Τρίτη, Μαρτίου 18, 2014

Η ΔΙΕΥΘΗΝΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ


Από τον Ηλία Σταυρόπουλο-δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Οιχαλίας –πήραμε στο mail του Συλλόγου μας την παρακάτω ανακοίνωση την οποία και καταχωρούμε στην ιστοσελίδα μας αυτούσια.


H Διεύθυνση  Ανταγωνισμού της ΕΕ εξετάζει την καταγγελία του Ηλία Σταυρόπουλου για τα εργοστάσια απορριμμάτων.

Όπως έχω ήδη ενημερώσει, έχω υποβάλει καταγγελία σε τρία ευρωπαϊκά όργανα. α) Την επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, β) την Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γ) την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η καταγγελία έχει γίνει ήδη παραδεκτή από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για το έργο. Εχει γίνει επίσης παραδεκτή από την Γενική Διευθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πριν λίγες μέρες έγινε παραδεκτή και η καταγγελία μας στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανάμεσα στα άλλα θα εγκρίνει και την χρηματοδότηση του έργου.

Βασικά σημεία της καταγγελίας μας που εξετάζεται είναι:
1ον./ Η μη εφαρμογή της οδηγίας 2008/98/ΕΚ η οποία ανάμεσα στα άλλα θεσπίζει αυστηρούς κανόνες για την μείωση των παραγόμενων αποβλήτων . Ο διαγωνισμός, θέτοντας ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για τα επόμενα 28 χρόνια ίση με 150.000 τόνους/ετος παραβιάζει την οδηγία αυτή  αλλά και τις επιλογές της ευρωπαϊκής πολιτικής, σχετικά με την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων.
2ον./ Η μη εφαρμογή της σύμβασης του AARCHUS η οποία κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση σε θέματα περιβάλλοντος και τους δίνει το δικαίωμα να διατυπώνουν  παρατηρήσεις και γνώμες, όταν όλες οι επιλογές είναι ακόμη δυνατές
3ον./ Η μη εφαρμογή της οδηγίας 85/337/ΕΚ α) στην Διακήρυξη σύμβασης β) στην απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου περί ανακήρυξης προσωρινού αναδόχου, και γ) στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.
Η απαίτηση της Περιφέρειας για εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων είναι το κρισιμότερο στοιχείο που εξετάζουν. Δηλαδή, οι Δήμοι της Περιφέρειας θα πρέπει για τα επόμενα 28 χρόνια να δίνουν ποσότητα ίση με 150.000 τόνους /έτος ανεξάρτητα με το εάν παράγουν λιγότερο. Και φυσικά οι πολίτες θα πληρώνουν για την ποσότητα αυτή. Για τους Δήμους της Μεσσηνίας η εγγυημένη ποσότητα ισούται με 49.000 τόνους/έτος


Το λυπηρό είναι  ότι μέχρι σήμερα κανένας δήμαρχος δεν αντέδρασε σε αυτή την υποχρεωτική οικονομική επιβάρυνση των πολιτών. Γιατί, ο πολίτης, με τον τρόπο που έχει γίνει ο σχεδιασμός του έργου, ότι και να γίνει θα πληρώνει για απορρίμματα πολύ περισσότερα από όσα παράγει  για τα επόμενα 28 χρόνια και ταυτόχρονα θα παραβιάζει την νομοθεσία που επιβάλλει να μειώνει κάθε χρόνο τα απορρίμματα του……




                                                                                    ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ  ΗΛΙΑΣ
                                                                        ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ  ΟΙΧΑΛΙΑΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια: