Κυριακή, Ιανουαρίου 17, 2016

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΑ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΑ! ΣΕ ΡΟΛΟ «θΕΑΤΗ» Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ!

Εν αναμονή της μελέτης του «Δημόκριτου», μετά το… καλοκαίρι!
Θεατής πλέον η Περιφέρεια στην αφόρητη κατάσταση από τα πυρηνελαιουργεία 
Ούτε η λέξη αφόρητη δεν μπορεί, πλέον, να περιγράψει την κατάσταση που βιώνουν, κυρίως οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Μελιγαλά και των όμορων χωριών, από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων.
 Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από τις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και όχι μόνο, στις μονάδες αυτές, δεν δείχνουν παραβάσεις βάση των περιβαλλοντικών όρων που τους έχουν τεθεί. Ωστόσο, η κατάσταση που σχεδόν σε καθημερινή βάση, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ένα αποπνικτικό νέφος και οσμές ακριβώς πάνω από τα κεφάλι των κατοίκων, αποδεικνύει πως οι περιβαλλοντικοί όροι που έχουν τεθεί δεν επαρκούν.
 Από την άλλη πλευρά, η Περιφέρεια και ειδικότερα η Αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας, έχουν «σηκώσει πλέον τα χέρια» μη μπορώντας να παρέμβουν ουσιαστικά και το μόνο που κάνουν είναι να περιμένουν «του χρόνου» τη μελέτη που έχουν αναθέσει για το πρόβλημα αυτό στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».
Κραυγές αγωνίας
Οι κάτοικοι της περιοχής της βιομηχανικής ζώνης Μελιγαλά εκπέμπουν SOS προς κάθε κατεύθυνση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο «Θ» ο κάτοικος από το χωριό Σκάλα, Γιώργος Τσιλίκας.
 «Να έρθει κάποιος να μας βγάλει από την κόλαση του Δάντη, που δεν είναι σχήμα λόγου.  Άλλωστε, το έχει διαπιστώσει και η αντιπεριφερειάρχης κα Αλειφέρη. Αλλά δυστυχώς τη λύση την άφησε στην φιλευσπλαχνία και την ανθρωπιά των εργοστασιαρχών και η κατάσταση συνεχίζεται. Οι κάτοικοι ζουν σε μια αποπνικτική περιοχή με δυσοσμία  και αναπνευστικά προβλήματα. Γιατί η ανθρωπιά περισσεύει όταν η Πολιτεία κωφεύει. Ζούμε απροστάτευτοι, σαν δεύτερης κατηγορίας πολίτες, καταδικασμένοι να αργοπεθαίνουμε. Δεν πάει άλλο η κατάσταση, η φωνή μας θέλουμε ν’ ακουστεί. Το χρωστάμε στα παιδιά μας, στον τόπο μας», τόνισε.
 Ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, το φωνάζουν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, όμως η λειτουργία των 5 συνολικά πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σταματήσει, καθώς αυτό θα σήμαινε αυτόματα μεγάλο πλήγμα στην ελαιοπαραγωγή της περιοχής μας.
 Ταυτόχρονα, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να «βιάζεται» κατά αυτό τον τρόπο μια κατοικημένη περιοχή.
 Ανήμπορη η Περιφέρεια
Ανήμπορη να δώσει άμεση λύση η Περιφέρεια, έχει παραμείνει πλέον απλώς θεατής της κατάστασης. Πρόσφατα υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για τη σύνταξη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της όχλησης-ρύπανσης που δημιουργείται από τον κύκλο εργασιών ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων στη Μεσσηνία. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές μετρήσεις στην περιοχή, αλλά αυτή η μελέτη δεν πρόκειται να παραδοθεί πριν από το τέλος του καλοκαιριού, όπου θα παρουσιάζεται πρόταση για επίλυση του προβλήματος. Πρόταση, που είναι άγνωστο αν θα μπορεί να υλοποιηθεί, πόσα χρήματα θα απαιτούνται και σε πόσο χρονικό διάστημα. Η σύμβαση που υπογράφτηκε προβλέπει 6 πακέτα εργασίας, με το τελευταίο να αφορά τις προτάσεις βελτίωσης λειτουργίας των μονάδων.
 Η μελέτη θα προβλέπει:
– Προτάσεις τροποποίησης και βελτιώσεων στον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων των πυρηνελαιουργείων και των ελαιουργείων και της λειτουργία τους.
– Τεχνικοοικονομική μελέτη των παρεμβάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων, εκτίμηση κόστους και αναγνώριση πιθανών χρηματοδοτικών εργαλείων.
– Προτάσεις για αλλαγή στο Νομικό πλαίσιο σε τοπικό και Εθνικό επίπεδο
Ο «Δημόκριτος»΄ μέσω του Εργαστήριου Περιβαλλοντικών Ερευνών θα προβεί στις εξής ενέργειες:
 • Αυτοψίες στις μονάδες, σε υδάτινους φορείς των παρακείμενων περιοχών και συλλογή στοιχείων από υφιστάμενες μετρήσεις.
 • Συναντήσεις τεχνικού αντικειμένου με τους ιδιοκτήτες των πέντε πυρηνελαιουργείων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή  και με επιλεγμένους ιδιοκτήτες των ελαιουργείων.
 • Μετρήσεις αέριας ρύπανσης και μελέτη ποιότητας αέρα, που θα περιλαμβάνει μετρήσεις αιωρουμένων σωματιδίων και ανάλυση για τον προσδιορισμό της χημικής τους σύστασης καθώς και αέριων ρύπων που σχετίζονται με την λειτουργία των πυρηνελουργείων
• Μελέτη και πρόβλεψη της διασποράς των ρύπων στις παρακείμενες περιοχές κάτω από διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες.
 • Ανίχνευση και εκτίμηση της συνεισφοράς των πηγών ρύπανσης (source apportionment)
• Αξιολόγηση μετρήσεων, εξαγωγή συμπερασμάτων και προτεινόμενες λύσεις. 
ΠΗΓΗ :ΘΑΡΡΟΣ

Βίκυ Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: