Δευτέρα, Δεκεμβρίου 08, 2014

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ -Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 08:05

Αγώνας μέχρι την τελική δικαίωση για τα σκουπίδια στην Καλλιρρόη

Γράφτηκε από τον  Γιάννης Σινάπης
Θα δώσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, για να μη γίνει το σκουπιδοεργοστάσιο στην περιοχή τους οι κάτοικοι της Καλλιρρόης. Μαζί με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και τους Σουηδούς που έχουν φτιάξει σπίτια και ζουν εκεί, θέλουν ο τόπος τους να μείνει καθαρός, με τις ελιές και τα νερά, και να αναδειχθούν τα σπήλαια που ανακαλύφθηκαν και έδειξαν πως κρύβουν θησαυρούς.
Οι κάτοικοι της Καλλιρρόης ζητούν να εξερευνηθούν και να αναδειχθούν τσ σπήλαια Ξαστέρι και Μούλικο και τονίζουν πως η περιοχή τους θα αναπτυχθεί αγροτικά και τουριστικά και δε θα καταστραφεί με το σκουπιδοεργοστάσιο.
 Με κατοίκους της Καλλιρρόης, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και Σουηδούς ανεβήκαμε στο βουνό πάνω από την Καλλιρρόη και το χώρο που σχεδιάζεται να γίνει το σκουπιδοεργοστάσιο, όπου βρίσκεται το σπήλαιο Μούλικο. Ενα μέρος με ξεχωριστή θέα. Ο μπαρμπα-Μίμης Γκότσης επεσήμανε πως «εγώ είμαι ο υπαίτιος για όλη αυτή τη διαδικασία με τις τρύπες, τα σπήλαια». Σημείωσε ότι «θέλουμε μείνει ως έχει ο τόπος μας και να μην παραδοθεί στην καρκινοχωματερή» και τόνισε: «Από δω αναδείχθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Γιατί θέλουν να μας καταστρέψουν; Εδώ θα σβήσουν τα πάντα, θα χαλάσει το νερό. Και ο δήμαρχος, πού είναι οι ενέργειες του δημάρχου; Είναι ντροπή ένα τέτοιο πράγμα να γίνει χωματερή. Αφορά όλη την περιοχή, όλα τα χωριά. Καταστρέφουν όλα τα χωριά. Ευχαριστούμε και τους Σουηδούς που αγωνίζονται μαζί μας, είναι χωριανοί μας». Ευχαρίστησε επίσης «τα παιδιά, τη Δήμητρα Γιαννοπούλου, τον αδελφό της Γιώργο, τον πατέρα τους Φώτη, το Χρήστο Κυριακόπουλο και τον μπάρμπα ­Γιάννη Αλεξόπουλο. Και το σπηλαιολόγο Βασίλη Παπαδογιωργάκη με το συνεργείο του που εξερεύνησαν τα σπήλαια».
 Ο Φώτης Γιαννόπουλος μας είπε ότι «είμαι γέννημα θρέμμα Καλλιροΐτης. Εχω γεννηθεί στο Μούλικο, εδώ στο σπήλαιο. Εδώ φύλαγα γίδια και πρόβατα 15 χρονών» και παρατήρησε με αποφασιστικότητα: «Εμείς θέλουμε σπήλαια, δε θέλουμε σκουπιδαριά και σκουπιδοεργοστάσια. Δεν είναι ούτε 700 μέτρα η χωματερή από το σπήλαιο. Εχει πολλά χρυσάφια μέσα. Σε αυτό τον τόπο έχουμε αναπνεύσει καθαρό αέρα. Δεν μπορεί να ζήσει ένας, να πάρει τα λεφτά και οι άλλοι να πεθάνουν».
 Ο μπαρμπα-Γιάννης Αλεξόπουλος, απογοητευμένος από τη στάση πολιτικών και αυτοδιοικητικών, επεσήμανε: «Με έχουν φέρει στο σημείο να απαξιώ να ασχολούμαι μαζί τους» και σημείωσε: «Το ξέρουν όλοι το θέμα, ο πρωθυπουργός πρώτος από όλους. Αυτός έδωσε εντολή στο Μανιάτη, τον υπουργό, να υπογράψει. Ο Τατούλης με την ΤΕΡΝΑ εξυπηρετούν συμφέροντα. Θέλουν να καταστρέψουν το λάδι μας, το νερό μας, τον αέρα μας. Δεν υπολογίζουν κανέναν, δε συγκινούνται με τίποτα; Δεν είναι άνθρωποι. Πρέπει να ντρέπονται, από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο».
 Ο Δημήτρης Καπόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, ανέφερε ότι «αγωνιζόμαστε μαζί με την Επιτροπή Αγώνα και τη Σουηδική Κοινότητα και πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα αίσιο τέλος». Παρατήρησε πως η ανάπτυξη θα έρθει από τα σπήλαια και όχι από το σκουπιδοεργοστάσιο: «Σε απόσταση 500 μέτρων από δω, από το "Μούλικο" θέλουν να δημιουργήσουν σκουπιδοανάπτυξη. Με την ανάδειξη των σπηλαίων από χώρος σκουπιδοανάπτυξης θα γίνει χώρος τουριστικής ανάπτυξης παράλληλα με την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής. Αυτά είναι που θα φέρουν την ανάπτυξη, για να υπάρξει ένα διαφορετικό μέλλον για τα παιδιά και τον τόπο μας. Η προσπάθεια για το σκουπιδοεργοστάσιο θα σταματήσει, δε θα περάσει». Και ευχαρίστησε και αυτός το Βασίλη Παπαδογιωργάκη και το συνεργείο του «για το πάθος που δείχνουν».
ΟΙ ΣΟΥΗΔΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Στο βουνό πάνω από την Καλλιρρόη, σε σημείο με εντυπωσιακή θέα (τις καθαρές μέρες φαίνεται μέχρι η Καλαμάτα και η θάλασσα) Σουηδοί έχουν φτιάξει σπίτια και ζουν αρκετούς μήνες το χρόνο. Ενας από αυτούς, ο συγγραφέας Γιαν Χένρικ που αγάπησε την Ελλάδα και την περιοχή, παρατήρησε: «Εδώ είμαστε 15 χρόνια. Για μας στην αρχή η είδηση για το σκουπιδοεργοστάσιο ήταν μια πλάκα, ένα αστείο. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ήταν αλήθεια. Ακόμα και τώρα αρνούμαι να το πιστέψω» Επεσήμανε πως «αν θα γίνει, είναι μεγάλη καταστροφή» και πρόσθεσε: «Είναι το πιο όμορφο μέρος, μέσα στη θέα, με κάστρα, με σπήλαια. Είναι ένα όνειρο που έσπασε. Θα παλέψουμε να μη γίνει, δε θα φύγουμε από δω. Αν είναι για τα λεφτά, είναι καλύτερα να φύγουν τώρα».
 Ο Γιαν χαρακτήρισε «έγκλημα αυτό που έκαναν με το πλαστό έγγραφο της εισήγησης» και σημείωσε: «Δε μας ρώτησε κανείς ποτέ. Ξαφνικά ήταν όλα έτοιμα. Νομίζουν ότι μπορούν να λένε και να κάνουν ό,τι θέλουν. Στη Σουηδία δε θα γινόταν αυτό. Αγαπώ την Ελλάδα, αλλά μερικές φορές δε βλέπω σεβασμό για μας εδώ».

Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/50138-skoupidia-kallirroi

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΑΡΡΟΣ   

Συνεχίζουν τον αγώνα τους για να μη στηθεί το εργοστάσιο σκουπιδιών οι κάτοικοι της Καλλιρρόης

Τελευταία Ενημέρωση: 08/12/2014 10:01
Αποφασισμένη να αγωνιστεί μέχρι την τελική της δικαίωση, που θα είναι η ανάκληση της απόφασης εγκατάστασης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη θέση «Όνι» της Καλλιρρόης, είναι η τοπική κοινωνία.
Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε για μία ακόμη φορά κατά τη συνάντηση που είχαν στις αρχές του μήνα, στην Καλλιρρόη, εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Καλλιρρόης και των όμορων χωριών, της Συντονιστικής Επιτροπής των Συλλόγων χωριών του Δήμου Οιχαλίας και της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας, καθώς και της σουηδικής κοινότητας «Ελαιώνα» της Καλλιρρόης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ενημέρωση, την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, καθώς και τον προγραμματισμό των επομένων ενεργειών. Από όλους τους συμμετέχοντες τονίστηκε η αναγκαιότητα συσπείρωσης και κοινής δράσης πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα και όλοι συμφώνησαν ότι η τοπική κοινωνία είναι ενωμένη.
 Επισημάνθηκε η θετική τροπή μετά την ανακάλυψη των δυο σπηλαίων, «Ξαστέρι» και «Μούλικο», που βρίσκονται πολύ κοντά στην προτεινόμενη για την κατασκευή του σκουπιδοεργοστασίου περιοχή, ενώ τονίστηκε η αναγκαιότητα συνέχισης της εξερεύνησης των δυο σπηλαίων. Επιπρόσθετα, εκφράσθηκε από τους παρευρισκομένους η αισιοδοξία ότι τα αποτελέσματα της εξερεύνησης θα είναι εξ ίσου εντυπωσιακά με τα αρχικά ευρήματα και ότι η αξιοποίησή τους μπορεί να δώσει τουριστική ανάπτυξη σε ολόκληρη τη θιγόμενη περιοχή.
 Έγινε προγραμματισμός των επόμενων ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη του επιδιωκόμενου και κοινού για όλους σκοπού (αποτροπή εγκατάστασης σκουπιδότοπου- καρκινοχωματερής στη θέση «Όνι»της Καλλιρρόης) και συμφωνήθηκε η κατά τακτά χρονικά διαστήματα συνεύρεση των συγκεκριμένων εκπροσώπων με τον ίδιο σκοπό (ενημέρωση-ανταλλαγή απόψεων και προγραμματισμός επόμενων ενεργειών).

Δεν υπάρχουν σχόλια: