Παρασκευή, Απριλίου 03, 2015

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ AΠΑΝΤΑΧΟΥ 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΙΩΝ
<<Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ>>
ΤΘ 3116-10210
http://syllogoskwnstantinaiwn.blogspot.gr/    

                                                           ΑΘΗΝΑ 1-4-2015 
                                                           ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ:889

ΠΡΟΣ
1.Τον Δήμαρχο του Δήμου Οιχαλίας
κ. Αριστείδη Σταθόπουλο
2.Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου
του Δήμου Οιχαλίας
ΜΕΛΙΓΑΛΑ

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Κύριε Δήμαρχε
Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί σύμβουλοι
Με την 170/15-10-2014 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Οιχαλίας αποφάσισε και ενέκρινε κατά πλειοψηφία:
1.Την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Οιχαλίας με διαλογή, κομποστοποίηση ,δεματοποίηση του υπολείμματος και απομάκρυνσή του σε νόμιμα εξουσιοδοτημένους χώρους.
2.Ο Δήμος να προχωρήσει στην εξεύρεση χώρου, για την προσωρινή διαχείριση.
Κατά την γενόμενη συζήτηση στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, από τον κληθέντα Προϊστάμενο τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας κ. Γιώργο Παπαηλιού εκφράσθηκε η άποψη, ότι αν μέσα σε μια βδομάδα <<μου φέρετε το χώρο>> τότε  ο απαιτούμενος χρόνος μέχρι την δημοπράτηση του έργου πρέπει να είναι τρεις έως τέσσερις μήνες (δηλαδή το αργότερο  μέχρι 20 Φεβρουαρίου 2015).
Προς το τέλος της συνεδρίασης και στα πλαίσια της συνολικής τοποθέτησή του ο κ. Δήμαρχος μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής :
<<Διότι είπε ο άνθρωπος (ο κ. Παπαηλιού), ότι χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα ,περίπου ένα με δυο μηνών ,για την χαρτούρα και υπάρχει και ένα διάστημα δυο μηνών για την εγκατάσταση των μηχανημάτων, των εργαλείων που θα κάνουν την δουλειά. Εάν λοιπόν και είπε μάλιστα, ότι αν υπάρξει συνύπαρξη ,συμπόρευση αυτών των δυο ενεργειών , μπορεί σε τρεις μήνες να λειτουργήσει(προφανώς εννοούσατε το εργοστάσιο της προσωρινής διαχείρισης).Αυτό ελέγχθηκε και αυτή είναι η αλήθεια>>.
Με την υπ.αριθμ.πρωτ.1538/18-2-2015 διακήρυξη δημοπρασίας-του Δήμου Οιχαλίας- για την μίσθωση ακινήτου κλήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την μίσθωση ακινήτου σε προθεσμία είκοσι (20) ημερών από τη δημοσίευση της διακήρυξης.
Υποβλήθηκαν πέντε(5) δηλώσεις προσφοράς ακινήτων και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, από τον διενεργηθέντα έλεγχο από την τριμελή επιτροπή, η οποία είχε οριστεί προκειμένου να αξιολογήσει τις υποβληθείσες αιτήσεις ενδιαφερομένων για μίσθωση ακινήτου για την εγκατάσταση προσωρινής μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, διαπιστώθηκε η ακαταλληλότητα των προτεινομένων θέσεων και η επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε και εισηγήθηκε ,ότι καμία από τις προσφερόμενες εκτάσεις δεν τηρεί τις προϋποθέσεις με βάση την προκήρυξη του Δήμου Οιχαλίας. 
Μετά από τα παραπάνω διαπιστώνεται το αδιέξοδο της περαιτέρω διαδικασίας για την δημιουργία εγκατάστασης προσωρινής διαχείρισης στον Δήμο μας.
Κύριε Δήμαρχε
Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί σύμβουλοι
Τόσον εμείς σαν Σύλλογος Κωνσταντιναίων, είτε ξεχωριστά είτε ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων χωριών του Δήμου Οιχαλίας και της Ομοσπονδίας Συλλόγων- Συνδέσμων Τριφυλίας , όσον και μερίδα δημοτικών συμβούλων του Δήμου Οιχαλίας  καθώς  πολίτες και φορείς της περιοχής κατ΄επανάληψη έχουμε ταχθεί κατά της προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων από τον Δήμο μας. Αντίθετα έχουμε ταχθεί υπέρ του μοντέλου της δημιουργίας  εγκατάστασης οριστικής διαχείρισης των απορριμμάτων που προβλέπει μικρές δημοτικές ή διαδημοτικές μονάδες οριστικής διαχείρισης.
Έχει τονιστεί ότι στην περίπτωση τέτοιας εγκατάστασης οι Δήμοι είτε μόνοι τους, είτε σε διαδημοτική συνεργασία θα μπορούν να προχωρήσουν σε διαλογή στην πηγή, σε  ανακύκλωση, σε κομποστοποίηση, διαδικασίες  που θα τους επιτρέψουν να έχουν έσοδα τα οποία  θα διαθέτουν για την ικανοποίηση των αναγκών των δημοτών τους, με μικρότερο κόστος από την σημερινή μορφή διαχείρισης και με μεγαλύτερο όφελος για την προστασία του περιβάλλοντος και τις ζωές όλων των κατοίκων.
Εμείς θεωρούμε ότι:
1.Η ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ είτε πρόκειται για προσωρινή είτε πρόκειται για οριστική διαχείριση είναι η ολοκληρωμένη λύση ανάκτησης χρήσιμων υλικών πριν αυτά αναμειχθούν με την υπόλοιπη μάζα των απορριμμάτων. Η διαλογή στην πηγή διευκολύνει τον διαχωρισμό και προσφέρει καθαρά υλικά με μεγαλύτερη εμπορική αξία.
2.Τα σύμμεικτα απορρίμματα είναι σκουπίδια ,τα διαχωρισμένα είναι προϊόντα και από την αξιοποίηση-πώλησή τους προκύπτουν έσοδα.
3.Η εμπειρία της Ευρώπης που πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, έχει κατασταλάξει και έχει καθιερώσει τη “Διαλογή στην Πηγή” ως απαραίτητο στοιχείο για αποδοτική ανακύκλωση των απορριμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία ανανέωση της βασικής Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την οδηγία πλαίσιο 2008/98/ΕΚ, η διαλογή στην πηγή καθορίζεται πλέον ως απαραίτητη νομική υποχρέωση των κρατών μελών τουλάχιστον για το γυαλί, το χαρτί, το πλαστικό και το μέταλλο. H παραπάνω οδηγία έχει ήδη ενσωματωθεί στην Ελληνική Νομοθεσία με το Νόμο 4042/2012 και αποτελεί υποχρέωση όλων όσων ασχολούνται με την διαχείριση των απορριμμάτων στην πιστή εφαρμογή του.
Η συλλογική λοιπόν εμπειρία της Ευρώπης μετά από πολλά χρόνια δοκιμών και συγκρίσεων κατέδειξε ότι η αποδοτική ανακύκλωση γίνεται όταν διαχωριστούν αρχικά τα υλικά στην πηγή από τον πολίτη. Άλλες προσεγγίσεις για διαλογή των απορριμμάτων μετά την ανάμειξη των υλικών στο σημείο παραγωγής τους, είτε μηχανικά, είτε με χειροδιαλογή, δοκιμάστηκαν και αποδείχτηκαν ακριβές ή ανεπαρκείς λόγω κακής ποιότητας των ανακτώμενων υλικών μετά τη διαλογή τους. Και αυτό γιατί είχε προηγηθεί η ανάμειξη των ανακυκλώσιμων υλικών από τους πολίτες και με οργανικά απορρίμματα (απορρίμματα κουζίνας). Είναι για αυτούς τους λόγους που η Ε.Ε. επένδυσε και επενδύει στην ενημέρωση των πολιτών για την ανάγκη διαλογής των υλικών στην πηγή και το θεσμοθέτησε πολύ πρόσφατα και ως νομική υποχρέωση των κρατών μελών για τα βασικά υλικά συσκευασίας.
Κύριε Δήμαρχε
Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί σύμβουλοι
1.Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης με την υπ.αριθμ.2/14-1-2015 απόφαση του  ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ :
Να ζητήσει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Κυβέρνηση να μην υπογραφεί η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ και η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνει από ενιαίο Δημόσιο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων χωρίς καμία ανάμειξη ιδιωτών που πρέπει να απαλλαγούν και από τη φορολογία των λεγομένων ανταποδοτικών τελών. Ο φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια χρησιμοποιώντας την αρχή της τεχνολογίας θα κάνει την χωροθέτηση ,θα επιλέξει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα τη ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ .Θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Μόνο τότε οι Δήμοι είτε μόνοι τους ,είτε σε διαδημοτική συνεργασία θα μπορούν να προχωρήσουν σε ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ,σε  ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, σε ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ,να έχουν έσοδα που θα διαθέτουν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
2.Το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης στη συνεδρίασή του της 1ης Δεκέμβρη 2014
ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ :
Καθολική διαλογή στην πηγή με την υλοποίηση έξι ρευμάτων αποκομιδής :
-Ένα(1) ρεύμα τα οργανικά
-Τέσσερα (4) ξεχωριστά ρεύματα για χαρτί-χαρτόνι, για πλαστικό, για γυαλί,  για μέταλλο
-Το υπόλειμμα απαλλαγμένο από κάθε πρόσμιξη θα οδηγείται προς κομποστοποίηση με στόχο το υπόλειμμα να φθάνει σε ποσοστό το 20% των απορριμμάτων.
3. O Δήμος Καλαμάτας δείχνει σε όλους μας το δρόμο στην διαχείριση απορριμμάτων
Από τον Αύγουστο του 2013 Ο Δήμος Καλαμάτας πραγματοποιεί σε μικρογραφία την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με καθολική διαλογή στην πηγή.
Συγκεκριμένα υπάρχουν ήδη ενεργά εννέα διαφορετικά ρεύματα ανακύκλωσης:
-   ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ 
-   ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
-  ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΦΟΡΗΤΕΣ 
-  ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
-  ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ & ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝ
-  ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
-  ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
-  ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΑ
-  ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΕΚΤΥΠΩΤΩΝ
Τα υπόλοιπα σκουπίδια πηγαίνουν σε χώρο αδειοδοτημένο όπου έχει τοποθετηθεί μια συστοιχία 4 οχημάτων και εκεί μεταφέρεταιό,τι περισσεύει από την ανακύκλωση όπου οι ποσότητες αυτές αρχικά τεμαχίζονται, περνάνε από τον διαχωριστή και στη συνέχεια χωρίζεται το οργανικό υλικό από το  ανακυκλώσιμο υλικό και ό,τι περισσεύει πηγαίνει στο τελευταίο μηχάνημα, που είναι ο δεματοποιητής.
Στα πλαίσια των προαναφερθέντων και μετά την αποτυχημένη προσπάθεια εύρεσης χώρου για την εγκατάσταση προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων εντός των ορίων του Δήμου μας, σας προτείνουμε τα ακόλουθα:
1.Αφού σαν Δημοτική αρχή πάρετε ανάλογη απόφαση να ζητήσετε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου να μην υπογράψει τη σύμβαση σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με την ΤΕΡΝΑ.
2.Να προβείτε σε πρόταση συνεργασίας με τους όμορους Δήμους Τριφυλίας και Μεσσήνης για την εύρεση κοινής λύσης που θα στοχεύει στην ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ των απορριμμάτων και των τριών Δήμων με την δημιουργία κοινής εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων σε κοινό χώρο με ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ και ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ του εναπομένοντος υπολοίπου.
Οι τρεις όμοροι Δήμοι μπορεί να ορίσουν ένα  κοινό πλαίσιο συνεργασίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων που στόχο θα έχει τη διαμόρφωση ενός κοινού σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Σας υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει ήδη το σχετικό οικονομικό μαξιλάρι συνολικού ποσού 2.780.000 ευρώ(για τους τρεις παραπάνω Δήμους) το οποίο προέρχεται από την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ν. Βούτση για χορήγηση «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης συνολικού ποσού 11.000.000 Ευρώ» για την χρηματοδότηση «προσωρινής διαχείρισης αστικών αποβλήτων».
Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει σχετική κοινή πρόταση προς το αρμόδιο Υπουργείο και στην περίπτωση αυτής της πρότασης για την οριστική διαχείριση των απορριμμάτων και των τριών ως άνω Δήμων πιστεύουμε στην αποδοχή της αλλαγής  της χρήσης του παραπάνω ποσού(να μετατραπεί η διάθεσή του για δραστηριότητα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων) και επίσης πιστεύουμε στην περαιτέρω χρηματοδότησή του προτεινόμενου εγχειρήματος.
Επιπρόσθετα θεωρούμε ότι:
-Ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα όπως είναι αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων μπορεί να επιλυθεί αν προωθείται και στηρίζεται σε διαδημοτικές συνεργασίες και όχι μεμονωμένα.
-Ξεχωριστά και ανεξάρτητα της παραπάνω πρότασης συνεργασίας με τους όμορους Δήμους είναι επιτακτική ανάγκη η ΔΙΑΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ και πιστεύουμε ότι πρώτο και σημαντικό βήμα είναι η απόφαση της δημοτικής αρχής για ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ του Δήμου μας και πρακτική εφαρμογή της απόφασης με την κινητοποίηση και τη βοήθεια όλων μας για την επιτυχία αυτής της απόφασης. Εμείς όπως έχουμε κατ΄επανάληψη τονίσει είμαστε διαθέσιμοι και αποφασισμένοι να συνδράμουμε με κάθε τρόπο στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας.
Συμπερασματικά πιστεύουμε ότι στην περίπτωση της αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν ισχύει η γνωστή ρήση:
ΜΟΝΑΞΙΑ ΕΙΣΑΙ Η ΠΙΟ ΚΑΛΗ ΠΑΡΕΑ
Και για άλλη μια φορά σας προτείνουμε
1.ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΡΝΑ
2.ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΥΣ

ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ  
-Σας κάνουμε γνωστό ότι το παρόν έγγραφο θα σταλεί και σε όποιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις(e-mail) μελών του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Οιχαλίας έχουμε στη διάθεσή μας
                                                 Για το Διοικητικό  Συμβούλιο 
           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
         Δ.ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ                          Κ.ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΣ                                                   ΤΗΛ:6977570947                         ΤΗΛ:6976373353                                                 
               
                                                                                                                              
  
 





 


Δεν υπάρχουν σχόλια: