Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2014

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΟΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

  
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΑΡΡΟΣ

Συνέχεια αντιδράσεων για το σκουπιδοεργοστάσιο στην Καλλιρρόη

Τελευταία Ενημέρωση: 26/01/2014 11:34
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας 
  
Θα συνεχιστούν οι αντιδράσεις του Δήμου Οιχαλίας και των κατοίκων της Καλλιρρόης ενάντια στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ, σύμφωνα με όσα είπαν στο «Θ» ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης και ο πρόεδρος της Καλλιρρόης, Αντ. Διαγούπης, μερικές ώρες μετά την έκφραση θετικής γνώμης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου της Παρασκευής.     
Ο κ. Μπάμης ανέφερε πως έδωσε εντολή στους επιστημονικούς συμβούλους του Δήμου, Αλέξιο Παρασκευόπουλο και Μάριο Χαϊνταρλή, να συντάξουν υπόμνημα, προκειμένου να αποσταλεί μαζί με τις απόψεις του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που θα προβεί στην έγκριση ή την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 
Εξέφρασε την ελπίδα πως θα ληφθεί υπόψη από την αρμόδια υπηρεσία ό,τι ακούστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και πρόσθεσε πως ήλθε πλέον η ώρα να αναλάβει η Πολιτεία τις ευθύνες της. 
Σημείωσε ακόμη πως, αν εγκριθεί η ΜΠΕ, θα ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του ΣτΕ, προκειμένου να εξαντληθούν οι νομικές δυνατότητες που υπάρχουν. Τόνισε, όμως, πως αν η μονάδα τελικά προχωρήσει, θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές, καθώς υπάρχει η περί του αντιθέτου άποψη του κόσμου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει και ενημέρωση του κοινού από την εταιρεία. 

Οι κάτοικοι 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινότητας, Αντ. Διαγούπης, ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις των κατοίκων θα συνεχιστούν πιο έντονα, αλλά με άλλη μορφή. Ανακοίνωσε πως θα ασκηθεί προσφυγή στο ΣτΕ, στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος και στην Ευρωβουλή, ενώ χαρακτήρισε παράλογη την απόφαση που ελήφθη, λέγοντας: «Δεν περιμέναμε τέτοια στάση από τους περιφερειακούς συμβούλους της Μεσσηνίας».
Ο κ. Διαγούπης συμφώνησε με την αποχώρηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας και των κυρίων Πατσαρίνου και Μπούκλη, λέγοντας πως έδειξαν σεβασμό στους πολίτες που παρέμειναν εκτός του χώρου της συνεδρίασης και δεν τους άφησε ο περιφερειάρχης με την αστυνομοκρατία του να μπουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους. «Αυτό που έγινε δεν ήταν δημοκρατικό και μας εξαγρίωσε ακόμη περισσότερο. Θα ήμασταν ήσυχοι, δε θα κάναμε φασαρία, όπως άλλωστε είχαμε αποδείξει και στην προηγούμενη συνεδρίαση, και το “ευχαριστώ” για αυτή μας τη στάση ήταν να φέρει τα ΜΑΤ ο κ. Τατούλης», κατέληξε. 
Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Δημητρακόπουλος μίλησε για προδιαγεγραμμένο σχέδιο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, στην περίπτωση άσκησης προσφυγής ενώπιον του ΣτΕ, να μην προλάβει καν να εκδικαστεί, με την επίκληση λόγων εθνικού συμφέροντος.              




ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 07:48

7 ώρες συνεδρίαση για προειλημμένη απόφαση

Γράφτηκε από την  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online
7 ώρες συνεδρίαση για προειλημμένη απόφαση
Στη 1 παρά τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, έπειτα από 7 ώρες συζήτησης και έντονων αντιπαραθέσεων, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, για τη γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.
Θετικά ψήφισαν 28 σύμβουλοι, 25 της πλειοψηφίας και 3 της μείζονος μειοψηφίας (Κωνσταντίνος Λέγγας, Ηλίας Κανελλάκης και Γιώτα Στέρπη που εδώ και καιρό έχουν ταχθεί με την πλειοψηφία), λευκό ψήφισε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Κώστας Τσαπόγας και κατά οι σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νίκος Γόντικας και Βαγγέλης Γούργαρης.
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς τάχθηκε κατά της εγκατάστασης εργοστασίου επεξεργασίας στην Καλλιρρόη -προκαλώντας την ενόχληση του περιφερειάρχη-, παρά τις απαντήσεις που του έδωσαν στελέχη της ΤΕΡΝΑ, οι οποίοι, μάλιστα, υποστήριξαν πως η μονάδα και ο ΧΥΤΥ στην περιοχή δεν επηρεάζουν το ΠΟΠ και το βιολογικό ελαιόλαδο.
Να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που ξεκίνησε με εντάσεις και αντιπαραθέσεις κι έγινε παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, αποχώρησαν οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας και ο εκπρόσωπος της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Νίκος Πατσαρίνος, διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων και της απαγόρευσης της παρουσίας των πολιτών από τις περιοχές της Καλλιρρόης και της Παλαιόχουνης. 
Να σημειωθεί ότι και με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης 45 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης παρέμεναν 10 αστυνομικοί για κάθε ενδεχόμενο, παρότι οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες είχαν αποχωρήσει ώρες πριν.
Στις τελευταίες τους αναφορές ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης επιτέθηκε στον κ. Πατσαρίνο και το ΣΥΡΙΖΑ που φυγομάχησαν, βλέποντας στις εκλογές του Μαΐου και η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου στις επιθέσεις της φωτογράφισε το σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας - πρώην αντινομάρχη Μεσσηνίας Σωτήρη Παναγιωτόπουλο και την επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Οιχαλίας - πρώην δήμαρχο Μελιγαλά Ελένη Αλειφέρη.
Οσον αφορά το έργο ο κ. Τατούλης είπε ότι σπάσαμε όλα τα ρεκόρ και πως θα είναι έτοιμο τέλη του 2015, ενώ παραδέχθηκε ότι χωρίς την ιδιωτική χωροθέτηση δε θα υπήρχε έργο.
Στην κρίσιμη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν παρέστη κανένας δήμαρχος - εκπρόσωπος συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης στην Πελοπόννησο, ούτε οι πρόεδροι της ΠΕΔ και του ΦΟΔΣΑ, γεγονός που προκάλεσε απορίες και σχολιάστηκε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: