Δευτέρα, Απριλίου 20, 2015

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ Ε΄ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Παραθέτουμε το με αριθμ. πρωτ.26788/20-4-2015 συμπληρωματικό υπόμνημα προς το Ε΄κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο κατατέθηκε σήμερα και μετά την έκδοση των υπ.αριθμ. αριθ. 1076 και 1077/15 αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες έχουν ήδη τεθεί υπόψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

                                       
Προς το ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Ε’ Κλιμάκιο
Υπόψη Προέδρου κας Ανδρεοπούλου

1. Σωματείο με την επωνυμία «ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΛΛΙΡΡΟΪΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ‘Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ’», που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Σταδίου 60) και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρό του κ. Πέτρο Μπούρκουλα
2. Σωματείο με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΙΩΝ– ‘Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ’», που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Σοφοκλέους 5) και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρό του κ. Δημήτριο Καπόπουλο
3. Σωματείο με την επωνυμία «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΑΙΩΝ– ‘Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ’», που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Κουμουνδούρου 37) και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρό του κ. Παναγιώτη Φωτεινόπουλο
Αξιότιμη κα Πρόεδρε,
Συνέχεια του με αριθ. πρωτοκόλλου 16869/06.03.15 εγγράφου μας που σας υποβάλλαμε με τα σχετικά για κάθε περίπτωση συνημμένα έγγραφα και μετά  την έκδοση της αριθ. 54/2015  Πράξεως του Κλιμακίου σας και την προσκόμιση σ’ αυτό των εκδοθεισών, πρόσφατα, δύο  αποφάσεων του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αριθ. 1076 και 1077/15, επί των δύο  από 14/11/2013 Αιτήσεων Ακυρώσεως επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε τα παρακάτω:
1.Σύμφωνα με τον Ν. 4042/12 (ΦΕΚ 24/13.02.12 ) και  στο άρθρο 27 παρ. 1 αυτού,  προβλέπεται  από το 2015,  αφενός η χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, μετάλλου και πλαστικού στην πηγή και αφετέρου η αύξηση  της ανακύκλωσης  κατά 50% μέχρι το 2020.(συν 1)
 Τα ανωτέρω  σε συνδυασμό με  το γεγονός της μειωμένης κατανάλωσης αγαθών και προϊόντων λόγω της οικονομικής κρίσης, οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα,  ότι  η παραγωγή απορριμμάτων από  τα νοικοκυριά βαίνει συνεχώς μειούμενη και επομένως ο όρος της σύμβασης για  «εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων»  θα επιβαρύνει τους δημότες για 27 χρόνια με υπέρογκα δημοτικά τέλη και μάλιστα για ποσότητες απορριμμάτων, τα οποία   δεν θα έχουν παραχθεί,  ούτε τ’ ανακυκλώσιμα  θα έχουν προσκομισθεί στις εγκαταστάσεις, λόγω της διάθεσης των στις εταιρείες ανακύκλωσης, ώστε ν’  αποτελέσουν πηγή εσόδων για τους Ο.Τ.Α. και να  οδηγήσει ακόμη και σε μείωσή τους.
 Συνεπώς, είναι άκρως αποφευκταία και δεν προστατεύεται το Δημόσιο συμφέρον με την κατασκευή τέτοιων (φαραωνικών)  εγκαταστάσεων, αρχή που έχει υιοθετηθεί και εφαρμόζεται ευρύτατα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σήμερα.
 Εάν δε,  εφαρμοσθούν από τους Ο.Τ.Α. οι μέθοδοι κομποστοποίησης των οργανικών και βιοδιασπώμενων απορριμμάτων,  τότε μπορεί να παραχθεί βιολογικό λίπασμα αρίστης ποιότητας και να χρησιμοποιείται για το δημοτικό πράσινο και στη γεωργία μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις ποσότητες των απορριμμάτων.
Συνεπώς το υπόλειμμα των απορριμμάτων που δεν θα έχει αξιοποιηθεί, θα είναι ελάχιστο, θα είναι αδρανές και οι χώροι υγειονομικής ταφής θα απαιτούν ελάχιστα στρέμματα , χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία και χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον και ιδίως:
α) χωρίς να δημιουργείται κίνδυνος για το νερό, τον αέρα, το έδαφος ,τα φυτά η τα ζώα.      
 β) χωρίς να προκαλείται όχληση από θόρυβο η οσμές και 
γ) χωρίς να επηρεάζεται δυσμενώς το τοπίο ή οι τοποθεσίες ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος ( άρθρο 14/Ν.4042/12 )
 Μετά την ακύρωση από την Περιφέρεια Αττικής των συμβάσεων  που προέβλεπαν παρόμοιο τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων οι αρμόδιοι Υπουργοί Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπως  και των Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε δημόσιες δηλώσεις τους,  τάχθηκαν κατά τέτοιων φαραωνικών εγκαταστάσεων και υπέρ της εφαρμογής της εθνικής νομοθεσίας και των οδηγιών της Ε.Ε. (4042/12), με οικονομικότερες λύσεις, όπως αυτής της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης  και της διαχείρισης απορριμμάτων από τους Ο.Τ.Α.
Επίσης στο νόμο αυτό, τα πρώτα εννέα άρθρα προβλέπουν την εναρμόνιση με την οδηγία 2008/99/ΕΚ για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος.
 Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου οι σχετικές Ευρωπαϊκές επιτροπές λόγω της φωτογραφικής διάταξης των συμβάσεων διαχείρισης απορριμμάτων περί «εγγυημένης ποσότητας» δεν ενέκριναν τις χρηματοδοτήσεις, διότι θεωρήθηκε ότι είναι μεροληπτική,  υπέρ των εργολάβων και σε βάρος των πολιτών (συν.2,3)
Σχετικές αναφορές έχουν κάνει στην Κομισιόν με την ιδιότητα τότε του Ευρωβουλευτή ο σημερινός Αναπληρωτής Υπουργός  Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νικόλαος Χουντής και στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ευρωβουλευτής  κ. Σοφία Σακοράφα  (συν 4,5).
 2. Επίσης, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι στις 13.05.15 έχει προσδιορισθεί στοΣτΕ, Τμήμα 5ο,  η συζήτηση  των Αιτήσεων διαφόρων φορέων και ιδιωτών για την ακύρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών  Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία έχει εγκριθεί με την αριθ. 173714/09.07.14 απόφαση του ΥΠΕΚΑ και σας έχουμε υποβάλλει αίτηση ακυρώσεως με το προαναφερθέν16869/06.03.15 έγγραφό μας.

Αθήνα, 17.04.2015
Τελούμε με τιμή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ «ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΛΛΙΡΡΟΪΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ‘Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ’»

 ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΥΡΚΟΥΛΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ«ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΙΩΝ– ‘Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ’»




ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΑΙΩΝ – ‘Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ’»





 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια: