Τρίτη, Οκτωβρίου 07, 2014

ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών για την κατασκευή και λειτουργία από ιδιώτες εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική είναι η απόφαση της Περιφέρειας να άρει τη στήριξή της στο επιλεχθέν μοντέλο.

H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΣΤΟΝ ΑEΡΑ 140 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΏ, ΑΝΑΖΗΤΕIΤΑΙ ΛYΣΗ

Την ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών για την κατασκευή και λειτουργία από ιδιώτες εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική συνεπάγεται η απόφαση της Περιφέρειας να άρει τη στήριξή της στο επιλεχθέν μοντέλο. Οι τέσσερις διαγωνισμοί δεν βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο, καθώς «πάγωσαν» λόγω των δημοτικών εκλογών. Η απόρριψη της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και η αναζήτηση νέου τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων θα οδηγήσουν νομοτελειακά στην απώλεια των περίπου 140 εκατ. ευρώ που είχαν ενταχθεί στη ΣΕΣ 2014-2020 για να καλύψουν μέρος της συμμετοχής του Δημοσίου στα τέσσερα έργα.
Τον Αύγουστο του 2011, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια δημιουργίας ΧΥΤΑ και εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Κερατέα και Γραμματικό με ίδια μέσα και προχωρεί σε διαγωνισμό για την ανάθεσή τους σε ιδιώτες. Εν τω μεταξύ, η μόνη εγκατάσταση που είχε προχωρήσει ήταν ο ΧΥΤΑ Γραμματικού, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και παραμένει ανενεργός.
Ο νέος διαγωνισμός, ύψους 430 εκατ. ευρώ, αφορούσε τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και 20-25ετή λειτουργία τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στη Φυλή, τα Άνω Λιόσια, την Κερατέα και το Γραμματικό. Η συνολική δυναμικότητα των τεσσάρων μονάδων εκτιμήθηκε σε 1.350.000 τόνους ετησίως, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος επέλεξε να αφήσει ανοιχτό στις προτάσεις των υποψηφίων αναδόχων την επιλογή των τεχνολογιών, διευκρινίζοντας ότι θα γίνουν δεκτές «όλες οι δόκιμες τεχνολογίες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ε.Ε. και ότι έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία». Η επιλογή αυτή δέχθηκε έντονη κριτική. Το κύριο αντεπιχείρημα ήταν ότι αφορούσε την επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων και ότι το Δημόσιο δεσμευόταν ότι θα παρέδιδε στον ιδιώτη μια συγκεκριμένη ποσότητα απορριμμάτων ετησίως. Αυτό ήταν έξω από τις κατευθυντήριες της Ε.Ε., που επιτάσσουν ως πρώτο στόχο τη μείωση των απορριμμάτων, τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση. Επιπλέον, πολλοί δήμοι εκτιμούσαν ότι το κόστος διάθεσης των απορριμμάτων θα εκτοξευόταν στα ύψη. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι διαγωνισμοί για την ανάθεση των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ προσέφεραν για πρώτη φορά μια ρεαλιστική, έστω και ακριβή, λύση η οποία θα μετέφερε το «βάρος» από τους ώμους της Πολιτείας και των δήμων σε ιδιώτες. Οι οποίοι με τη σειρά τους θα ήταν υποχρεωμένοι να προσφέρουν ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και θα ελέγχονταν από μια σύμβαση. Επιπλέον, η κατασκευή και η λειτουργία των εγκαταστάσεων απαιτούσαν μια σημαντική ιδιωτική επένδυση, ενώ θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας.
Με αρκετή καθυστέρηση
Οι διαγωνισμοί της Αττικής, οι οποίοι βέβαια ήταν και οι δυσκολότεροι, ξεκίνησαν με αρκετή καθυστέρηση. Οι δύο πρώτοι, για Κερατέα και Γραμματικό, ολοκλήρωσαν και το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού (τον ανταγωνιστικό διάλογο) και, αν δεν υπήρχαν προβλήματα, μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούσε να ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Αντίθετα, οι διαγωνισμοί των Ανω Λιοσίων και της Φυλής έμειναν στο αρχικό στάδιο, αυτό της εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Η είδηση της απόρριψης, από την Περιφέρεια Αττικής, της προωθούμενης λύσης προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, αμηχανία στην κυβέρνηση. Η «Κ» απευθύνθηκε τόσο στον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, όσο και στον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ Νίκο Ματζούφα, οι οποίοι δεν ήθελαν να κάνουν καμία δήλωση. Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, πάντως, σημείωναν ότι, αν οι τέσσερις διαγωνισμοί δεν προχωρήσουν, τότε τα 140 εκατ. ευρώ που είχαν δεσμευτεί στη ΣΕΣ 2014-2020 για τα συγκεκριμένα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική θα χαθούν και θα διατεθούν σε άλλα έργα, καθώς υπάρχει πλήθος αιτήσεων για χρηματοδότηση.
Σημειώνεται ότι όλοι οι σχετικοί διαγωνισμοί στην υπόλοιπη Ελλάδα συνεχίζονται κανονικά (Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Ηπειρο, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα), καθώς δεν εκφράστηκαν αντιρρήσεις από τις νέες περιφερειακές ή δημοτικές αρχές.

ΠΗΓΗ
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΤΡΊΤΗ, 7 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2014










Δεν υπάρχουν σχόλια: