Τετάρτη, Αυγούστου 12, 2015

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

1. Της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Καλλιρρόης και τον όμορων χωριών
2. Του Συντονιστικού Οργάνου των Συλλόγων χωριών του Δήμου Οιχαλίας
3. Της Σουηδικής Κοινότητας «Ελαιώνα» της Καλλιρρόης
ΚΑΤΑ της χωροθέτησης των απορριμμάτων του Δήμου Οιχαλίας στην Περιφέρεια Καλλιρρόης, εντός του χώρου του εργοστασίου πίσσας του Τζιγκάκη, παρά την οδό Καλλιρρόης – Βασιλικού, κοντά και ανάμεσα στα χωριά Καλλιρρόη, Βασιλικό, Κάστρο, Μήλα, Κωνσταντίνοι, Στενύκλαρο, Πολίχνη και στο πέρασμα από την άλλοτε επαρχία Μεσσήνης στην επαρχία Τριφυλλίας.
ΠΡΟΣ τον Δήμαρχο Οιχαλίας και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους και κάθε άλλο εμπλεκόμενο.
Επάνω που λέγαμε, ότι γλιτώσαμε από την ΤΕΡΝΑ και τον Τατούλη, για την κατασκευή του σκουπιδοεργοστασίου στην θέση ΌΝΙ της Καλλιρρόης, τώρα, φαίνεται, ότι πάμε να την «πάθουμε» από τον ίδιο το Δήμαρχο μας κ. Αριστείδη Σταθόπουλο και τον Δήμο μας, ο οποίος στην Συνεδρίασή του, της 5.8.2015 αποφάσισε κατά πλειοψηφία (καταψήφισαν μόνο οι Σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας) να προχωρήσει η διαδικασία διαχείρισης των σκουπιδιών του Δήμου, που αλλού; Πάλι στην Καλλιρρόη, καίτοι ο κ. Δήμαρχος, αλλά και σχεδόν όλοι οι Σύμβουλοί του, που τώρα ψήφισαν θετικά, προεκλογικά, για να πάρουν την ψήφο μας, είχαν ταχθεί αναφανδόν κατά της τοποθέτησης των σκουπιδιών στην Καλλιρρόη και πολλοί μάλιστα έλεγαν, ότι «θα βάλουν το στήθος τους σημάδι», για να εμποδίσουν κάτι τέτοιο. Κρίμα...Ντροπή.
Μετά από αυτά τα απρόσμενα και οδυνηρά για τον τόπο μας:
 Εκφράζουμε την έντονη αγάνακτησή μας, για το επιχειρούμενο νέο έγκλημα κατά της Καλλιρρόης, Βασιλικού και των γύρω χωριών, και την πλήρη απογοήτευσή μας, από τα ψεύτικα λόγια του Δημάρχου και των Συμβούλων του.
ΔΙΑΤΡΑΝΩΝΟΥΜΕ την κάθετη αντίθεσή μας στην χωροθέτηση των σκουπιδιών της Προσωρινής Διαχείρισης, πάλι, στην Καλλιρρόη και ανάμεσα στα γύρω χωριά.
 ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ, ότι θα παλέψουμε δυναμικά και με κάθε νόμιμο τρόπο, ώστε, πάση θυσία να αποτραπεί το νέο αυτό έγκλημα κατά του τόπου μας, της ζωής και της περιουσίας μας.
 ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΟΤΑ 
Με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, και σας γνωστοποιούμε (γιατί κάνετε ότι δεν τα ξέρετε ή τα ξεχάσατε) ότι:
 Η παραπάνω διαχείριση των αποβλήτων του Δήμου στο χώρο που επιλέχθηκε, γίνεται κατά παράβαση του Ν.4042/2012, άρθρο 14, οποίος εναρμονίστηκε με την Κοινοτική Οδηγία 2008/1998 ΕΚ, άρθρο 13, ΔΙΟΤΙ: Τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των ανθρώπων της περιοχής. Βλάπτεται ανεπανόρθωτα το περιβάλλον.
 Δημιουργείται μόλυνση στο νερό, τον αέρα, το έδαφος, τα φυτά και τα ζώα. Προκαλούνται δυσάρεστες οσμές, όχληση και θόρυβος.
 Επηρεάζεται δυσμενώς και καταστρέφεται το τοπίο, οι τοποθεσίες ιδιαιτέρου κάλους και ενδιαφέροντος, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία. Συγκεκριμένα,
1) Προκαλείται Περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος της υγείας και ζωής των κατοίκων, που διαμένουν στην Καλλιρρόη, Βασιλικό και στα γύρω χωριά και σε όλο τον Ανω Δήμο Οιχαλίας, δεδομένου, ότι το έργο γίνεται σε μικρή απόσταση από τα σπίτια των παραπάνω οικισμών, από τις γεωτρήσεις και τα υδροφόρα ρεύματα.
 2) Ο προτεινόμενος χώρος ευρίσκεται σε αγροτική περιοχή, υψηλής παραγωγικότητας, με ελαιώνες και διάφορες άλλες καλλιέργειες.
 3) Ευρίσκεται σε υψομετρική διαφορά από τον κάμπο της Ανω Μεσσηνίας και όλα τα όμβρια ύδατα κατερχόμενα θα εμποτίζουν το έδαφος και θα μολύνουν τα υπέργεια και υπόγεια ύδατα.
 4) Ευρίσκεται επάνω στον υδροφόρο υπόγειο ορίζοντα, από τον οποίο υδρεύονται όλες οι τοπικές Κοινότητες της περιοχής και αρδεύονται με γεωτρήσεις οι καλλιεργούμενες εκτάσεις. Υπόγεια ρεύματα ξεσπούν στο παρακείμενο ποτάμι και αναβλύζουν από τα βράχια στην «Βραχοπαναγίτσα» και τα νερά θα μολυνθούν, όπως και όλο το ποτάμι, που είναι σε μικρή απόσταση.
5) Η κατασκευή του εργοστασίου θα μολύνει το περιβάλλον σε όλες του τις μορφές, το έδαφος και τον αέρα. Η μόλυνση αυτή θα υποβαθμίσει ανεπανόρθωτα την Καλλιρρόη, Βασιλικό, τα γύρω χωριά και ολόκληρη την Ανω Μεσσηνία και θα υποθηκεύσει για δεκαετίες το μέλλον και την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής. Επίσης, θα μολύνεται συνεχώς η ατμόσφαιρα των χωριών μας και ολόκληρης της περιοχής της Ανω Μεσσηνίας, λόγω της φοράς του Δυτικού ανέμου, ο οποίος είναι ο, κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, αέρας, που πνέει στην περιοχή μας, και δεδομένου ότι τα σκουπίδια πάνε στο άνω μέρος της κλειστής κοιλάδας από Βασιλικό – Καλλιρρόη.
6) Θα καταστραφεί ο πλούσιος αρχαιολογικός χώρος της ευρύτερης περιοχής, όπου: 
 Πλησίον του χώρου και με θέαση ευρίσκεται το Ραμοβούνι Μεσσηνίας όπου γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και εκεί δεσπόζει ο έφιππος ανδριάντας του. 
 Στην Καλλιρρόη και στην παρακείμενη Πολίχνη είναι σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η αρχαία Ανδανία και η πηγή των Καρνάσιων Μυστηρίων. Νοτιοδυτικά, σε άμεση οπτική επαφή και απόσταση περίπου 1.000 μέτρων, ευρίσκεται το ενετικό Κάστρο του Μήλα.
 Σε απόσταση 500 μέτρων περίπου ευρίσκεται το εκκλησάκι της Βραχοπαναγίτσας, που είναι αναγνωρισμένο Βυζαντινό Μνημείο.
 7) Στον ίδιο χώρο υπάρχει εργοστάσιο πίσσας με πολλούς εργαζόμενους, όπου μαζί με τα σκουπίδια και τους ρύπους και την όχληση από αυτά, πέραν αυτών του εργοστασίου πίσσας, θα επιβαρύνεται σημαντικότατα η ατμόσφαιρα, ο αέρας και το περιβάλλον, αλλά, άμεσα, και η υγεία των εκεί εργαζομένων, αφού ο σκουπιδότοπος γίνεται μέσα σε εργασιακό χώρο.
Εάν γίνει η χωροθέτηση και η επεξεργασία των σκουπιδιών στο χώρο, που προτείνεται, είναι βέβαιο, ότι όλος ο κάμπος της Ανω Μεσσηνίας θα βάλλεται από παντού με δυσάρεστες και αποπνικτικές οσμές (βλ. και ΒΙΠΕ Μελιγαλά). Υπάρχει ακόμη και ο φόβος, μελλοντικά, στο πλαίσιο της συνδρομής των Δήμων και της διεύρυνσής τους, να συγκεντρώνονται στον χώρο τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών με ανυπολόγιστες συνέπειες, επιβάρυνση και ρύπανση της περιοχής.
Τέλος, παγκόσμια πρακτική, που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις, είναι ότι οι εγκαταστάσεις, που δημιουργούν μεγάλη και δυσμενή επιρροή στον άνθρωπο και το περιβάλλον, τοποθετούνται στις πλέον αραιοκατοικημένες και υποβαθμισμένες περιοχές και μακριά από τα αστικά κέντρα (όπως τέτοιες είχαν εξευρεθεί, αλλά τελικά αποκλείστηκαν. Γιατί; Για να καταλήξουν τα σκουπίδια πάλι στην ταλαίπωρη Καλλιρρόη). Δεν τοποθετούνται στις ανεπτυγμένες πυκνοκατοικημένες και καλλιεργήσιμες περιοχές.
ΤΕΛΟΣ, Η ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ, ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Είναι υποχρέωση του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων να εξεύρουν άλλο χώρο κατάλληλο, για τη διαχείριση απορριμμάτων και όχι την Καλλιρρόη, αλλά και για να τηρήσουν τις προεκλογικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις τους. Και όχι, για λόγους διαφόρων σκοπιμοτήτων να επιλέγουν κατοικημένες περιοχές και τους εύκολους δρόμους και λύσεις.
 Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους και για πολλούς άλλους ακόμη,
 ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ σθεναρά και μέχρι τελικής πτώσεως, για την προστασία της ΥΓΕΙΑΣ, της ΖΩΗΣ και της ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ όλων μας.
 Για να μην έρθουν τα σκουπίδια ποτέ στην ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ.
 Για τη ΜΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ και νέκρωση της περιοχής μας και της τουριστικής και αρχαιολογικής της αξίας. 
 Για να μην εγκαταλείψουμε τα χωριά και τις περιουσίες μας.
Καλλιρρόη 11.8.2015


Δεν υπάρχουν σχόλια: