Σάββατο, Δεκεμβρίου 06, 2014

ΓΙΑΝ ΧΕΝΡΙΚ-Ο ΣΟΥΗΔΟΕΛΛΗΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ-ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ: ΚΑΝΩ ΑΓΩΝΑ MAZI ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ …..

Ο Γιαν Χένρικ είναι ένα από τα μέλη της Σουηδικής κοινότητας της Καλλιρρόης. Είναι συγγραφέας που γεννήθηκε στο Λουντ της Σουηδίας το 1959, μεγάλωσε στην Κοπεγχάγη και ζει το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου στη Στοκχόλμη, όπου εργάζεται ως μεταφραστής λογοτεχνίας από τα δανέζικα, τα γαλλικά, τα πολωνικά, τα αραβικά και τα ελληνικά. Έχει μεταφράσει στα σουηδικά την Αμοργό του Νίκου Γκάτσου, ποιήματα των Μίλτου Σαχτούρη και Βύρωνα Λεοντάρη, ποιητές της γενιάς του '70, καθώς και σύγχρονους Έλληνες πεζογράφους. Το 2013 εκδόθηκε σε μετάφρασή του Η φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Το πρόσφατο μυθιστόρημά του Τα μηχανάκια του Μανόλη, εκτυλίσσεται στην Ελλάδα.
Στην Καλλιρρόη διαθέτει μαζί με την σύζυγο του κυρία Μαργαρίτα Μέλμπεργκ (μορφωτική ακόλουθο της Ελληνικής πρεσβείας στην Στοκχόλμη) ιδιόκτητη κατοικία στην οποία περνούν αρκετό χρονικό διάστημα  απολαμβάνοντας τον ιδιόκτητο ελαιώνα τους  μαζί με τα άλλα μέλη της Σουηδικής κοινότητας της Καλλιρρόης .
Ο Γιαν Χένρικ παραχώρησε πρόσφατα συνέντευξη η οποία δημοσιεύτηκε στις  3/12/2014 στο ηλεκτρονικό περιοδικό Diastixo
Στην συνέντευξη αυτή το πλήρες κείμενο της οποίας μπορείτε να διαβάσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση Diastixo.gr(Συνεντεύξεις με ξένους συγγραφείς) αναφέρεται στην αγάπη του για την Ελλάδα και κάνει αναφορά στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την πρόταση εγκατάστασης σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη.
Συγκεκριμένα σε κάποιο σημείο της συνέντευξής του αναφέρει τα εξής:
……λατρεύω την ελληνική φύση. Γι' αυτό τον λόγο κάνω αγώνα μαζί με τους κατοίκους στην Καλλιρρόη και στους Κωνσταντίνους προκειμένου να σώσουμε τους ελαιώνες μας από τα τερατώδη σχέδια της Εταιρείας που θέλει να εγκαταστήσει εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στο πανέμορφο περιβάλλον. Όταν η χώρα έχει οικονομικές δυσκολίες, είναι σημαντικό να μη λαμβάνονται βεβιασμένες αποφάσεις που οι επερχόμενες γενιές θα καταδικάσουν.
Να επισημάνουμε ότι ο κ.Γιαν Χένρικ συμμετέχει στις συναντήσεις που πραγματοποιούν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα  των κατοίκων  και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής μας και την προηγούμενη Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου μαζί με τα μέλη της Σουηδικής κοινότητας κ.κ.Σβένσον & Νούρντστρεμ ήταν στο σπήλαιο <<ΞΑΣΤΕΡΙ>> όπου παρακολούθησαν από κοντά όλη την διαδικασία της εξουδετέρωσης της χειροβομβίδας
Μπράβο στον κ.Γιαν Χένρικ για τις παραπάνω θέσεις του καθώς  και  στα άλλα μέλη της  Ελληνοσουηδικής  κοινότητας της Καλλιρρόης για την συμμετοχή τους στον κοινό αγώνα της τοπικής κοινωνίας για την αποτροπή εγκατάστασης σκουπιδοεργοστασίου στην θέση <<Όνι>> της Καλλιρρόης.




Δεν υπάρχουν σχόλια: