Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2014

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ (ΜΠΕ) ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΜΕΑ – ΧΥΤΥ 2.1 ΤΗΣ 2ης ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑΣ (ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

 Πολύς λόγος γίνεται για τη δημόσια διαβούλευση ως μέσο ουσιαστικής και ευρείας συμμετοχής του πολίτη στη λήψη των αποφάσεων, ως κατάκτηση μέσα από την οποία η Κυβέρνηση αφουγκράζεται τις απόψεις της κοινωνίας και τις ενσωματώνει στις αποφάσεις της, σε μια προσπάθεια για δικαιότερη, πληρέστερη και πιο «πολιτοκεντρική» διοίκηση της Χώρας. Αυτή είναι η θεωρητική εφαρμογή του θεσμού.
 Στην κοιτίδα της Δημοκρατίας, δυστυχώς, γνωρίσαμε, τη στρέβλωση του θεσμού της δημόσιας διαβούλευσης. Γνωρίσαμε  και εμπεδώσαμε:
- Τη διαβούλευση ως μέσο για να κερδίσουμε χρόνο, επειδή δεν γνωρίζουμε τι απόφαση να πάρουμε, επειδή δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να αποφασίσουμε  ή επειδή δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε.
- Τη διαβούλευση ως μέσο για να ρίξουμε «στάχτη» στα μάτια του πολίτη και να κάνουμε τελικά αυτό που έχουμε προαποφασίσει ότι θα κάνουμε. Καμιά φορά, όμως, η μέθοδος αυτή έχει παρενέργειες, γιατί μπορεί η κοινωνική κατακραυγή να είναι τεράστια και μάλιστα μετρήσιμη οπότε πρέπει να αναζητηθεί έστω και προσχηματική αναδίπλωση.
- Τη διαβούλευση ως μέσο αιφνιδιασμού του πολίτη που από αλλού το περιμένει και από αλλού του έρχεται.
Ως<< ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΩΝΣΤΝΤΙΝΑΙΩΝ>>μετά το με αριθμ.πρωτ.16742/16-12-2013 έγγραφο του Δήμου Οιχαλίας και επειδή πιστεύουμε ειλικρινά στην δημοκρατική διαδικασία της διαβούλευσης και θέλοντας να συμμετάσχουμε σε αυτήν με σκοπό να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην επιτυχία της, καταθέτουμε τις απόψεις και τις αντιρρήσεις μας οι οποίες πιστεύουμε ότι θα διαβαστούν και ελπίζουμε να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Επιπρόσθετα  εμείς συμμετέχουμε στην διαβούλευση επειδή θέλουμε να πιστεύουμε ότι σκοπός της διαβούλευσης δεν είναι η εξαπάτηση του πολίτη ώστε αυτός να νομίζει ότι συναποφασίζει αλλά η κατάθεση απόψεων, προτάσεων και η καλόπιστη και καλοπροαίρετη κριτική. Στην συγκεκριμένη δική μας περίπτωση αναφερόμαστε στην κατατεθείσα μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ, προσωρινή ανάδοχο του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. 
Η τοποθέτησή μας αναφέρεται  στην κατά την άποψή μας λάθος χωροθέτηση της θέσης ΜΕΑ – ΧΥΤΥ 2.1 ΤΗΣ 2ης  ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑΣ (ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ. Η θέση αυτή αποτελεί την προτεινόμενη-από την ανάδοχο εταιρεία- λύση για τη κατασκευή των έργων της 2ης Υποενότητας.
1.Η ΛΑΘΟΣ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ
-Κατά γενική ομολογία επιστημόνων, φορέων, πολιτικών κομμάτων όλων των κατοίκων της Καλλιρρόης και όλων των κατοίκων των χωριών της άνω Μεσσηνίας ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΛΙΓΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ, όπως γίνεται στην περίπτωση της Καλλιρρόης .
Παγκόσμια πρακτική, αλλά και αυτονόητη συγχρόνως, που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις είναι η εξής:
Εγκαταστάσεις, που δημιουργούν μεγάλη και δυσμενή επιρροή στον άνθρωπο και το περιβάλλον, τοποθετούνται στις πλέον αραιοκατοικημένες και υποβαθμισμένες περιοχές και μακριά από τα αστικά κέντρα. Δεν τοποθετούνται στις ανεπτυγμένες, πυκνοκατοικημένες και καλλιεργήσιμες  περιοχές, όπως είναι η προτεινόμενη θέση της Καλλιρρόης.
2.ΟΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ ,ΥΠΗΡΞΕ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου είναι αυθαίρετη, έγινε αιφνιδιαστικά(είναι γνωστό ότι η τοπική κοινωνία ενημερώθηκε για τη συγκεκριμένη επιλογή της Καλλιρρόης από τις εφημερίδες) και εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της αναδόχου εταιρείας. Αγνοήθηκε προκλητικά η τοπική κοινωνία η οποία από την πρώτη στιγμή που το έμαθε αντέδρασε καθολικά, συνεχίζει να αντιδρά και θα συνεχίσει να αντιδρά και στην περίπτωση που ακόμα αποφασισθεί η κατασκευή σπουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη.
Υπήρξε αιφνιδιασμός , μη ενημέρωση και αδιαφάνεια ενεργειών στοιχεία τα οποία έχουν καταστήσει την τοπική κοινωνία ΚΑΧΥΠΟΠΤΗ.
Δεν έχουν πεισθεί οι κάτοικοι όλης της άνω Μεσσηνίας για τα <<θετικά στοιχεία>> της επένδυσης και την ωφελιμότητα του έργου για τον εξής  απλούστατο λόγο. Αν το προτεινόμενο έργο είχε την ωφελιμότητα την οποία θέλουν να του προσδώσουν όλοι οι περί αυτού εμπλεκόμενοι, η λογική του απλού ανθρώπου λέει ότι, ΘΑ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΝ οι δήμαρχοι και οι βουλευτές άλλων περιοχών προκειμένου να καρπωθεί η περιοχή τους από τα θετικά της επένδυσης(θέσεις εργασίας, δημιουργία επιχειρήσεων γύρω από το εργοστάσιο κ.λ.π.).        
Οι αρμόδιοι της περιφέρειας, αντί να προσπαθούν να πιάσουν στον ύπνο τις τοπικές κοινωνίες η να προσπαθούν να τις ξεγελάσουν με ανταλλάγματα και άλλες υποσχέσεις, έπρεπε να έχουν προσπαθήσει και να τις έχουν ενημερώσει σωστά και με επιχειρήματα και στοιχεία, αφενός μεν για την ωφελιμότητα του προτεινόμενου έργου αφετέρου δε για τις μη αρνητικές επιπτώσεις από την λειτουργία των εγκαταστάσεων της επεξεργασίας των απορριμμάτων.
3.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ
-ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ για την πραγματοποίηση του σχεδιαζόμενου έργου ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. O ισχυρισμός του περιφερειάρχη κ.Τατούλη ότι το προτεινόμενο για κατασκευή εργοστάσιο στην Καλλιρρόη δεν θα είναι σκουπιδοεργοστάσιο και ότι "πρόκειται για μονάδα επισκέψιμη, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης>> δεν έχουν πείσει απολύτως κανέναν από τους κατοίκους της Καλλιρρόης και των όμορων χωριών και ούτε πρόκειται να πείσουν κανέναν. Εμείς  από την πλευρά μας αφού δεν έχουμε πεισθεί θεωρούμε ότι το προτεινόμενο έργο θα είναι με όλη την έννοια του όρου ΣΚΟΥΠΙΔΟΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ, από το οποίο σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα θα προκύπτουν ανεπεξέργαστα υπόλοιπα που θα ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 35% και τα οποία θα <<θάβονται>> στον ΧΥΤΥ που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στον ίδιο χώρο με το εργοστάσιο επεξεργασίας των απορριμμάτων. Επιπρόσθετα των παραπάνω ο κ.Τατούλης έχει επισημάνει σχετικά, ότι όπως προβλέπεται στο διαγωνισμό, ο έλεγχος στη λειτουργία των Μονάδων θα γίνεται ανά μήνα, από τους πολίτες, τους Δήμους, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, του ΥΠΕΚΑ, της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ρήτρα ότι ο ανάδοχος δεν αποζημιώνεται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Η παρατήρησή μας και η ένστασή μας είναι ότι ήδη οι πολίτες έχουν αντιδράσει και αντιδρούν στην επιβάρυνση που εξόφθαλμα και κατά γενική ομολογία γίνεται στο περιβάλλον της άνω Μεσσηνίας από την λειτουργία των δυο πυρηνελουργίων στην ΒΙΠΕ Μελιγαλά και όμως παρά του αντιθέτου δεν έχουν την δυνατότητα ελέγχου της καλής ή κακής λειτουργίας των εργοστασίων και απλά επαφίενται στις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων <<ότι όλα λειτουργούν καλώς και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την υγεία των κατοίκων της περιοχής και το περιβάλλον>>. Όμως το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος υπάρχει και τις επιπτώσεις  στην υγεία τους τις βιώνουν οι κάτοικοι της άνω Μεσσηνίας καθημερινά.
-Αντί λοιπόν ο κ.Τατούλης και όλοι οι άλλοι αρμόδιοι να προσπαθούν να δώσουν περιβαλλοντολογικά μαθήματα στους κατοίκους της περιοχής θα έπρεπε καλύτερα να έχουν προσπαθήσει να ενημερώσουν και να πείσουν τους απλούς πολίτες για την ωφελιμότητα του προτεινομένου έργου με τακτικές επισκέψεις-που έπρεπε ήδη να έχουν πραγματοποιήσει στην ευρύτερη περιοχή-με ενημερώσεις, επιχειρήματα και προτείνοντας ακόμα και επισκέψεις αντιπροσωπείας από κατοίκους της θιγόμενης περιοχής σε αντίστοιχης τεχνολογίας εγκαταστάσεις. Έτσι θα επετύγχαναν τη συναίνεση της κοινωνίας και το προτεινόμενο έργο θα είχε την ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ,στοιχείο που δεν υπάρχει σήμερα. Όμως αυτό δεν έγινε και έτσι η τοπική κοινωνία έχει κάθε λόγο να είναι καχύποπτη. Η εκ των υστέρων προσπάθεια της επιχείρησης για ενημέρωση δεν μπορεί να αντιστρέψει τους μέχρι σήμερα λάθος χειρισμούς  τόσον της εταιρείας όσο και της περιφέρειας. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε την κατά την άποψη μας λάθος προσπάθεια της αναδόχου εταιρείας, η οποία(μέσω του εκπροσώπου της) στις 10 Ιανουαρίου δηλαδή 11 ημέρες πριν από τη λήξη της διαβούλευσης πάνω στην κατατεθείσα Μ.Π.Ε., συμμετέχοντας σε συνεδρίαση που οργάνωσε ο ΦΟΔΣΑ στην Καλαμάτα δεν απάντησε ή απάντησε ανεπαρκώς σε τεθέντα από τους παρισταμένους δημάρχους περιοχών της Πελοποννήσου καθώς και κατοίκων της περιοχής της Καλλιρρόης ερωτήματα. Τα ερωτήματα αφορούσαν την χωροθέτηση της θέσης της Καλλιρρόης(με ποια κριτήρια έγινε η συγκεκριμένη επιλογή)καθώς και οικονομικά στοιχεία που αφορούσαν κυρίως το κόστος των απορριμμάτων για τις επιμέρους περιοχές της Πελοποννήσου.
Εμείς πιστεύουμε ότι:
1.Η ίδια η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα, της διαχείρισης των απορριμμάτων:
-με απόλυτη διαφάνεια
-με επίγνωση της κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής ευθύνης
-με συνεπή εφαρμογή της ισχύουσας εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας
-με το αποκλειστικό δικαίωμα της επιλογής της χωροθέτησης των σημείων όπου θα πρόκειται να δημιουργηθούν οι  εγκαταστάσεις επεξεργασίας των απορριμμάτων και τέλος
-με την μέγιστη συναίνεση του ενημερωμένου Πολίτη
2.Επίσης πιστεύουμε ότι η κάθε ανάδοχος εταιρεία ενεργεί με βάση και αποκλειστικά και μόνο τα δικά της οικονομικά συμφέροντα, όπως κάνει στην συγκεκριμένη περίπτωση η προσωρινή ανάδοχος ΤΕΡΝΑ.
3.Εμείς πιστεύουμε ότι το κράτος πρέπει να είναι ο αρωγός, ο συμπαραστάτης και ο προστάτης των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου. Επίσης πιστεύουμε στον παρεμβατικό ρόλο του κράτους. Επειδή λοιπόν πιστεύουμε ότι η πραγματοποίηση του συγκεκριμένου έργου συνιστά έγκλημα για την περιοχή όχι μόνο της Καλλιρρόης αλλά ολόκληρης της άνω Μεσσηνίας ,ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΑ και εκφράζουμε την αντίδραση μας στην λάθος χωροθέτηση του συγκεκριμένου χώρου και ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ την μη αποδοχή της κατασκευής του σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη επειδή: 
1.Θεωρούμε ότι ο προτεινόμενος για τη κατασκευή του εργοστασίου χώρος δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για το σκοπό αυτό. Πιο συγκεκριμένα, επειδή ο προτεινόμενος χώρος, βρίσκεται σε καλλιεργήσιμη περιοχή (ελαιώνες) και πλησίον κατοικήσιμων περιοχών, ήτοι σε απόσταση τριακοσίων μέτρων από το χωριό της Καλλιρόης, 1300 μέτρων από το Βασιλικό και 1.500 μέτρων από το χωριό μας .
2.Δεν έχουμε πεισθεί ,όπως άλλωστε ολόκληρη η τοπική κοινωνία από τις κατά καιρούς <<καθησυχαστικές>> και με <<καλή πρόθεση>> δηλώσεις του κ.Τατούλη και των εκπροσώπων της προσωρινής αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ, αντίθετα δηλώνουμε ότι ΕΙΜΑΣΤΕ και θα παραμείνουμε, μέχρι την ακύρωση της επιλογής της συγκεκριμένης θέσης ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΙ ως προς τα κριτήρια της επιλογής της θέσης αυτής.
3.Επειδή πιστεύουμε ότι θα μολυνθεί το περιβάλλον.
-Η  κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας σκουπιδιών πλησίον της Καλλιρρόης θα μολύνει το περιβάλλον σε όλες του τις μορφές, δηλαδή το έδαφος και τον αέρα. Η μόλυνση του εδάφους και μάλιστα σε ευρύτερη έκταση θα επιφέρει και μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Επισημαίνεται ότι πλησίον της προτεινόμενης έκτασης ανέγερσης του εργοστασίου, υπάρχουν ήδη γεωτρήσεις άρδευσης της Καλλιρρόης και ύδρευσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων (ελαιώνες, καλαμπόκια κ.λ.π.).Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να αναφέρουμε ένα από τα βασικά και ουσιαστικά συμπεράσματα τα οποία αναφέρονται στην τεχνική έκθεση καταλληλότητας εγκαταστάσεων στην περιοχή <<ΟΝΙ>>, η οποία εκπονήθηκε από τον Γεωλόγο, Μηχανικό Μελετητή Χριστόφορο Καπόπουλο και  των επιστημονικών του συνεργατών: Γ.Καλλέργη- Ομότιμου καθηγητή του Παν/μίου Πατρών και του Ανδρ. Αντωνάκου Δρ. Υδρογεωλόγου, ειδικευμένου στα Γεωγραφικά Συστήματα   Πληροφοριών (GIS) και την χωρική ανάλυση. Η εν λόγω έκθεση έγινε στα πλαίσια της καταλληλότητας ή μη της προτεινόμενης- από την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ, για την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμάτων και  ΧΥΤΥ -θέση της Καλλιρρόης.
<< ή εξεταζόμενη περίπτωση χωροθέτησης ΧΥΤΥ στη θέση «¨Ονι» αποτελεί κλασσικό παράδειγμα προς αποφυγή>>
-Η ατμόσφαιρα ολόκληρης της περιοχής της άνω Μεσσηνίας θα μολύνεται συνεχώς και ανεπανόρθωτα λόγω της φοράς του δυτικού ανέμου  ο οποίος είναι και ο κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας αέρας που πνέει στην περιοχή μας. Σας επισημαίνουμε επίσης ότι η περιοχή της άνω Μεσσηνίας είναι ήδη επιβαρυμένη ατμοσφαιρικά από τους ρύπους που εκπέμπουν τα δύο πυρηνελουργία που λειτουργούν στην ΒΙΠΕ Μελιγαλά
4.Θα επέλθει μείωση του εισοδήματος των καλλιεργητών της περιοχής μας. Η περιοχή μας είναι μια κλασική γεωργική περιοχή. Με την κατασκευή του <<σκουπιδοεργοστασίου>> θα υποβαθμισθούν ποιοτικά τα παραγόμενα προϊόντα της περιοχής μας. Πιστεύουμε ότι σε περίπτωση που κατασκευασθεί το προτεινόμενο έργο θα <<νεκρώσει>> καλλιεργητικά ολόκληρη η περιοχή της άνω Μεσσηνίας. Και εκεί που ευελπιστούσαμε σε μια προστιθέμενη αξία-του κυρίως για την περιοχή μας παραγόμενου προϊόντος, του ελαιολάδου -λόγω της επέκτασης του ΠΟΠ ελαιόλαδου για ολόκληρη την Μεσσηνία, με την κατασκευή του <<σκουπιδοεργοστασίου>> θα επέλθει υποβάθμιση της αξίας του, όπως και των άλλων παραγομένων προϊόντων της περιοχής μας(αμπέλια, καλαμπόκια, κηπευτικά, κτηνοτροφικά προϊόντα κ.λ.π) .
5.θα καταστραφεί ο πλούσιος αρχαιολογικός χώρος της Καλλιρόης και της ευρύτερης περιοχής (Βυζαντινός ναός Φανερωμένης, υπό εξέλιξη αρχαιολογικές έρευνες για την ανακάλυψη της αρχαίας Ανδανίας, ιερά μονή Ταξιαρχών-το παλαιότερο μοναστήρι της Μητρόπολης Μεσσηνίας-, Ακρόπολη Βασιλικού, το κάστρο του Μήλα, οι Αρχαίες πλάκες με το τελετουργικό των μυστηρίων της Αρχαίας Ανδανίας που υπάρχουν εντοιχισμένες στον Ναό των Αγίων Κων/νου και Ελένης στους Κωνσταντίνους, ο χώρος της Αρχαίας Μάλθης, άγαλμα του έφιππου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Ραμοβούνι, κ.λ.π.)
Με βάση όλα τα παραπάνω, θεωρούμε, ότι: 
1.Η Καλλιρρόη δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για την δημιουργία εργοστασίου διαχείρισης (επεξεργασίας) σκουπιδιών
2.Υπάρχουν καταλληλότεροι χώροι και αυτοί βρίσκονται, αρκεί να υπάρχει θέληση και όχι σκοπιμότητες που σχετίζονται με τα συμφέροντα της αναδόχου εταιρείας. Είναι χρέος της Πολιτείας να αναζητήσει και να εξεύρει τον κατάλληλο χώρο, μακριά από σκοπιμότητες και τοπικισμούς. Είναι αδιανόητο π.χ. να φέρουμε τα σκουπίδια από την Μεγαλόπολη και την Γορτυνία και να μην τα επεξεργαζόμαστε σε εργοστάσιο που μπορεί να δημιουργηθεί στα μη χρησιμοποιούμενα παλαιά ορυχεία της Μεγαλόπολης.
3.Κατά γενική ομολογία η μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων της προσωρινής αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ, είναι <<πρόχειρη>> και η αντιμετώπισή της θα γίνει με επιστημονική τεκμηρίωση από τους ειδικούς για τα αντίστοιχα θέματα επιστήμονες (περιβαλλοντολόγους , μεταλλειολόγους κ.λ.π)
4.Είναι γνωστό ότι: Η enviroplan που έκανε τώρα την τεχνική μελέτη για λογαριασμό της ΤΕΡΝΑ, το 2005 είχε κάνει μελέτη για λογαριασμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου για τους ΧΥΤΑ.
-Τι είχε δείξει όμως τότε(2005) η μελέτη για το Παλιοροβούνι που τώρα το απέκλεισε ως σεισμικό και με μεγάλο ρήγμα;
Πρώτη επιλογή(το Παλιοροβούνι) ως Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ. Δηλαδή ούτε ρήγματα ούτε τίποτα.
-Τι είχε δείξει για την Καλλιρρόη;
4η Επιλογή που στην ουσία δεν πληροί περιβαλλοντικές διαδικασίες για ΧΥΤΑ.
Η ίδια εταιρία φάσκει και αντί φάσκει…
Τελικά έχει ρήγμα(το Παλιοροβούνι) η δεν έχει;
ΚΑΙ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΠΛΟ ΠΟΛΙΤΗ ΤΟ ΕΡΩΡΗΜΑ
Μήπως η μελέτη που έχει δοθεί σήμερα στους φορείς  είναι copy paste της μελέτης του 2005 και απλά έχουν αλλάξει τους χώρους επιλογής;
5.Ως <<ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΙΩΝ>>, αντιπροσωπεύοντας εκατοντάδες μέλη, και έχοντας ήδη πλήρη ενημέρωση-από τους αρμόδιους επιστήμονες(περιβαλλοντολόγους, μεταλλειολόγους, υγιεινολόγο )-για τις επιπτώσεις από την τυχόν κατασκευή ΣΚΟΥΠΙΔΟΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ στην περιοχή της Καλλιρρόης και έχοντας πλέον επίγνωση των καταστροφικών επιπτώσεων τοποθετούμαστε στο θέμα της χωροθέτησης της  θέσης ΜΕΑ – ΧΥΤΥ 2.1 ΤΗΣ 2ης  ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑΣ (ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ  και δηλώνουμε ότι:
ΔΕΝ ΔΕΧOMAΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ όχι μόνον στην Καλλιρρόη αλλά σε κανένα από τα γύρω κατοικημένα χωριά μας.
ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ στους :
Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ.Γιάννη Μανιάτη  και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Πέτρο Τατούλη και τους
ΚΑΛΟΥΜΕ:
να ασκήσουν κάθε επιρροή που έχουν ώστε να αποφευχθεί η εγκατάσταση του εργοστασίου στον προτεινόμενο χώρο του Δ.Δ. Καλλιρρόης και να υποχρεωθεί η ανάδοχος εταιρεία να προτείνει εναλλακτική λύση προκειμένου να εγκαταστήσει τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων που προβλέπεται από τον διαγωνισμό, σε περιοχή στην οποία θα υπάρχει ένα χιλιομετρικό όριο ασφαλείας από κατοικημένες περιοχές.
ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΟΤΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΝΟΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

                                          Κωνσταντίνοι 15 Ιανουαρίου 201                             

Για το Διοικητικό  Συμβούλιο
       

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ:   Δ.ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ       Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:  Κ.ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΣ                                                        

                                                          

Δεν υπάρχουν σχόλια: