Ομοσπονδίας να ενημερώνουν συνεχώς τους πολίτες με επιστημονικές εκδηλώσεις μέχρι να αποτραπεί η εγκατάσταση σκουπιδότοπου στην Καλλιρρόη και ότι παράλληλα θα είναι συμπαραστάτες και αρωγοί  κάθε προσπάθειας της νέας Δημοτικής αρχής. Εξέφρασε τον προβληματισμό ότι οι πολίτες δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και το μέγεθος  του εγκλήματος  που πρόκειται να γίνει. Τόνισε ότι θα πρόκειται για μια εγκατάσταση στην οποία όπως επανειλημμένα έχει αναφερθεί θα θάβεται το 45% των απορριμμάτων με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Θα πρόκειται-τόνισε-για μια κόλαση που θα ξεκινάει από την Παλαιόχουνη και θα συνεχίζει με το εργοστάσιο της ΔΕΗ Μεγαλόπολης ,την Καλλιρρόη, την ΒΙΠΕ Μελιγαλά και τα τοξικά των ελαιοτριβείων στα ποτάμια και τα οποία μελλοντικά θα επεκτείνονται και θα καταστρέψουν αρχικά  την  άνω Μεσσηνία και στη συνέχεια την υπόλοιπη Μεσσηνία .
Τόνισε ότι οι Σύλλογοι και η Ομοσπονδία είναι αντίθετοι με την  απόφαση του κ. Μανιάτη(μια καθαρά πολιτική απόφαση) και οι Σύλλογοι θα προσπαθήσουν με κάθε νόμιμο μέσο, τόσο εντός Ελλάδος  όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτρέψουν  την εγκατάσταση της καρκινοχωματερής και ότι θα  πρέπει να γίνει ένας επανασχεδιασμός με καθαρά επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια.
Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Απόστολος Πουρτζίδης Ογκολόγος-Παιδίατρος, Δ/ντης ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, ο οποίος αναφέρθηκε γενικά στην ρύπανση η οποία οφείλεται στη αυξημένη παρουσία κάθε είδους ουσιών, θορύβων, διαφόρων μορφών ενεργειών ακτινοβολίας που μολύνουν το περιβάλλον προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη ζωή, στους ζωντανούς οργανισμούς και στα οικοσυστήματα. Επεσήμανε ότι:
<<Η ρύπανση κυρίως οφείλεται στη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας όπου δυστυχώς γνωρίζουμε μόνον το 10% των ρυπαντών .Η Ελλάδα του 21ου αιώνα έχει να μας δείξει κυρίως στα αστικά κέντρα νέφος, αιθαλομίχλη, φωτοχημική-βιομηχανική  αιθαλομίχλη όμως το σίγουρο είναι ότι η περιοχή σας-  όπως τόνισε- τώρα μπορεί να μην έχει πρόβλημα ,όμως θα το αποκτήσει σίγουρα όταν θα εγκατασταθούν οι επεξεργασίες των απορριμμάτων. Όμως η χώρα μας στην Ευρώπη κατέχει αρνητικά την πρώτη θέση στην κακή διαχείριση των απορριμμάτων καθώς αρνητικά κατέχει και την πρώτη θέση στις μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες.
 Η ρύπανση έχει διάφορες επιδράσεις οι οποίες είναι άμεσες ή βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες. Οι άμεσες είναι ότι αυξάνονται οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και το βρογχικό άσθμα ,αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία από καρδιαγγειακά νοσήματα έχουμε κακή έκβαση κυήσεων, δυσπλασίες, κρούσματα καρκίνου ,διαταραχές στην ανάπτυξη των παιδιών και αλλά πολλά που δεν τα ξέρουμε και θα τα  μάθουμε στο μέλλον. Οι σύγχρονοι νέοι είναι εκτεθειμένοι σε περισσότερους κινδύνους  που για εμάς τους  μεγαλύτερους δεν υπήρχαν ποτέ και τον καρκίνο  θα τον  εμφανίσουν στην ενήλικη ζωή, δεν προλαβαίνουν να τον εμφανίσουν σαν παιδιά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά τα επόμενα χρόνια μείωση των απορριμμάτων αλλά το θέμα είναι πως εφαρμόζονται αυτά στην χώρα μας.
Οι επιπτώσεις των απορριμμάτων αν δεν παρθούν σωστά μέτρα είναι μεγάλες όπως στην υγεία μας ,στις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες των περιοχών όπως και στην δική σας περιοχή, στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον και στο κλίμα .
Γενικά ένας σωστός τρόπος διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να είναι εφικτός τεχνολογικά, επιτρεπτός νομικά και αποδεκτός από την κοινωνία της περιοχής.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι παρά πολλές αν ξεκινήσουμε από την αισθητική του πλευρά, είναι πολύ άσχημο να ζεις δίπλα σε μια χαβούζα και να το ξέρεις ότι ζεις σ ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι οι οσμές,  είναι η ρύπανση του εδάφους, είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, είναι η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα. Οι επιπτώσεις αυτές οφείλονται σε ξενοβιοτικές  ουσίες όπως λέγονται στα σκουπίδια, είναι τοξικές  και μεταλαξιόγονες. Όπου είναι μια τέτοια εγκατάσταση δημιουργούνται ψυχολογικά προβλήματα.Ο καρκίνος δεν μπορεί να προσμετρηθεί σ ένα δυο χρόνια διότι χρειάζονται δεκάδες χρόνια για να εκδηλωθεί. Σύμφωνα με βιβλιογραφίες της Ευρώπης και της Αμερικής οι κάτοικοι που ζουν κοντά σε τέτοιες εγκαταστάσεις  επεξεργασίας απορριμμάτων είτε είναι σε χαβούζες είτε σε σύγχρονο εργοστάσιο  παρουσιάζουν προβλήματα υγείας. Σε μια τέτοια εγκατάσταση έρχονται σe επαφή με ενδιάμεσους ξενιστές όπως γλάρους, κουνούπια, σκύλους, γάτες, ποντίκια. Αλλά και οι εργαζόμενοι όπως και αυτοί που θα παρασιτούν θα παρουσιάσουν ασθένειες κυρίως στο δέρμα. Τα μωρά έχει  επιβεβαιωθεί ότι γεννιούνται πρόωρα και με χαμηλό βάρος, παρουσιάζονται συγγενείς ανωμαλίες δηλ. τερατογενέσεις αυξημένα κρούσματα ναυτίας και εμετών και βέβαια ο ψυχολογικός  παράγοντας να ανοίγεις το παράθυρο σου και να ξέρεις ότι στα 400 ,500, 3000 μέτρα  υπάρχει μια τέτοια εγκατάσταση. Οι διαβητικοί παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα τόσο μάλιστα που στην Αμερική έφυγαν απ αυτά τα μέρη. Η σήψη των απορριμμάτων θα παράγει το μεθάνιο ένα τοξικό αέριο αλλά και η πιο σύγχρονη εγκατάσταση δεν θα τα αποφύγει αυτά.
Υπάρχουν προληπτικά μέτρα; Το ερώτημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Χρειάζεται σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, συμμετοχή των ανθρώπων και εδώ είναι σήμερα ενθαρρυντικό που τόσοι παρακολουθείτε τη εκδήλωση αυτή αλλά θα πρέπει να έχετε συμμετοχή στον τρόπο διάθεσης των όπως η ανακύκλωση, ακριβής χρήσιμη ενημέρωση, συνεχής επικοινωνία για το πρόβλημα και τις επιπτώσεις στην υγεία, ακόμα οι νέοι να εκπαιδευτούν στα σχολεία με παρέμβαση της Δημοτικής αρχής>>
Στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Μπούρκουλας -Γεωπόνος  αναφέρθηκε στα κλιματικά χαρακτηριστικά της περιοχής, στη μορφολογία του εδάφους, στην υδρογεωλογία και την χλωρίδα όπου θεωρείται γη υψηλής παραγωγικότητας όσο αφορά την γεωργία και την κτηνοτροφία.
Επεσήμανε πως η δημιουργία σκουπιδότοπου θα προκαλέσει αύξηση των ρύπων από τα καυσαέρια .Υπολογίζονται-τόνισε- ότι 17.000 βαρέως τύπου οχήματα θα επισκέπτονται ετησίως το χώρο των απορριμμάτων. 
Τόνισε ότι:Άλλη πηγή ρύπων θα είναι οι οσμές από τα αέρια  που θα διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα κατά την εκφόρτωση των σκουπιδιών. Άλλη πηγή  θα είναι από τα αέρια στη χωματερή που θα διαφεύγει στην ατμόσφαιρα όπως μεθάνιο, οξείδιο του αζώτου, διοξείδιο του θείου και υδροχλώριο.Τέλος-επεσήμανε-ότι το στράγγισμα είναι λίαν τοξικό διάλυμα που θα περιέχει βαρέα μέταλλα και τοξίνες. Έτσι οι ρύποι από τα καυσαέρια και τις οσμές θα διαχέονται στην ατμόσφαιρα όπου οι πνέοντες άνεμοι δυτικής εντάσεως 4 bf θα τα μεταφέρουν σε απόσταση τουλάχιστον 20 χλμ και σε συνδυασμό με τους ρύπους της ΒΙΠΕ Μελιγαλά και τους ανέμους από βορρά της Μεγαλόπολης και Παλαιόχουνης θα σκεπάσουν την  Άνω Μεσσηνία με τοξικό νέφος όπου με την βροχή θα πέφτει με την μορφή όξινης βροχής επιβαρύνοντας κάθε ζώντα οργανισμό ζωικό και φυτικό. Στα παραγόμενα προϊόντα θα ανιχνεύονται επιβλαβή στοιχεία για την υγεία με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να εγκαταλειφτούν, εξ άλλου ποιος θα αγοράζει προϊόντα που θα παράγονται δίπλα σε σκουπιδότοπο. Σε περίπτωση σεισμού οι συνέπειες θα είναι ολέθριες και στατιστικά δεν αποκλείεται οι λεκάνες νερού της άνω Μεσσηνίας να μολυνθούν ανεπανόρθωτα.
Τελειώνοντας επεσήμανε ότι πρέπει να εγκαταλειφτεί  κάθε σκέψη εγκατάστασης τέτοιων μονάδων στην άνω Μεσσηνία για τον άνθρωπο το περιβάλλον πριν  οι βλάβες που θα υποστούν θα είναι χωρίς επιστροφή.
Ο τρίτος ομιλητής ο κ, Αριστοτέλης Αλεξόπουλος Διεθνολόγος-Περιαυτολόγος αναφέρθηκε στις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις -για  τα επόμενα χρόνια που θα είναι καταστροφικές για την περιοχή από τη εγκατάσταση σκουπιδότοπου- βλάπτοντας το υπέδαφος και την ατμόσφαιρα. Είναι αδιανόητο-επεσήμανε- να μην επηρεαστεί ο υδροφόρος ορίζοντας της Καλλιρρόης και της περιοχής όταν τα νερά της είναι επιφανειακά.
Ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Θανάσης Πετράκος αναφέρθηκε-συγχαίροντας την προσπάθεια των Συλλόγων- ότι με τέτοιου είδους εκδηλώσεις το θέμα  κρατείται επίκαιρο και δεν  ξεχνιέται.
Δήλωσε ότι <<Είμαστε αντίθετοι γι αυτό που πάει να γίνει τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δίνει σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα την διαχείριση των απορριμμάτων. Διαφωνούμε τόνισε με την μέθοδο αυτή η οποία είναι καταστροφική για το περιβάλλον η οποία διαχειρίζεται σύμμεικτα απορρίμματα και όχι με το σύστημα διαλογή στην πηγή και ότι η μέθοδος αυτή είναι καταστροφική για την τσέπη του δημότη>>
Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης από τους επιστήμονες το λόγο έλαβε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος  Δήμου Οιχαλίας κ. Αριστείδης  Σταθόπουλος ο οποίος έπρεπε ν αποχωρήσει λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Ο κ. Σταθόπουλος ανέφερε ότι η Δημοτική αρχή παραμένει αταλάντευτα σταθερή στις θέσεις που είχε εξαγγείλει προεκλογικά στο να μην δεχτεί την εγκατάσταση σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη ούτε και σε άλλη περιοχή του Δήμου .Επίσης τόνισε ότι  επιστήμονες  έχουν αναλάβει την  υπεράσπιση του δήμου στο ΣΤΕ και στην περίπτωση μη ευόδωσης-η δημοτική αρχή-  θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά όργανα.
Στη συνέχεια μίλησε ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Πατσαρίνος ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους Συλλόγους για την προσπάθεια τους αυτή αποκάλυψε ότι η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια και η Εταιρεία έχουν καταθέσει στην πολεοδομία αίτηση μικρής άδειας για  γεωτεχνικές παρεμβάσεις στον προτεινόμενο για την κατασκευή σκουπιδότοπου χώρο.
Ο  τ. Αντιπεριφερειάρχης και νυν Περιφερειακός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Αλευράς αναφέρθηκε στο πρόβλημα των σκουπιδιών στην Ελλάδα αλλά  και τους κινδύνους που έχει μια τέτοια διαχείριση η οποία είναι καταστρεπτική και θα πρέπει να ακολουθήσει ένα άλλο μοντέλο όπως αυτό το διαλογή στην πηγή. Επίσης ανέφερε ότι ο ίδιος μελετητής  το 2005 είχε κατατάξει την Καλλιρρόη στην τελευταία θέση ενώ τώρα στην πρώτη  θέση άρα τα κριτήρια δεν ήταν επιστημονικά αλλά πολιτικά. Ο υδροφόρος ορίζοντας είναι περατός ενώ υπάρχει ρήγμα το δε κόστος για τον δημότη θα είναι πολύ μεγάλο.
Από τον <<Ανταρσία του Μωριά>>  ο Δονάτος Νίκου αναφέρθηκε ότι ο αγώνας έχει προοπτική ότι η διαχείριση πρέπει να γίνεται από τοπικούς φορείς μικρής κλίμακας με το σύστημα διαλογή στη πηγή το δε κέρδος να επενδύεται στην υγεία και την ποιότητα ζωής και δεσμεύτηκε στο περιφερειακό συμβούλιο να πάρει θέση κατά της εγκατάστασης σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη.
Στα προβλήματα που δημιουργεί μια τέτοια εγκατάσταση αναφέρθηκαν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Οιχαλίας Ηλίας Σακελαριάδης και Κώστας Δημητρακόπουλος ο οποίος τόνισε ότι είναι αναγκαίες τέτοιες επιστημονικές ενημερώσεις .
Στην εκδήλωση παρέστηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του  Δήμου Οιχαλίας Δημήτρης Μπινίσκος ,Γιάννης Παπαδόπουλος καθώς και  εκπρόσωποι της Ριζοσπαστικής Ανανεωτικής κίνησης Τριφυλίας καθώς και οι τοπικοί σύμβουλοι: Καλλιρρόης Βασίλης Γκότσης και Κόκλας Λεωνίδας Χρονόπουλος.
Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας παραθέτουμε παρακάτω:
-Τις καταχωρήσεις των εφημερίδων ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ΘΑΡΡΟΥΣ που αφορούν την παραπάνω εκδήλωση.
-Το  Link με το βραδινό δελτίο ειδήσεων του τοπικού καναλιού ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ της 8-9-2014, όπου από τo 5,20 μέχρι και το 10,05

λεπτό γίνεται αναφορά στην παραπάνω εκδήλωση
 . 
https://www.youtube.com/watch?v=iWb0rAr3R-U&list=UU8Q182j_7GWUa0IQa962phw

Δεν υπάρχουν σχόλια: