Κυριακή, Ιανουαρίου 12, 2014

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


 Στα πλαίσια της προβλεπόμενης διαβούλευσης ,πάνω στην κατατεθείσα και αναρτηθείσα-στο διαδίκτυο- από την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε., ΜΠΕ η οποία αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων Πελοποννήσου, κατατέθηκε σχετικό υπόμνημα με τις παρατηρήσεις και τις θέσεις των κατοίκων του δημοτικού μας διαμερίσματος. Στο υπόμνημα αυτό γίνεται αναφορά και τοποθέτηση στην κατά την άποψη των 200 μονίμων και εποχικών κατοίκων του χωριού μας-οι οποίοι υπογράφουν το υπόμνημα αυτό-,λάθος χωροθέτηση της θέσης ΜΕΑ – ΧΥΤΥ 2.1 ΤΗΣ 2ης  ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑΣ (ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ). Η θέση αυτή αποτελεί την προτεινόμενη-από την ανάδοχο εταιρεία- λύση για τη κατασκευή των έργων της 2ης Υποενότητας.

Αποδέκτες του υπομνήματος αυτού είναι μεταξύ άλλων:

-               O Πρωθυπουργόs της χώρας κ.Αντώνης Σαμαράς
-               Ο Υπουργός του ΥΠΕΚΑ κ.Γιάννης Μανιάτης
-               Η  Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου
-               Ο Περιφερειάρχης της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ.Πέτρος Τατούλης
-               Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς
-               Οι εκλεγμένοι βουλευτές του Νομού μας: κ.κ Γιάννης Λαμπρόπουλος ,Θανάσης Πετράκος, Δημήτρης Σαμπαζιώτης και Δημήτρης Κουκούτσης
-               Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Περιφέρειας κ.Μανώλης Αγγέλακας
-               Ο Δήμος Οιχαλίας
-               Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ.Σωτήρης Παναγιωτόπουλος
-               Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Π.Ε.  Μεσσηνίας
-               Η 26η Εφορία Αρχαιοτήτων
-               Το ΒΕST TV-               Οι Εφημερίδες Ελευθερία και Θάρρος  κ.λ.π.


Ακολουθεί η καταχώρηση του αποσταλέντος υπομνήματος.


        ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.  ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
Στα πλαίσια της προβλεπόμενης διαβούλευσης ,τοποθετούμαστε πάνω στην κατατεθείσα και αναρτηθείσα-στο διαδίκτυο- από την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε., ΜΠΕ η οποία αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων Πελοποννήσου και συγκεκριμένα αναφερόμαστε και τοποθετούμαστε στην κατά την άποψή μας λάθος χωροθέτηση της θέσης ΜΕΑ – ΧΥΤΥ 2.1 ΤΗΣ 2ης  ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑΣ (ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ. Η θέση αυτή αποτελεί την προτεινόμενη-από την ανάδοχο εταιρεία- λύση για τη κατασκευή των έργων της 2ης Υποενότητας.
Οι αναφερόμενες στο παρόν θέσεις αντικατοπτρίζουν τις θέσεις και τις απόψεις των μονίμων και εποχικών κατοίκων του Δ.Δ. Κωνσταντίνων του Δήμου Οιχαλίας του νομού Μεσσηνίας.To δημοτικό μας διαμέρισμα βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου βορειοδυτικά από την προτεινόμενη θέση της ΚΑΛΛΙΡΡΌΗΣ .
     1.Κατ΄αρχήν δηλώνουμε ότι δεν είμαστε υπέρ της <<λογικής>> που επικρατεί στην Ελλάδα ότι: 
      -Μακριά από τον τόπο μας τα σκουπίδια και ας τα πάνε όπου βρούνε.
 2.Εμείς θεωρούμε ότι την ευθύνη της χωροθέτησης των θέσεων της διαχείρισης των απορριμμάτων την έχουν τόσον η κυβέρνηση όσον και η αυτοδιοίκηση οι οποίοι έχουν υποχρέωση να τηρούν και να σέβονται όρους και κανόνες που έχουν θεσπιστεί και ισχύουν διεθνώς.
Δεν μπορούμε να βάλουμε τα σκουπίδια, όπου να’ ναι, χωρίς κανόνες, χωρίς εμπεριστατωμένες μελέτες και το σημαντικότερο ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ενώ λοιπόν θα έπρεπε το σοβαρό θέμα, της χωροθέτησης για την εγκατάσταση των μονάδων και σταθμών μεταφόρτωσης, να είχε λυθεί από το κράτος (στην περίπτωσή μας από την περιφέρεια Πελοποννήσου) ,ο Περιφερειάρχης κ.Τατούλης  εκχώρησε στους αναδόχους το δικαίωμα να χωροθετήσουν αυτοί και να κάνουν τις μελέτες των περιβαλλοντικών επιπτώσεων! Λογικό είναι στη συνέχεια η ανάδοχος εταιρεία να προσπαθήσει να χωροθετήση αποκλειστικά και μόνο με βάση ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, όπως και φυσικά έπραξε.
3.Παγκόσμια πρακτική, αλλά και αυτονόητη συγχρόνως, που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις είναι η εξής:
Εγκαταστάσεις, που δημιουργούν μεγάλη και δυσμενή επιρροή στον άνθρωπο και το περιβάλλον, τοποθετούνται στις πλέον αραιοκατοικημένες και υποβαθμισμένες περιοχές και μακριά από τα αστικά κέντρα. Δεν τοποθετούνται στις ανεπτυγμένες, πυκνοκατοικημένες και καλλιεργήσιμες  περιοχές.
4.Κατά γενική ομολογία και από όλες τις δηλώσεις και τις εκφρασμένες δημόσια απόψεις φορέων ,επιστημόνων , κομμάτων, βουλευτών, της αρμόδιας Δημοτικής αρχής(Δήμαρχος και όλο το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Οιχαλίας), απλών πολιτών και από όλα μα όλα τα σχετικά δημοσιεύματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για το συγκεκριμένο θέμα προκύπτει ότι:
Η Καλλιρρόη προτάθηκε, επειδή συμφέρει οικονομικά την εταιρεία. Η προτεινόμενη χωροθέτηση έχει πολλά σκοτεινά σημεία.
5.Είναι απαράδεκτο να επιλέγεται χωροθέτηση των σκουπιδιών σε απόσταση λίγων μέτρων από το χωριό Καλλιρρόη. Η προτεινόμενη θέση βρίσκεται σε μία περιοχή που λόγω της μορφολογίας της οι άνεμοι θα μεταφέρουν τη δυσοσμία, με συνέπεια να γίνει ανυπόφορη η ζωή των κατοίκων σ' όλα τα γύρω χωριά μεταξύ των οποίων είναι και το δικό μας χωριό, οι Κωνσταντίνοι.
6.Δεν έχει πείσει ούτε και πρόκειται να πείσει κανέναν ο κ. Τατούλης ισχυριζόμενος ότι το προτεινόμενο για κατασκευή εργοστάσιο στην Καλλιρρόη δεν θα είναι σκουπιδοεργοστάσιο και επιμένει ότι "πρόκειται για μονάδα επισκέψιμη, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Είναι περιβαλλοντικό το έργο" τονίζει. Επίσης έχει δηλώσει ότι "θα μάθουμε πώς πρέπει να πάρουμε παιδεία για διάθεση αποβλήτων" κι επιμένει πως "δεν θα υπάρχει καμία οσμή γιατί θα είναι κλειστές εγκαταστάσεις". Οι παραπάνω ισχυρισμοί δεν έχουν πείσει απολύτως κανέναν από τους κατοίκους της Καλλιρρόης και των όμορων χωριών και ούτε πρόκειται να πείσουν κανέναν γιατί δεν είναι πειστικοί και εμείς  από την πλευρά μας έχουμε να παρατηρήσουμε ότι το προτεινόμενο έργο θα είναι με όλη την έννοια του όρου ΣΚΟΥΠΙΔΟΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ, από το οποίο σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα θα προκύπτουν ανεπεξέργαστα υπόλοιπα που θα ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 35% και τα οποία θα <<θάβονται>> στον ΧΥΤΥ που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στον ίδιο χώρο με το εργοστάσιο επεξεργασίας των απορριμμάτων. Επιπρόσθετα θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι αν το προτεινόμενο έργο(σκουπιδοεργαστάσιο) ήταν τόσο καλό για τον τόπο μας δεν θα μας το χάριζαν, αντίθετα θα <<σκοτώνονταν>> οι δήμαρχοι και οι βουλευτές άλλων περιοχών να εντάξουν την κατασκευή του στην περιοχή τους. Άλλωστε αν πρόκειται για <<περιβαλλοντολογικό έργο>> γιατί δεν φρόντισε ο κ.Τατούλης να προτείνει την κατασκευή του σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της Πελοποννήσου ούτως ώστε να βοηθήσει στην αναβάθμισή και την ανάπτυξή της;;;
 Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου είναι αυθαίρετη, έγινε αιφνιδιαστικά(είναι γνωστό ότι η τοπική κοινωνία ενημερώθηκε για τη συγκεκριμένη επιλογή της Καλλιρρόης από τις εφημερίδες) και εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της αναδόχου εταιρείας. Αγνοήθηκε προκλητικά η τοπική κοινωνία η οποία από την πρώτη στιγμή που το έμαθε αντέδρασε καθολικά, συνεχίζει να αντιδρά και θα συνεχίσει να αντιδρά και στην περίπτωση που ακόμα αποφασισθεί η κατασκευή σπουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη.
 Εμείς κύριοι αρμόδιοι πρέπει να ξέρετε ότι δεν έχουμε ούτε μπορεί να έχουμε την οικονομική δυνατότητα που έχει η ανάδοχος εταιρεία ώστε να διαθέσουμε τα ανάλογα χρήματα για να πληρώσουμε περιβαλλοντολόγους και κ.λ.π. εξειδικευμένους επιστήμονες για να αντιμετωπίσουμε τα αναγραφόμενα στην μελέτη των 2117 σελίδων της εταιρείας  ΤΕΡΝΑ. Εμείς πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι το κράτος πρέπει να είναι ο αρωγός, ο συμπαραστάτης και ο προστάτης των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου. Εμείς πιστεύουμε στον παρεμβατικό ρόλο του κράτους. Έτσι λοιπόν εμείς επειδή πιστεύουμε ότι η πραγματοποίηση του συγκεκριμένου έργου συνιστά έγκλημα για την περιοχή όχι μόνο της Καλλιρρόης αλλά ολόκληρης της άνω Μεσσηνίας ,ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΑ και σας εκφράζουμε την καθολική μας αντίδραση στην λάθος χωροθέτηση του συγκεκριμένου χώρου και ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ την μη αποδοχή της κατασκευής του σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη επειδή:  
1.Δεν έχουμε πεισθεί ως τοπική κοινωνία από τις κατά καιρούς <<καθησυχαστικές>> και με <<καλή πρόθεση>> δηλώσεις του κ.Τατούλη ,αντίθετα δηλώνουμε ότι ΕΙΜΑΣΤΕ και θα παραμείνουμε ,μέχρι την ακύρωση της επιλογής της συγκεκριμένης θέσης ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΙ ως προς τα κριτήρια της επιλογής της θέσης αυτής.
2.Θεωρούμε ότι ο προτεινόμενος για τη κατασκευή του εργοστασίου χώρος δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για το σκοπό αυτό. Πιο συγκεκριμένα, ο προτεινόμενος για τη κατασκευή του εργοστασίου χώρος, βρίσκεται σε καλλιεργήσιμη περιοχή (ελαιώνες) και πλησίον κατοικήσιμων περιοχών, ήτοι σε απόσταση τριακοσίων μέτρων από το χωριό της Καλλιρόης, 1300 μέτρων από το Βασιλικό και 1.500 μέτρων από το χωριό μας .
3.Θεωρούμε σίγουρο ότι θα επέλθει μείωση του εισοδήματος των καλλιεργητών της περιοχής μας. Η περιοχή μας είναι μια κλασική γεωργική περιοχή. Με την κατασκευή του <<σκουπιδοεργοστασίου>> θα υποβαθμισθούν ποιοτικά τα παραγόμενα προϊόντα της περιοχής μας. Πιστεύουμε ότι σε περίπτωση που κατασκευασθεί το προτεινόμενο έργο θα <<νεκρώσει>> καλλιεργητικά ολόκληρη η περιοχή της άνω Μεσσηνίας. Και εκεί που ευελπιστούσαμε σε μια προστιθέμενη αξία-του κυρίως για την περιοχή μας παραγόμενου προϊόντος, του ελαιολάδου -λόγω της επέκτασης του ΠΟΠ ελαιόλαδου για ολόκληρη την Μεσσηνία, με την κατασκευή του <<σκουπιδοεργοστασίου>> θα επέλθει υποβάθμιση της αξίας του, όπως και των άλλων παραγομένων προϊόντων της περιοχής μας .
4.Θα μολυνθεί το περιβάλλον. Η  κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας σκουπιδιών θα μολύνει το περιβάλλον σε όλες του τις μορφές, δηλαδή το έδαφος και τον αέρα. Η μόλυνση του εδάφους και μάλιστα σε ευρύτερη έκταση θα επιφέρει και μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Επισημαίνεται ότι πλησίον της προτεινόμενης έκτασης ανέγερσης του εργοστασίου, υπάρχουν ήδη γεωτρήσεις άρδευσης της Καλλιρόης και ύδρευσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων (ελαιώνες, καλαμπόκια κ.λ.π.).

Το έδαφος επίσης θα μολυνθεί και από τα αιωρούμενα σωματίδια, που θα διαφεύγουν από το σκουπιδοεργαστάσιο, και με τη βοήθεια του αέρα θα μεταφέρονται σε πολύ μεγάλη έκταση, και τα οποία είναι επίσης τοξικά. Η μόλυνση του εδάφους μέσω των καλλιεργειών περνά πάντοτε στην διατροφική αλυσίδα.

Η ατμόσφαιρα ολόκληρης της περιοχής της άνω Μεσσηνίας θα μολύνεται συνεχώς και ανεπανόρθωτα λόγω της φοράς του δυτικού ανέμου (λεγόμενου και καθαρού) ο οποίος είναι και ο κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας αέρας που πνέει στην περιοχή μας. Σας επισημαίνουμε ότι η περιοχή της άνω Μεσσηνίας είναι ήδη επιβαρυμένη ατμοσφαιρικά από τους ρύπους που εκπέμπουν τα δύο πυρηνελουργία που λειτουργούν στην ΒΙΠΕ Μελιγαλά

5.θα καταστραφεί ο πλούσιος αρχαιολογικός χώρος της Καλλιρόης και της ευρύτερης περιοχής (Βυζαντινός ναός Φανερωμένης, υπό εξέλιξη αρχαιολογικές έρευνες για την ανακάλυψη της αρχαίας Ανδανίας, αρχαιολογικός χώρος Πολίχνης, ιερά μονή Ταξιαρχών-το παλαιότερο μοναστήρι της Μητρόπολης Μεσσηνίας-, Ακρόπολη Βασιλικού, το κάστρο του Μήλα, οι Αρχαίες πλάκες με το τελετουργικό των μυστηρίων της Αρχαίας Ανδανίας που υπάρχουν εντοιχισμένες στον Ναό των Αγίων Κων/νου και Ελένης στους Κωνσταντίνους, ο χώρος της Αρχαίας Μάλθης, άγαλμα του έφιππου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Ραμοβούνι, κ.λ.π.).

Με βάση όλα τα ανωτέρω, λέμε απλά και κατανοητά, ότι: 

1.Η Καλλιρόη δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για την δημιουργία εργοστασίου διαχείρισης (επεξεργασίας) σκουπιδιών

2.Υπάρχουν καταλληλότεροι χώροι και αυτοί βρίσκονται, αρκεί να υπάρχει θέληση και όχι σκοπιμότητες που σχετίζονται με τα συμφέροντα της αναδόχου εταιρείας. Είναι χρέος της Πολιτείας να αναζητήσει και να εξεύρει τον κατάλληλο χώρο, μακριά από σκοπιμότητες και τοπικισμούς. Είναι αδιανόητο π.χ. να φέρουμε τα σκουπίδια από την Μεγαλόπολη και την Γορτυνία και να μην τα επεξεργαζόμαστε σε εργοστάσιο που μπορεί να δημιουργηθεί στα μη χρησιμοποιούμενα παλαιά ορυχεία της Μεγαλόπολης.

3.Η επιστημονική τεκμηρίωση και αντιμετώπιση, της κατά γενική ομολογία <<πρόχειρης>> μελέτης περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων της προσωρινής αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ, θα γίνει από τους ειδικούς για τα αντίστοιχα θέματα επιστήμονες (περιβαλλοντολόγους , μεταλλειολόγους κ.λ.π)

4.Εμείς,οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Κωνσταντίνων αντιπροσωπεύοντας ένα κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, έχοντες ήδη πλήρη ενημέρωση-από αρμόδιους επιστήμονες(περιβαλλοντολόγους, μεταλλειολόγους, υγιεινολόγο )-για τις επιπτώσεις από την τυχόν κατασκευή ΣΚΟΥΠΙΔΟΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ στην περιοχή της Καλλιρρόης και έχοντες πλέον επίγνωση των καταστροφικών επιπτώσεων για ολόκληρη την περιοχή της Άνω Μεσσηνίας τοποθετούμαστε στο θέμα της χωροθέτησης της   θέσης ΜΕΑ – ΧΥΤΥ 2.1 ΤΗΣ 2ης  ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑΣ (ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ και δηλώνουμε ότι:

ΔΕΝ ΔΕΧOMAΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ όχι μόνον στην Καλλιρρόη αλλά σε κανένα από τα γύρω κατοικημένα χωριά μας.
ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ στους :Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ.Γιάννη Μανιάτη  και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Πέτρο Τατούλη και τους                                                                                       ΚΑΛΟΥΜΕ:

να ασκήσουν κάθε επιρροή που έχουν ώστε να αποφευχθεί η εγκατάσταση του εργοστασίου στον προτεινόμενο χώρο του Δ.Δ. Καλλιρρόης και να υποχρεωθεί η ανάδοχος εταιρεία να προτείνει εναλλακτική λύση προκειμένου να εγκαταστήσει τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων που προβλέπεται από τον διαγωνισμό, σε περιοχή στην οποία θα υπάρχει ένα χιλιομετρικό όριο ασφαλείας από κατοικημένες περιοχές. Επισημαίνουμε ότι η γρήγορη και σωστή υλοποίηση ενός τέτοιου σημαντικού έργου, θα πρέπει πάση θυσία να τύχει της αποδοχής της κοινωνίας στις περιοχές εγκατάστασης. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει στόχο και για την ανάδοχο εταιρεία η οποία οφείλει να προτάξει τα κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά κριτήρια από τα πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη μιας καθόλα  άτυχης επιλογής».
        Οι κάτοικοι του Δ.Δ. Κωνσταντίνων του Δήμου Οιχαλίας
     Ακολουθούν διακόσιες  υπογραφές ως ακολούθως :


 

  





















Δεν υπάρχουν σχόλια: