Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2013

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΕΚΑ 18/10/2013 ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ


Σοβαρά φαίνεται ότι έχει μπλεχτεί η υπόθεση με την εξέλιξη του διαγωνισμού της Περιφέρειας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ίσως τα πράγματα ξεκαθαρίσουν σήμερα, Παρασκευή, στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό τον υπουργό κ.Γιάννη Μανιάτη.
Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια, στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και οι εκπρόσωποι της προσωρινής αναδόχου «ΤΕΡΝΑ» και αντικείμενο της συζήτησης θα είναι «ο συντονισμός των ενεργειών για την ταχύτατη περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου».
-Ωστόσο, σαφής και κατηγορηματική υπήρξε και παραμένει η προχθεσινή δήλωση της Γ.Γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος, κ. Νάντιας  Γιαννακοπούλου, η οποία δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων εφόσον δεν προταθεί από την «ΤΕΡΝΑ» εναλλακτική λύση ώστε να μην εγκατασταθεί στην Καλλιρρόη το ένα από τα εργοστάσια επεξεργασίας. Επίσης τόνισε ότι επειδή δεν υπάρχει κοινωνική αποδοχή για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου στην Καλλιρρόη και, επειδή απειλείται κοινωνική αναταραχή, γι’ αυτό και δεν πρόκειται να εγκρίνει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Υπενθυμίζουμε ότι η κ.Γιαννακοπούλου υπογράμμισε ακόμη ότι, εφόσον δεν υπάρχει κοινωνική αποδοχή, τίθεται σε αμφιβολία και η βιωσιμότητα του συγκεκριμένου έργου. Μετά την δήλωση της κ. Γιαννακοπούλου ανατρέπεται ο σχεδιασμός για την ολική διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
-Εξαιρετικής σημασίας επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος κ.Γιάννη Μανιάτη έχει ήδη στείλει η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας Μεσσηνίας, με την οποία ζητάει να μη γίνει στην Καλλιρρόη το εργοστάσιο απορριμμάτων .

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
-Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του δηλώνει ξεκάθαρα την αντίθεσή του στην δημιουργία σταθμού ''μεταβατικής'' διαχείρισης των απορριμμάτων και εργοστασίου επεξεργασίας στην περιοχή της Καλλιρρόης και στηρίζει τις αντιδράσεις των κατοίκων του Δήμου Οιχαλίας. Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 7 το βράδυ διοργανώνει εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Μελιγαλά με θέμα το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ με θέμα <<η αλήθεια για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο>> πραγματοποιεί την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί σχετική εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας .
ΚΛΗΣΗ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Σε κοινή συνεδρίαση καλεί η Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας "Ο Επικούρειος Απόλλων" τα Διοικητικά Συμβούλια των εν Αθήναις συλλόγων του Δήμου Οιχαλίας, με θέμα τη συνεργασία για την αποτροπή της χωροθέτησης εργοστασίου σκουπιδιών στην Καλλιρρόη. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 23 του μηνός, στις 6 το απόγευμα, στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (Λ. Κηφισού και Εθν. Μακαρίου, 300 μ. από το σταθμό "Αγιος Αντώνιος" του μετρό).

ΜΠΑΜΗΣ<<ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ>>
Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της Καλλιρρόης μετά τις δηλώσεις Νάντιας Γιαννακοπούλου,  δήλωσε ο Δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης.
Ο κ.Μπάμης ανέφερε πώς μετά τη θέση που πήρε η κ.Γιαννακοπούλου που ξεκαθάρισε ότι δεν υπογράφει τους περιβαλλοντικούς όρους για τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας σκουπιδιών στην Καλλιρρόη ,σίγουρα η όλη υπόθεση παίρνει άλλη τροπή. Πάντως ,όπως μας είπε ο ίδιος δεν προεξοφλεί ότι το θέμα έχει λήξει για την περιοχή. Και σημείωσε πως από την πλευρά του δήμου ήδη υπάρχει συνεργασία με νομικό σύμβουλο- ο οποίος έχει ασχοληθεί και με το θέμα στο Παλιοροβούνι –καθώς και με μηχανικό περιβαλλοντολόγο, οι οποίοι θα συνδράμουν το δήμο αν χρειασθεί να κάνει προσφυγή. (Πηγή:Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 17/10/13)

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ  
Σε αναμονή βρίσκονται οι κάτοικοι της Καλλιρρόης και των γύρω χωριών εν όψει της σημερινής σύσκεψης στο ΥΠΕΚΑ εκφράζοντας σε κατ΄ ιδίαν και σε δημόσιες συζητήσεις την ανησυχία τους και την καχυποψία τους για τις προθέσεις της Περιφέρειας και της αναδόχου εταιρείας. Κανείς δεν τους εξηγεί που οδηγείται η κατάσταση αφού στην Πελοπόννησο είχαμε την πρωτοτυπία πρώτα να επιλέξουμε τον ανάδοχο και μετά να γίνει η χωροθέτηση και η μεθοδολογία επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων. 
Οι κάτοικοι της Καλλιρρόης και των γύρω χωριών:
- είναι καχύποπτοι γιατί γνωρίζουν ότι για να είναι βιώσιμο ένα εργοστάσιο στερεών αποβλήτων χρειάζονται τουλάχιστον 300.000 τόνοι σκουπίδια που σε καμία περίπτωση τα σκουπίδια Μεσσηνίας Μεγαλόπολης και Γορτυνίας δεν είναι τέτοιου μεγέθους. Άρα υποθέτουν ότι κάτι άλλο κρύβεται. 
- είναι καχύποπτοι γιατί δεν καταλαβαίνουν τι χρειάζονται δυο εργοστάσια σε απόσταση 30 χιλιομέτρων 
- είναι καχύποπτοι γιατί δεν κατανοούν γιατί τα σκουπίδια της Μεγαλόπολης και της Γορτυνίας δεν θα πάνε στην Παλιόχουνη Μεγαλόπολης αλλά στην Καλλιρρόη.
- είναι καχύποπτοι γιατί κανείς δεν τους ενημερώνει για την μέθοδο επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων.
-Τέλος είναι καχύποπτοι γιατί πιστεύουν ότι στην Μεσσηνία μεθοδεύεται να καταλήξουν και τα στερεά απόβλητα του Νομού Ηλείας .
ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΟΥΠΙΔΟΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: