Τετάρτη, Ιανουαρίου 22, 2014

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΕΚΑ  ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Παραθέτουμε τους προβληματισμούς ,τα ερωτήματά και τις αντιρρήσεις μας  που σχετίζονται με  τις ελλείψεις και τα αυθαίρετα συμπεράσματα της ΜΠΕ η οποία εκπονήθηκε από την μελετητική εταιρεία ENVIROPLAN για λογαριασμό της προσωρινής αναδόχου ΤΕΡΝΑ αναφορικά με τη χωροθέτηση μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων-χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΜΕΑ – ΧΥΤΥ), στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας, του Νομού Μεσσηνίας, στον οικισμό «Καλλιρρόη» και συγκεκριμένα τη θέση  Όνι.
Τα ερωτήματα και οι αντιρρήσεις μας αφορούν την ακαταλληλότητα της επιλογής της θέσης ΜΕΑ – ΧΥΤΥ 2.1 ΤΗΣ 2ης  ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑΣ (ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ και είναι τα ακόλουθα:1. Ως προς τα Υδρολογικά και τα υδρογεωλογικά χαρακτηριστικάΗ μελέτη ΠΕ της ΤΕΡΝΑ ως προς τα υδρολογικά και υδρογεωλογικά στοιχεία βασίσθηκε σε γενικές γεωλογικές μελέτες του ΙΓΜΕ οι οποίες έχουν γίνει  παλαιότερα για την ευρύτερη περιοχή και δεν αναφέρονται σε αυτήν(ΜΠΕ) τωρινές μετρήσεις οι οποίες και έπρεπε να γίνουν στα πλαίσια της συνταχθείσας μελέτης από επιτόπιους ελέγχους που έπρεπε να γίνουν στην προτεινόμενη περιοχή της Καλλιρρόης. Επομένως τα στοιχεία της μελέτης που αναφέρονται στα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν μπορεί να θεωρηθούν αξιόπιστα και ακριβή.
Αντίθετα-με την μελέτη της ENVIROPLAN-η μελέτη που συνέταξε ο Γεωλόγος –Μηχανικός Χριστόφορος Καπόπουλος και οι επιστημονικοί του συνεργάτες: Γ.Καλλέργης- Ομότιμος καθηγητής του Παν/μίου Πατρών και Ανδρ. Αντωνάκοs Δρ. Υδρογεωλόγος, ειδικευμένος στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS) και την χωρική ανάλυση ,στηρίχτηκε σε στοιχεία τα οποία προέκυψαν από επιτόπιες έρευνες που έγιναν  από την παραπάνω επιστημονική ομάδα. Οι επισκέψεις και οι έρευνες της ομάδας έγιναν τόσον στην προτεινόμενη όσον και στην ευρύτερη περιοχή και ξεχωριστά από την επιστημονική έρευνα αντλήθηκαν και στοιχεία από καταθέσεις και μαρτυρίες  κατοίκων της περιοχής. Επομένως το πόρισμα της μελέτης της παραπάνω ομάδας θεωρείται αξιόπιστο σε σχέση με την κατατεθείσα μελέτη της ΤΕΡΝΑ ,η οποία συντάχτηκε επί χάρτου και δεν στηρίχτηκε σε στοιχεία που να προέκυψαν από επιτόπια έρευνα.
Όπως δε χαρακτηριστικά αναφέρεται στην μελέτη του Χ. Καπόπουλου και των συνεργατών του :.
-Θεωρούμε ότι ή εξεταζόμενη περίπτωση χωροθέτησης ΧΥΤΥ στη θέση    Ονι  αποτελεί κλασσικό παράδειγμα προς αποφυγή και επιπρόσθετα επισημαίνονται σε αυτήν και τα εξής :
Επισημαίνεται ότι ακόμη και στη θέση που εξετάζεται να κατασκευαστεί η χωματερή του ΧΥΤΥ (Όνι) υπάρχει και παραγωγική υδρογεώτρηση και πηγή, δηλαδή η εξεταζόμενη χωματερή βρίσκεται μέσα στον καρστικό υδροφόρο «Μελιγαλά».Ο υδροφόρος αυτός είναι πολύ ευάλωτος σε εξωτερική ρύπανση, την οποία μεταφέρει με μεγάλη ταχύτητα προς τα κατάντη, λόγω της μεγάλης ταχύτητας ροής του υπόγειου νερού, χωρίς οποιαδήποτε εξασθένηση της ρύπανσης, γιατί οι διαδικασίες ρόφησης δεν λειτουργούν σε αυτά τα υλικά.Είναι προφανής λοιπόν η ακαταλληλότητα της θέσης  Όνι  για την εγκατάσταση ΧΥΤΥ, η οποία θα θέση σε άμεσο κίνδυνο ποιοτικής υποβάθμισης ή και ολοκληρωτικής καταστροφής τον υδροφόρο «Μελιγαλά».2. Ως προς την σεισμικότητα της περιοχήςΗ προτεινόμενη περιοχή βρίσκεται σε ζώνη σημαντικής και έντονης σεισμικότητας. Επομένως μπορεί να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα που σχετίζονται με την καταστροφή της υδατοστεγανότητας της περιοχής
Αναληθώς η ΜΠΕ αναφέρει ότι «δεν παρατηρείται παρουσία ενεργού ρήγματος σε απόσταση μικρότερη των 1000 μέτρων» όταν γνωστό είναι στους κατοίκους ολόκληρης της περιοχής οτι υπήρξαν πρόσφατα και παλαιότερα σεισμικές δονήσεις στην περιοχή, οι οποίες  γίνονται αντιληπτές όχι μόνο από τους σεισμογράφους και τους μελετητές αλλά και από τους ίδιους τους κατοίκους. Επισημαίνεται και είναι γνωστό σε ολόκληρη την περιοχή ότι από την δεκαετία του  60 και μέχρι σήμερα, εξ’ αιτίας των έντονων και καταστροφικών σεισμικών δονήσεων στην περιοχή της Καλλιρρόης, έχουν εφαρμοστεί προγράμματα αποκατάστασης σεισμοπλήκτων. 3.Ως προς την μόλυνση του περιβάλλοντος
Με την προτεινόμενη εγκατάσταση σκουπιδοεργοστασίου στην περιοχή της Καλλιρρόης η ατμόσφαιρα ολόκληρης της περιοχής της άνω Μεσσηνίας θα μολύνεται συνεχώς και ανεπανόρθωτα λόγω της φοράς του δυτικού ανέμου (λεγόμενου και καθαρού) ο οποίος είναι και ο κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας αέρας που πνέει στην περιοχή μας. Σας επισημαίνουμε ότι η περιοχή της άνω Μεσσηνίας είναι ήδη επιβαρυμένη ατμοσφαιρικά από τους ρύπους που εκπέμπουν τα δύο πυρηνελουργία που λειτουργούν στην ΒΙΠΕ Μελιγαλά.
Επίσης θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι από την κίνηση των φορτηγών που θα μεταφέρουν τα σκουπίδια θα δημιουργηθούν επί πλέον θόρυβοι ,οσμές και στραγγίδια τα οποία με τη βοήθεια των ανέμων θα επιβαρύνουν την ήδη επιβαρυμένη από τα πυρηνελουργία ατμόσφαιρα ολόκληρης της Άνω Μεσσηνίας. Τέλος  θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι  από την ΜΠΕ δεν προκύπτει να έχει γίνει  κυκλοφοριακή μελέτη σχετικά με την αύξηση του φόρτου κίνησης στο οδικό δίκτυο της προτεινομένης για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ περιοχής.
4.Θα πληγεί το εισόδημα των κατοίκων ,θα απαξιωθούν οι περιουσίες
Η περιοχή της Καλλιρρόης και των γύρω οικισμών κατοικείται από αγρότες που το κύριο εισόδημα τους προέρχεται από την εκμετάλλευση γεωργικών καλλιεργειών (ελιές ,αμπέλια ,καλαμπόκια ,οπωροκηπευτικά) καθώς και κτηνοτρόφους που το εισόδημά τους προέρχεται από την εκμετάλλευση του ζωικού τους κεφαλαίου.Είναι απαράδεκτο και πρέπει να επισημάνουμε την ψευδή αναφορά που γίνεται στην ΜΠΕ της ΤΕΡΝΑ περί μηδενικής κτηνοτροφίας στην περιοχή όταν είναι σε όλους γνωστό ότι τόσον στην περιοχή της  Καλλιρρόης ,όσο και στην γύρω περιοχή υπάρχουν πολλοί κτηνοτρόφοι οι οποίοι εκμεταλλεύονται κοπάδια από πρόβατα και βοοειδή και ζουν από αυτά.Με την πιθανή λειτουργία σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη οι καλλιέργειες θα πληγούν έντονα από την μόλυνση του εδάφους καθώς και από την υποβάθμιση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων. Συνέπεια της μόλυνσης θα είναι και η μείωση του εισοδήματος αγροτοκαλλιεργητών και κτηνοτρόφων ολόκληρης της περιοχής.Πιθανή κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή της Καλλιρρόης Θα οδηγήσει στην απαξίωση των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής. Σας επισημαίνω ότι στο χωριό μας τους Κωνσταντίνους τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αναπαλαίωση πολλών παλιών πέτρινων κατοικιών καθώς και κατασκευή καινούργιων κατοικιών οι οποίες λόγω του καλού οδικού εθνικού δικτύου έχουν μετατρέψει το χωριό μας σε τόπο δεύτερης κατοικίας πολλών συγχωριανών μας που διαμένουν στην Αθήνα.5.Δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση για την συγκεκριμένη χωροθέτησηΗ επιλογή του συγκεκριμένου χώρου είναι αυθαίρετη, έγινε αιφνιδιαστικά και εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της αναδόχου εταιρείας. Αγνοήθηκε και δεν ενημερώθηκε η τοπική κοινωνία η οποία από την πρώτη στιγμή που το έμαθε αντέδρασε μαζικά και συνεχίζει να αντιδρά μέχρι να αποφασισθεί η απόσυρση της πρότασης για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων δυτικά της Καλλιρρόης.
Είναι γνωστό και προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία ότι για τα μεγάλα έργα η κοινωνική αποδοχή τίθεται ως μία από τις βασικότερες αξίες στη βάση των οποίων βαθμολογείται η τελική επιλογή της υλοποίησης ενός έργου.
Η τοποθεσία επιλέχτηκε όχι λόγω καταλληλότητας αλλά επειδή ήταν διαθέσιμη. Μια εμπεριστατωμένη μελέτη επιλογής δεν φαίνεται να έγινε ποτέ! Η παρούσα μελέτη φαίνεται να έγινε εκ των υστέρων, για να δικαιολογήσει την επιλογή της!6 Υποκειμενικότητα Βαθμολόγησης ΚριτηρίωνΣτην κατατεθείσα ΜΠΕ υπάρχει περιορισμένος αριθμός εναλλακτικών θέσεων οπότε η σύγκριση καταλληλότητας γίνεται μεταξύ των θέσεων 2.1 (Καλλιρρόη) και θέσης 2.2.(Παραδείσια). Η διαδικασία και τα συμπεράσματα βαθμολόγησης είναι με υποκειμενικά και όχι αντικειμενικά κριτήρια και επομένως η βαθμολογία αμφισβητείται ως προς την αντικειμενικότητά της σύμφωνα με τους επιστήμονες  και δεν θεωρείται αξιόπιστη.Είναι γνωστό ότι η enviroplan που συνέταξε τώρα την τεχνική μελέτη για λογαριασμό της ΤΕΡΝΑ, το 2005 είχε κάνει μελέτη για λογαριασμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου για τους ΧΥΤΑ.
Στην τότε μελέτη είχαν προταθεί τέσσερις εναλλακτικές θέσεις για την κατασκευή εργοστασίου ΧΥΤΑ
Ως πρώτη θέση είχε προταθεί το Παλιοραβούνι –ως ο καταλληλότερος χώρος –που τώρα η μελέτη της ίδιας εταιρείας (enviroplan) αποκλείει το Παλιοραβούνι με αιτιολογία ότι είναι σεισμική η περιοχή και ότι υπάρχει μεγάλο ρήγμα. Διαπιστώνει κανείς ότι η ίδια η εταιρεία που συνέταξε και την τωρινή  μελέτη φάσκει και αντιφάσκει.
Τι είχε δείξει για την Καλλιρρόη το 2005; 4η Επιλογή που στην ουσία δεν πληροί περιβαλλοντικές διαδικασίες για ΧΥΤΑ
7.H προτεινόμενη έκταση για την κατασκευή του εργοστασίου βρίσκεται πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή.Είναι απαράδεκτο να επιλέγεται χωροθέτηση σκουπιδιών σε απόσταση λίγων μέτρων από κατοικημένη περιοχή, όπως γίνεται στην περίπτωση της Καλλιρρόης. Παγκόσμια πρακτική, αλλά και αυτονόητη συγχρόνως, που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις είναι η εξής:Εγκαταστάσεις, που δημιουργούν μεγάλη και δυσμενή επιρροή στον άνθρωπο και το περιβάλλον, τοποθετούνται στις πλέον αραιοκατοικημένες και υποβαθμισμένες περιοχές και μακριά από τα αστικά κέντρα. Δεν τοποθετούνται στις ανεπτυγμένες, πυκνοκατοικημένες και καλλιεργήσιμες  περιοχές, όπως είναι η προτεινόμενη θέση της Καλλιρρόης. Η ΜΠΕ αποκρύπτει το γεγονός ότι η προτεινόμενη έκταση βρίσκεται πλησίον πυκνοκατοικημένης περιοχής.7.Δεν θα υπάρξει ωφελιμότητα από την κατασκευή του προτεινόμενου έργουΠιστεύουμε ότι από την κατασκευή του έργου δεν θα υπάρξει καμιά ωφελιμότητα για την περιοχή της Καλλιρρόης και της ευρύτερης περιοχής της άνω Μεσσηνίας. Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι από τις τοποθετήσεις του εκπροσώπου της ΤΕΡΝΑ κ.Αγραπιώτη στη σύσκεψη των Δημάρχων στην  Καλαμάτα στις 10/1/2014 προέκυψε ότι τα όποια οικονομικά οφέλη προκύψουν από την τυχόν δημιουργία του σκουπιδοεργοστασίου δεν θα τα ωφεληθούν οι κάτοικοι των περιοχών στις οποίες προτείνεται να κατασκευασθούν τα εργοστάσια  αλλά η Περιφέρεια της Πελοποννήσου.  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑΜΕ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ  ΟΝΙ  ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΓΕΙΤΝΙΑΖΕΙ ΣΤΑ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ.
                                                  Και
 ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ,ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΝΟΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ, ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ.  

Κωνσταντίνοι 21 Ιανουαρίου 2014
ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΗΜΟΤΕΣ
1. ΤΟΥ Δ.Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ
-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
-ΑΛΕΚΟΣ Χ.  ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ 
-ΕΛΕΝΗ ΣΥΖΥΓΟΣ Α. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΥ
-ΚΩΝ/ΝΟΣ Δ. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
-ΓΙΩΤΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΥΖ. ΚΩΝ/ΝΟΥ
-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
-ΕΛΕΝΗ Δ. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
-ΓΕΩΡΓΙΟΣ Γ. ΚΡΑΜΠΕΛΑΣ
-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ-ΜΠΑΣΑΚΙΔΟΥ ΣΥΖ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ ΣΥΖ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
-ΚΩΝ/ΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ
-ΣΟΦΙΑ Γ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ
-ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΜΠΕΣΙΟΣ
-ΛΕΥΤΕΡΗΣ Γ ΡΙΖΑΣ
-ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΙΖΑ ΣΥΖ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
-ΓΙΩΡΓΟΣ  Ε. ΡΙΖΑΣ
-ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΡΙΖΑΣ 
-ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΕΡΖΗ-ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΥ ΣΥΖ.ΣΗΜΗΤΡΙΟΥ
-ΓΕΩΡΓΙΟΣ  Δ. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΥΖ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
-ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
-ΚΑΛΗ Γ. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
-ΓΙΩΤΑ ΜΗΤΣΑΚΟΥ ΣΥΖ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
-ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΜΗΤΣΑΚΟΣ
-ΔΗΜΗΤΡΑ Δ.ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΥ

2.ΤΟΥ Δ.Δ. ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ
-ΒΑΓΓΕΛΗΣ Κ. ΔΕΔΟΥΣΗΣ
-ΑΚΡΙΒΗ ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΔΕΔΟΥΣΗ
-ΚΩΝ/ΝΟΣ Β. ΔΕΔΟΥΣΗΣ
-ΑΝΤΩΝΙΟΣ Β.ΔΕΔΟΥΣΗΣ
-ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Β.ΔΕΔΟΥΣΗΣ
-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ.ΔΕΔΟΥΣΗΣ
-ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΧΑΤΖΑΡΑ-ΔΕΔΟΥΣΗ
-ΚΩΝ/ΝΟΣ Δ. ΔΕΔΟΥΣΗΣ
-ΔΗΜΗΤΡΑ Δ.ΔΕΔΟΥΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: