Πέμπτη, Δεκεμβρίου 11, 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΑΡΡΟΣ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Νέα ευρήματα στο σπήλαιο «Ξαστέρι» ενισχύουν τις αντιρρήσεις για το σκουπιδοεργοστάσιο στην Καλλιρρόη

Νέα ευρήματα έρχονται συνεχώς στο «φως» από τις επισκέψεις του Τοπικού Τμήματος Μεσσηνίας της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας στο σπήλαιο «Ξαστέρι», που ενισχύουν το οπλοστάσιο της συντονιστικής επιτροπής αγώνα των συλλόγων και των κατοίκων της περιοχής, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Καλλιρρόη.
 Η τελευταία επίσκεψη έγινε στις 3 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία μέλη της, συνοδεία πυροτεχνουργών του Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και ασθενοφόρου του Στρατού, βρέθηκαν εκεί με σκοπό την ανάσυρση και εξουδετέρωση της χειροβομβίδας που είχε πρόσφατα εντοπιστεί, καθώς και την έρευνα για τυχόν άλλα επικίνδυνα υλικά.
 Τα μέλη του Συλλόγου, συνοδεία πυροτεχνουργού, καταρριχήθηκαν στην καταβόθρα και αφού ο πυροτεχνουργός συνέλεξε και ασφάλισε τη χειροβομβίδα, «σκανάρισε» με ειδικό στρατιωτικό εξοπλισμό την περιοχή του δαπέδου του σπηλαίου, μέχρι που διαβεβαίωσε ότι δεν εντοπίστηκαν άλλα επικίνδυνα υλικά.
 Ο πυροτεχνουργός, συνοδευόμενος από ένα μέλος του συλλόγου, αναρριχήθηκε έξω από το σπήλαιο, και τα άλλα δύο μέλη συνέχισαν την εξερεύνηση ανακαλύπτοντας μια νέα αίθουσα, διαστάσεων 6Χ3Χ4 μέτρων με πλούσιο διάκοσμο, καθώς και διάδρομο που φαίνεται να έχει συνέχεια σε νέα διαδρομή. Λόγω έλλειψης χρόνου η εξερεύνηση διεκόπη. Επόμενη επίσκεψη και περαιτέρω εξερεύνηση του σπηλαίου θα γίνει μελλοντικά, αφού το επιτρέψει ο καιρός.
 Το σπήλαιο «Ξαστέρι» είναι μία καταβόθρα βάθος 30 μέτρων μέχρι στιγμής, διαστάσεων 5X7 μέτρων άνοιγμα από την επιφάνεια μέχρι το βάθος των 30 μέτρων. Έχει πλούσιο διάκοσμο αποτελούμενο από σταλακτίτες μήκους 8 μέτρων περίπου, καθώς, επίσης, «κουρτίνες» και άλλα σπηλαιοθέματα.
 ΧΑΡΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: