Τετάρτη, Μαΐου 13, 2015

Η "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΔΙΤ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" του Δήμου Καλαμάτας τάσσεται κατά της ΣΔΙΤ που προωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη διαχείριση των σκουπιδιών, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ και ζητεί η διαχείριση να γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα.
Για το θέμα που πρόκειται να συζητηθεί στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο, στην εισήγησή της εκτιμά ότι «το πρόβλημα με τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο, είναι ένα προμελετημένο έγκλημα που βρίσκεται στη ολοκλήρωσή του» και παρατηρεί: «Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της Ε.Ε., των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και συνένοχες οι δημοτικές και η περιφερειακή αρχή, γιατί οδήγησαν τα πράγματα σε ακραίο αδιέξοδο, για να έρθει ο "σωτήρας" ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων με εγγυημένη κερδοφορία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, σε βάρος της υγείας, της τσέπης των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος».
 Η "Λαϊκή Συσπείρωση" επισημαίνει πως «όταν αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων η ΤΕΡΝΑ θα πληρώνεται 62 ευρώ τον τόνο χωρίς ΦΠΑ στην είσοδο του εργοστασίου ή των δύο σταθμών μεταφόρτωσης στη Νέα Κίο ή στο Σπαθοβούνι. Τα μεταφορικά θα τα πληρώνει ο δήμος, δηλαδή οι κάτοικοι. Ο δήμος, δηλαδή οι κάτοικοι, θα πληρώνουν τις ρήτρες ποσότητας και ποιότητας». Και προσθέτει: «Αν στα 62 ευρώ τον τόνο στην πόρτα της ΤΕΡΝΑ προσθέσουμε και το ΦΠΑ 13%, τα μεταφορικά, τις ρήτρες ποσότητας και ποιότητας, μπορεί να αποδειχθούν και λίγα τα 150 ευρώ ο τόνος συνολικά, που εμείς εκτιμάμε ότι θα κοστίσει στο λαό».
Καταλήγοντας, προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας να πάρει την ακόλουθη απόφαση: «Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να ζητήσει από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να μην υπογράψουν τη ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς καμιά ανάμιξη ιδιωτών, χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, που πρέπει να απαλλαγούν και από τη φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών. Ο φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Μόνο τότε οι δήμοι είτε μόνοι τους, είτε σε διαδημοτική συνεργασία θα μπορούν να προχωρήσουν σε διαλογή στην πηγή, σε ανακύκλωση, σε κομποστοποίηση, να έχουν έσοδα που θα διατεθούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».
Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015 19:20
Γράφτηκε από τον  Γιάννη Σινάπη
Διαβάστε το άρθρο στην 
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑhttp://www.eleftheriaonline.gr/politiki/kommata/item/64656-laiki-syspeirwsi-kata-sdit-skoupidia


Δεν υπάρχουν σχόλια: