Σάββατο, Μαΐου 30, 2015

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης συνοδευόμενος από βουλευτές του νομού και συμβούλους του επισκέφθηκε χθες το απόγευμα  την Καλλιρρόη.
Στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου τον υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος ,Αντιδήμαρχοι και πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Οιχαλίας ,εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής ,εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Καλλιρρόης και των όμορων χωριών καθώς  και κάτοικοι της περιοχής.
Ο κ.Τσιρώνης στην ενημέρωση που έκανε στους παρευρισκομένους μίλησε για την νέα φιλοσοφία του Υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων.
Τόνισε ότι ο νέος σχεδιασμός του υπουργείου καθιστά και πάλι υπεύθυνους τους Δήμους ως προς την διαχείριση των απορριμμάτων.
Σε σημείο της ενημέρωσης ανέφερε ότι «εκείνο που διαπιστώσαμε και νομίζω ότι είναι ένα κενό που δεν μας το έχει καλύψει ως απορία η Περιφέρεια, είναι ότι σήμερα μιλάμε για ένα σχεδιασμό που έχει 150.000 τόνους δεσμευτική ποσότητα για τα επόμενα 27 χρόνια, χωρίς όμως αυτή τη στιγμή να υπάρχουν δήμαρχοι οι οποίοι να δηλώνουν -οι ίδιοι επιμερισμένα ο καθένας για το ποσοστό του- ότι ανάλαβαν να παραδίδουν αυτή τη δεσμευμένη ποσότητα>>. Τόνισε ότι είναι εκτός σχεδιασμού της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου η παραγωγή τέτοιας ποσότητας(150.000 τόνοι το χρόνο)  απορριμμάτων και κάλεσε τους πολίτες να σταματήσουν να πετάνε χρήσιμα αντικείμενα στα σκουπίδια. Τέλος τόνισε ότι ο νέος εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων – ο οποίος ολοκληρώνεται σύντομα-είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος, καθώς, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, προβλέπει τη μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων στο 30% με τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση.
Αυτό το 30% ο κ.Τσιρώνης σημείωσε ότι θα πηγαίνει σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, τους οποίους θα χωροθετήσουν οι ίδιοι οι Δήμοι είτε μόνοι είτε σε διαδημοτική συνεργασία. Τόνισε ότι οι χώροι αυτοί θα είναι πολύ μικροί, θα είναι τακτοποιημένοι και πολύ λίγο ρυπογόνοι. Στη συνέχεια ο κ.Τσιρώνης απάντησε σε ερωτήματα που του τέθηκαν από τους παρευρισκομένους πολίτες. Στα πλαίσια των απαντήσεων που έδωσε δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το αν θα κατασκευασθεί σκουπιδοεργοστάσιο στην προτεινόμενη περιοχή <<Όνι>> της Καλλιρρόης.
Από τον Πρόεδρο του Συλλόγου των Απανταχού Καλλιρροιτών και μέλος του Συντονιστικού Οργάνου των Συλλόγων της περιοχής , Πέτρο Μπούρκουλα δόθηκαν στον αναπληρωτή Υπουργό:
-Εικοσασέλιδο(20) υπόμνημα το οποίο υπογράφεται από τους εκπροσώπους  της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων χωριών του Δήμου Οιχαλίας και της Ομοσπονδίας Συλλόγων –Συνδέσμων Τριφυλίας, από τους εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Καλλιρρόης και των Όμορων χωριών και τους εκπροσώπους της Σουηδικής Κοινότητας (Ελαιώνα) της Καλλιρρόης και στο οποίο γίνεται αναλυτικά αναφορά των λόγων για τους οποίους πρέπει να ανακληθεί και ακυρωθεί η 173714/9.7.2014 απόφαση του υπουργού ΥΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και
-Ενυπόγραφη δήλωση  δύο χιλιάδων διακοσίων ογδόντα τριών(2.283) μονίμων και εποχικών κατοίκων κατοίκων δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου μας οι οποίοι:
- αντιτίθενται στη χωροθέτηση της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Πελοποννήσου, δυτικά του χωρίου Καλλιρρόη του Δήµου Οιχαλίας, Νοµού Μεσσηνίας, στη θέση «ONI» παραπλεύρως της Εθνικής Οδού Τσακώνα-Καλονερό, και σε απόσταση (αναπνοής) 500 περίπου µέτρων από το χωριό αυτό, εγγύς και ανάµεσα στα χωριά Βασιλικό, Κωνσταντίνοι, Κόκλα, Πολίχνη, Στενύκλαρος, Μίλα, Κάστρο, Ζευγολατιό και άλλων χωριών του αυτού Δήµου Οιχαλίας.
Στη συνέχεια ο κ.Τσιρώνης επισκέφθηκε τον προτεινόμενο για την κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου χώρο όπου και ενημερώθηκε για τις ενστάσεις των φορέων και των κατοίκων της περιοχής και για τους λόγους για τους οποίους ο συγκεκριμένος χώρος είναι τελείως ακατάλληλος για την προτεινόμενη εγκατάσταση δημιουργίας ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΤΟΠΟΥ-ΚΑΡΚΙΝΩΧΩΜΑΤΕΡΗΣ και φυσικά απέκτησε προσωπική άποψη για την ακαταλληλότητα του χώρου.

-ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ κ.ΤΣΙΡΩΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΗΤΑΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ΚΑΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
-ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΟΣΧΕΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΩΣΤΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: