Τετάρτη, Οκτωβρίου 08, 2014

ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ




ΘΑΡΡΟΣ News.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 07/10/2014 10:48
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Την πρώτη φορά που ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, εισήγαγε τον όρο «σκουπιδοτουρισμός», ήταν όταν στη Μαραθόλακκα λάμβανε χώρα το «πείραμα Σούκου» και διάφοροι δήμαρχοι από άλλες περιοχές της Ελλάδος επισκέπτονταν το χώρο και έμεναν... άφωνοι από το αποτέλεσμα. Πλέον, όλοι γνωρίζουμε ποια ήταν η τύχη του.
 Σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο κ. Νίκας επανέλαβε τον όρο. Αυτή τη φορά, έρχονται διάφοροι αιρετοί ανά την Ελλάδα για να δουν το πείραμα με τη Ram. Λέτε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα;
 Σε κάθε περίπτωση, το τελευταίο διάστημα... ο δήμαρχος ανακάλυψε και πάλι την αξία ορισμένων οικολογικών πρακτικών για τη διαχείριση των σκουπιδιών, ενώ είναι αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα σχετικά με το διεθνή διαγωνισμό της Περιφέρειας.
 Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη. Στο γραφείο του υπουργού πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, στην οποία από πλευράς υπουργείου πήραν μέρος ο κ. Μανιάτης, η γενική γραμματέας Νάντια Γιαννακοπούλου και στελέχη, ενώ από πλευράς του Δήμου ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και υπηρεσιακά στελέχη. Αντικείμενο ήταν η διαχείριση των απορριμμάτων.
 Ο υπουργός ΠΕΚΑ ζήτησε να μάθει για τη διαχείριση απορριμμάτων στο Δήμο Καλαμάτας. Του παρασχέθηκαν όλα τα σχετικά παραστατικά στοιχεία για τα «ρεύματα» της ανακύκλωσης, τα δύο ΚΔΑΥ και τη διαχείριση των οργανικών με κομποστοποίηση.
 Ο δήμαρχος παρουσίασε, επίσης, τις πάγιες απόψεις του για το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων, όπου τον πρώτο λόγο και την ευθύνη πρέπει να έχουν οι Δήμοι, επιδιώκοντας την ποιότητα στη διαχείριση με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
 Βέβαια, η πρόληψη, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση βρίσκονται στη κορυφή της ιεράρχησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ελλάδα, αν και έχουμε δει τα αδιέξοδα τόσο με την ανεξέλεγκτη ταφή όσο και με τους μεταγενέστερους και πιο οργανωμένους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε φαραωνικά έργα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία μας και την κοινωνία μας.
 Για την ενημέρωση του κόσμου και την αλλαγή των νοοτροπιών, να σημειώσουμε το εξής: Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Περιβαλλοντικών Μελετών (Ε.ΠΕ.Μ), υλοποίησαν ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την πρόληψη των αποβλήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δύο ελληνικές πόλεις και μία κυπριακή συμμετείχαν και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Στους Δήμους Χανίων και Ηρακλείου στην Κρήτη και Παραλιμνίου στην Κύπρο, οι Δήμοι κατάφεραν να μειώσουν αισθητά τις ποσότητες των απορριμμάτων που στέλνουν για ταφή.
 Πώς το κατάφεραν; Με πληροφόρηση, αλλά και εκμετάλλευση των εργαλείων του προγράμματος WASP- TOOL. Στους κατοίκους των προαναφερόμενων Δήμων μοιράστηκαν επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες για τα ψώνια τους, ενώ υπήρξε ενημέρωση για τα οφέλη της μείωσης της πλαστικής σακούλας.
 Παράλληλα, αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σε συμφωνία που έκαναν με το επιτελείο του WASP TOOL, πρόσφεραν στους πελάτες τους έκπτωση κάθε φορά που χρησιμοποιούσαν τις σακούλες.
 Μια άλλη δράση ήταν για τον περιορισμό των πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης. Στο Δήμο Παραλιμνίου 1.050 παγούρια δόθηκαν στους μαθητές Δημοτικών Σχολείων, ενώ οι υπεύθυνοι του προγράμματος ενημέρωσαν τους μικρούς μαθητές για την αναγκαιότητα χρήσης του μπουκαλιού. Με τη δράση αυτή ο Δήμος Παραλιμνίου θα εξοικονομεί 20.000 ευρώ από τον περιορισμό των πλαστικών μπουκαλιών που θα στέλνει για ταφή, ενώ οι κάτοικοι θα βλέπουν τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν να μειώνονται.

 Ο Δήμος Καλαμάτας, όμως, ιδέα δεν είχε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: