Σάββατο, Οκτωβρίου 11, 2014

ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Αποτελεί κοινό τόπο, πλέον, η διαπίστωση ότι εκείνο που λείπει από την κεντρική εξουσία είναι, σκόπιμα ή όχι, ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο. Ας πάρουμε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η κυβέρνηση αποφάσισε, μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου, να προχωρήσει σε διαγωνισμό για τη διαχείρισή τους στην περιοχή μας. Το πρόβλημα, ούτως ή άλλως, είναι οξύ, οπότε η ανακοίνωση κατ’ αρχήν προκάλεσε κάποια ανακούφιση. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε και ανάδοχος είναι πλέον η εταιρεία ΤΕΡΝΑ.
 Κάποιοι έγκαιρα είχαν αντιδράσει στην απόφαση αυτή, ισχυριζόμενοι ότι η κοινή λογική υποστηρίζει ότι η λύση για το μείζον αυτό θέμα μπορεί να δοθεί με πολύ φθηνότερο τρόπο, τόσο για τους πολίτες όσο και για την Πολιτεία και, κυρίως, με σεβασμό για το περιβάλλον.  Δημόσια, αποκεντρωμένη διαχείριση, με έμφαση στην πρόληψη, στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανάκτηση υλικών με προδιαλογή και, τέλος, αποκεντρωμένες υποδομές διαχείρισης, κάτι που εγγυάται το χαμηλό κόστος και τη μέγιστη ανταποδοτικότητα.
 Μόλις, όμως, έγιναν γνωστές οι οικονομικές λεπτομέρειες του εγχειρήματος με την εταιρεία, κάποιοι, εκ των υστέρων, υιοθέτησαν την παραπάνω, περίπου, άποψη. Ένας από αυτούς ήταν και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας.
 Σήμερα, μήνες μετά το διαγωνισμό, κανείς δε γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ας δούμε από πιο κοντά κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες.
 Σε προχθεσινές του δηλώσεις ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, με αφορμή όσα καινούργια γίνονται στην Αττική με τους διαγωνισμούς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων στα τεύχη δημοπράτησης των μονάδων, σημειώνοντας ότι «το σωστό μέγεθος μπορεί να βρεθεί», επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να αντικρούσει την κριτική περί «φαραωνικών εργοστασίων».
 Από την πλευρά του, ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας, ήταν ακόμη πιο «διαλλακτικός» στην τοποθέτησή του. Σημείωσε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης δεν επιβάλλει τη λύση των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (πολιτική στην οποία ανήκει και το έργο της διαχείρισης στην Πελοπόννησο). «Αν κάποιος δεν τη θέλει, μπορεί να κάνει κάτι άλλο, εφόσον έχει όφελος. Σε καμία περίπτωση δε διακηρύσσουμε το αλάθητο, ούτε την πανάκεια», δήλωσε χαρακτηριστικά!
 Την περασμένη Παρασκευή ο δήμαρχος Π. Νίκας συναντήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη. Αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε ήταν η διαχείριση των απορριμμάτων.
 Ο υπουργός ΠΕΚΑ ζήτησε να πληροφορηθεί για τη διαχείριση απορριμμάτων στο Δήμο Καλαμάτας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, «του παρασχέθηκαν όλα τα σχετικά παραστατικά στοιχεία για τα “ρεύματα” της ανακύκλωσης, για τα δύο ΚΔΑΥ, για τη διαχείριση των οργανικών με κομποστοποίηση. Ο δήμαρχος παρουσίασε, επίσης, τις πάγιες απόψεις του για το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων, όπου τον πρώτο λόγο και την ευθύνη πρέπει να έχουν οι Δήμοι, επιδιώκοντας την ποιότητα στη διαχείριση με το χαμηλότερο δυνατό κόστος».
 Από τη σύσκεψη φαίνεται το υπουργείο να «ευλογεί» ή, τουλάχιστον, να επιδοκιμάζει την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας. Αν είναι, όμως, έτσι και ο μεγαλύτερος Δήμος της Περιφέρειας δε συμμετάσχει στα σχέδια της ΤΕΡΝΑ, τότε πώς θα συμπληρωθεί η ετήσια ποσότητα που προβλέπει η σύμβαση; Πώς, σε τελική ανάλυση, η Περιφέρεια θα διαχειριστεί το αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί στην κοινωνία της Μεσσηνίας για το όλο εγχείρημα;
 Κύριος είδε, τι θα δούμε ακόμα...
ΠΗΓΗ

ΘΑΡΡΟΣ News.gr
 Ενημέρωση: 10/10/2014 17:35

Δεν υπάρχουν σχόλια: