Κυριακή, Οκτωβρίου 12, 2014

ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ...

Τις τελευταίες ημέρες αλιεύσαμε δύο ειδήσεις από το Διαδίκτυο που αφορούν τα σκουπίδια και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Είδηση πρώτη 
 «Στην απαγόρευση της πλαστικής σακούλας μίας χρήσης προχώρησε η Πολιτεία της Καλιφόρνιας, βάσει νόμου που υπέγραψε ο κυβερνήτης Εντμουντ Μπράουν, σύμφωνα με τον οποίο καθίσταται παράνομη η χρήση της σε καταστήματα. Ο νόμος απαγορεύει σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία να διανέμουν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους και θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2015, ενώ τα μικρότερα καταστήματα θα ξεκινήσουν να τον εφαρμόζουν από τον Ιούλιο του 2016. 
 "Πρόκειται για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Μειώνει τη διακίνηση πλαστικών που ρυπαίνουν τις παραλίες μας, τα πάρκα, ακόμα και τον απέραντο ωκεανό", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μπράουν. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα του πως και άλλες πολιτείες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Καλιφόρνιας. Τουλάχιστον 120 κοινότητες της Καλιφόρνιας έχουν ψηφίσει διατάξεις για την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας με την υποστήριξη περιβαλλοντικών ομάδων».
 Είδηση δεύτερη: 
 «Οι κάτοικοι του Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών που πετάνε στα σκουπίδια μεγάλες ποσότητες τροφίμων θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο από εδώ και πέρα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των τοπικών αρχών. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ψήφισε την επιβολή προστίμου ενός δολαρίου κάθε φορά που κάποιος κάτοικος θα γεμίζει παραπάνω από 10% των σκουπιδιών του με ανακυκλώσιμα και λιπασματοποιήσιμα απορρίμματα, όπως τρόφιμα και χάρτινα προϊόντα. Οι κατά συρροή παραβάτες θα πληρώνουν έως και 50 δολάρια τη φορά. Το Σιάτλ αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη πόλη στις ΗΠΑ που κάνει υποχρεωτική την ανακύκλωση τροφίμων, μετά το Σαν Φρανσίσκο, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που είναι συνδεδεμένα με την κλιματική αλλαγή. Παρόμοια μέτρα έχουν εξεταστεί στο παρελθόν από μητροπόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, χωρίς να εφαρμοστούν». Τα συμπεράσματα από την αναγνώστη των δύο ειδήσεων δεν οδηγούν παρά στο αυτονόητο, δηλαδή τον δραστικό περιορισμό των σκουπιδιών που φθάνουν στις υπηρεσίες διαχείρισης, την αντικατάσταση των επιβλαβών συσκευασιών με άλλες φιλικές προς το περιβάλλον, και την ανακύκλωση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν.
 Όσο και αν φαίνεται περίεργο, «περίπου το 40% όλων των τροφίμων που αγοράζονται στην Αμερική καταλήγουν στα σκουπίδια, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Φυσικών Πόρων. Το 2012, μόλις το 5% αυτών των απορριμμάτων κατέληξαν στα ειδικά κέντρα επεξεργασίας όπου αποσυντίθενται τα οργανικά απορρίμματα όπως το φαγητό, τα φύλλα από τους κήπους και τα χάρτινα προϊόντα, αναφέρει η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ». Ανάλογα είναι τα ποσοστά που δίνουν οι ευρωπαϊκές στατιστικές και είχαν ως αποτέλεσμα την προώθηση Οδηγιών για τον περιορισμό των σκουπιδιών και την ανακύκλωση. Οδηγίες που παραβιάζονται κατάφωρα με τις συμφωνίες για τη διαχείριση των σκουπιδιών από τους μεγαλοεργολάβους, οι οποίες επιτυγχάνουν το ακριβώς αντίθετο. 

 Οι δήμαρχοι κάνουν το κοροΐδο, οι πολίτες αδιαφορούν, και όταν έρθει ο λογαριασμός θα είναι αργά.
ΠΗΓΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Γράφτηκε από τον  Ηλίας Μπιτσάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: