Δευτέρα, Ιανουαρίου 13, 2014

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΡΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

   Το Σάββατο 11 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο REX πραγματοποιήθηκε κλειστή συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν μέλη του ΦΟΔΣΑ(φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων), δήμαρχοι της περιφέρειας Πελοποννήσου, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, προκειμένου να ενημερωθούν από εκπρόσωπο της εταιρείας ΤΕΡΝΑ για την σύμβαση ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών, συμβατικών ή σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων.
   Στην εν λόγω συνεδρίαση παρέστησαν και εκπρόσωποι κατοίκων της Καλλιρρόης και των όμορων χωριών. Αρχικά δόθηκε άδεια σε τριμελή επιτροπή να παραστεί στην συνεδρίαση και στην συνέχεια μετά από φραστικούς διαπληκτισμούς επετράπη η είσοδος σε περισσότερους.
  Ο εκπρόσωπος της ΤΕΡΝΑ Γιώργος Αγραφιώτης στα βασικά σημεία της ενημέρωσης τόνισε ότι:
-Οι μονάδες θα είναι κλειστά συστήματα που δεν θα παράγουν οσμές και δεν θα επιβαρύνουν το έδαφος και γενικά το περιβάλλον.
-Η μεσοσταθμική τιμή για τη διαχείριση θα είναι 62 ευρώ τον τόνο, χωρίς να αναφέρει τον ΦΠΑ και τα έξοδα μεταφοράς των σκουπιδιών έως τους 2 σταθμούς μεταφόρτωσης που προβλέπει ο διαγωνισμός. Στην πορεία ξεκαθαρίστηκε ότι η διαχείριση θα ξεκινήσει με 67 ευρώ τον τόνο και κάθε χρόνο θα μειώνεται, ενώ η μίνιμουμ ποσότητα που πρέπει να παίρνει η ΤΕΡΝΑ και για την οποία θα πληρώνεται είναι 150.000 τόνοι σκουπιδιών το χρόνο.
 Απορίες, ερωτήματα κι επιφυλάξεις εκφράστηκαν από τους περισσότερους παριστάμενους δημάρχους της Πελοποννήσου, οι ουσιαστικότερες δε των ερωτήσεων (ως προς τις χωροθετήσεις και τα οικονομικά στοιχεία )έμειναν αναπάντητες.
 Οι τοποθετήσεις του κ.Αγραφιώτη δεν έπεισαν τους διαμαρτυρόμενους εκπροσώπους των κατοίκων της Καλλιρρόης και των γύρω χωριών όπως και κάποιους αυτοδικοιητικούς της περιοχής  οι οποίοι αντέδρασαν έντονα ,λέγοντας μεταξύ άλλων-απευθυνόμενοι προς τον εκπρόσωπο της ΤΕΡΝΑ-<<μολών λαβέ>> ή <<πως θα χυθεί αίμα>> σε περίπτωση που προχωρήσει η κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη και στη συνέχεια αποχώρησαν αγανακτισμένοι.   
  Πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν υπήρξε κινητοποίηση μαζικής συμμετοχής- των κατοίκων της Καλλιρρόης και των γύρω χωριών- στην παραπάνω συνεδρίαση με σκοπό την παρεμπόδιση πραγματοποίησης της ,αλλά αποφασίσθηκε η συμμετοχή αντιπροσωπείας με αποκλειστικό και μόνο σκοπό την ενημέρωση τους.  

    

Δεν υπάρχουν σχόλια: