Παρασκευή, Μαρτίου 14, 2014

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ;

Η Μεσσηνία είναι ένας από τους ωραιότερους και ιστορικότερους Νομούς της πατρίδας μας. Γράφει γι αυτήν ο Ευριπίδης τον 5ο π.χ. αιώνα στον Κρεσφόντη.<<…..Μεσσήνην καλλίκαρπον κατάρρυτόν τε/μυρίοις νάμασιν, και βουσί/ και ποίμναισιν εύβοτωτάτη/ ούτ΄ έν πνοαίσι χείματος δυσχείμερος, ούτ΄αύ τεθρίποις ήλίου θερμή άγαν….>> δηλαδή :<<…..την καλλίκαρπον Μεσσηνία που βρέχεται/ από τρεχούμενα νερά, άριστο βοσκοτόπι για πρόβατα και καματερά/ κι ούτε πολύ ψυχρή απ΄του χειμώνα τις πνοές / ούτε και π  άλι εξαιρετικά θερμή από το άρμα του ηλίου…>>
 Η Καλλιρρόη είναι μία από τις υπέροχες γωνιές της Μεσσηνίας. Το όνομά της σημαίνει αυτή που έχει καλή ροή, που έχει άφθονα νερά, που έχει καθαρά νερά[<<ποταμύιο κατά στόμα Καλλιρόοιο>> Ομήρου Οδύσεια >> ετυμολογία της λέξης <<Καλλ(1)+ρούς(ρους<ρέω)].Τα άφθονα και σε σχετικά μικρό βάθος ,καθαρά νερά της δικαιολογούν το πανάρχαιο όνομά της. 
Σήμερα οι γεωτρήσεις της αναβλύζουν το νερό σαν πίδακες ,ενώ το ίδιο γίνεται και από τις φυσικές πηγές της. Τα άφθονα νερά πλημμυρίζουν τον εύφορο κάμπο της και των γύρω χωριών, το δε περίσσευμα τους χύνεται στον Αμφίτα ποταμό(αρχαίος Άμφιτος), στη συνέχεια ενώνονται με τα νερά άλλων ποταμών στην μαυροζούμενα(αρχαίο ρεύμα της Βαλύρας ) και από εκεί διασχίζουν όλο τον Μεσσηνιακό κάμπο και χύνονται στη θάλασσα.
Αναβλύζουν νερό όχι μόνο οι γεωτρήσεις του κάμπου αλλά και αυτές των λόφων που βρίσκονται στο επίμαχο σημείο της κατασκευής του σκουπιδοεργοστασίου.
Και αναρωτιέται εύλογα κανείς , οι επιστήμονες που βεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μόλυνσης του νερού το πιστεύουν; έχουν ήσυχη τη συνελιδησή τους ; Δεν έχουν υποχρέωση να υπερασπίσουν την ζωή των κατοίκων; που είναι ο όρκος που έδωσαν την ημέρα που πήραν το πτυχίο τους;
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός επιστήμονας για να καταλάβει την άμεση μόλυνση του επιφανειακού νερού της περιοχής από τα σκουπίδια.
Σε λίγα χρόνια –αν πραγματοποιηθεί το έγκλημα-την όμορφη σκηνή της φωτογραφίας μας με τον Καλλιροίτη βοσκό να ποτίζει τα πρόβατά του στο νερό που αναβλύζει άφθονο και καθαρό από την γεώτρηση που υδρεύεται η Καλλιρρόη ,δεν θα υπάρχει.
Αυτή την ζωή που κυλάει ήσυχη από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα και που θα συνεχίσει να κυλά όσο υπάρχει ζωή στον πλανήτη μας ,κάποιοι θέλουν να την καταστρέψουν τώρα άμεσα και πριν την ώρα της με αντάλλαγμα αργύρια, λίγα ή πολλά δεν έχει σημασία.
Ξεχνούν ότι κάποια στιγμή θα ταξιδέψουν και αυτοί μακρινό και χωρίς γυρισμό ταξίδι όπως όλοι μας. Και θα ταξιδέψουν μόνοι τους γιατί όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας << τα σάβανα δεν έχουν τσέπες >>.Ξεχνούν ακόμα ότι θα συνδέσουν το όνομά τους με την καταστροφή και την ερήμωση μιας από τις ωραιότερες περιοχές της πατρίδας μας και το ΑΝΑΘΕΜΑ θα τους ακολουθεί. Ντροπή τους.
Εμείς όμως που αγαπάμε τον τόπο μας , την Μεσσηνία μας, και την Ελλάδα μας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να αποτρέψουμε το μεγάλο ΕΓΚΛΗΜΑ που πάει να γίνει με το <<έτσι θέλω>> κάποιων χωρίς την συναίνεση των κατοίκων. Στον αγώνα αυτό είμαστε και θα συνεχίσουμε νε είμαστε ,όλοι οι κάτοικοι της περιοχής , ενωμένοι μια γροθιά με ένα σύνθημα:
ΟΧΙ στο έγκλημα που πάει να γίνει στον τόπο μας.      
          
 
Σε

Δεν υπάρχουν σχόλια: