Πέμπτη, Ιουλίου 24, 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ) ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΤΗΣ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

 «Ο αγώνας τώρα αρχίζει ενάντια σε όλους που θέλουν να μας πάρουν το δίκιο», τόνισε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος για το θέμα του εργοστασίου απορριμμάτων στην Καλλιρρόη, προχθές το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας.
Ξεκαθάρισε ότι «η νέα δημοτική αρχή επιμένει σταθερά στις θέσεις της: Οχι εργοστάσιο σκουπιδιών στην Καλλιρρόη και σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Οιχαλίας». 
Ο κ. Σταθόπουλος αποδέχθηκε την πρόταση των επιστημόνων - συνεργατών του δήμου για αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας μέχρι τις 10 Οκτωβρίου και προσφυγή σε όλα τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στη συνεδρίαση που συγκλήθηκε μετά την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη διαχείριση των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, παραβρέθηκαν αρκετοί δημότες κυρίως από την Καλλιρρόη.
 ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 
Οι επιστήμονες - συνεργάτες του δήμου, η συνεργασία με τους οποίους θα συνεχιστεί, όπως διαβεβαίωσε ο νεοκλεγείς δήμαρχος, ήταν αποκαλυπτικοί στις τοποθετήσεις τους: 
Ο νομικός Μάριος Χαϊνταρλής πρότεινε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αν ξεκινήσουν τα έργα, ασφαλιστικά μέτρα, αίτηση αναστολής. Ενημέρωσε ότι η προσφυγή - αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ πρέπει να γίνει μέχρι τις 10 Οκτωβρίου με συγκροτημένο και τεκμηριωμένο τρόπο. Πρότεινε, ακόμα, προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όταν τελεσιδικήσει στο ΣτΕ, καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ενωση για παράβαση του Κοινοτικού Δικαίου και προσφυγή σε διεθνή επιτροπή, γιατί παραβιάστηκε η σύμβαση του Ααρχους, καθώς δε ρωτήθηκαν οι πολίτες.
Ο υδρογεωλόγος Δημήτρης Καλλέργης παρατήρησε ότι «ήταν ανύπαρκτη η γεωλογία - υδρογεωλογία σε ένα τόσο μεγάλο έργο. Δεν πήγαν να δουν την περιοχή» και σημείωσε: «Υπάρχουν πολύ σοβαρά επιχειρήματα στην υδρογεωλογία που πρέπει να ακολουθήσετε. Και στον σεισμοτεκτονικό χάρτη είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα».
Ο μηχανικός Αλέξης Παρασκευόπουλος τόνισε ότι «η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν πληροί τους όρους, τις προδιαγραφές της δημόσιας διοίκησης. Η κεντρική διοίκηση τα βρήκε όλα τέλεια, λόγω fast track. Υπήρχε μια ταχύτητα που φτάνει τα όρια της παρεξήγησης». Σημείωσε, ακόμα, πως «η επιτροπή που αξιολόγησε όλες τις προσφορές των ενδιαφερόμενων εταιρειών ασχολήθηκε μόνο 4 ημέρες!» και αποκάλυψε: «Ζητήσαμε το περιεχόμενο της τεχνικής προσφοράς και η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έγινε ερήμην της τεχνικής προσφοράς. Πρόκειται για έκθεση ιδεών 2.000 σελίδων, που δεν αξιολογήθηκε ανάλογα. Ο εργολάβος θα κάνει έργο που δεν έχει ακόμα σχεδιαστεί. Το έργο δε φτάνει, δε χωράει σε αυτά τα στρέμματα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε άδεια για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Δεν έχει αξιολογηθεί η μελέτη. Πρόκειται για 
"μαϊμού" μελέτη - "μαϊμού" έργο. Η ίδια η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων έχει τεράστιες ανεπάρκειες και ασυμβατότητες. Δημιουργεί μια νομιμότητα στο τερατούργημα. Δικαίωση δεν μπορώ να εγγυηθώ. Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι μπορεί να υπάρξει "δάκτυλος" με βάση την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων».
 ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ 
Ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης επανέλαβε ότι «λέμε όχι στα σκουπίδια και το διατυμπανίζουμε». Και αφού έκανε λόγο για τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, υπενθύμισε όλες τις ενέργειες που έγιναν και τις ενστάσεις που κατατέθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τον υπουργό Περιβάλλοντος.
Ο ηλικιωμένος κάτοικος της Καλλιρρόης Γιάννης Αλεξόπουλος διάβασε επιστολή που έστειλε στον Μεσσήνιο πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην οποία χαρακτήρισε τον ίδιο και τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη ως τους μεγαλύτερους εχθρούς της περιοχής.
Ο αντιδήμαρχος Ηλίας Ντονάς ανέφερε πως «ό,τι όπλο είχε ο δήμος το χρησιμοποίησε» και πρόσθεσε ότι «η μάχη δε χάθηκε και πρέπει να αναλάβει επικεφαλής ο νέος δήμαρχος».
Ο Δημήτρης Καπόπουλος, εκπρόσωπος των συλλόγων της περιοχής, δήλωσε ότι είναι συμπαραστάτες και αρωγοί της δημοτικής αρχής και ζήτησε τη δέσμευση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου για άμεση συνεργασία και κινητοποίηση.
Ο σύμβουλος Ηλίας Σταυρόπουλος ενημέρωσε ότι «μαζί με τονΗλία Σακελλαριάδη προσφύγαμε στην Επιτροπή Αναφορών και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και δικαιωθήκαμε. Εχει κοπεί η χρηματοδότηση σε όλα αυτά έργα». Παρατήρησε πως «το Σεπτέμβριο, στις 21 ή στις 23, θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» και επεσήμανε: «Οι διαγωνισμοί σε όλη την Ελλάδα σταμάτησαν στο οικονομικό κομμάτι. Θέλουν να πάρουν τα χρήματα των πολιτών, να τους επιβαρύνουν με την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα σκουπιδιών».
Ο σύμβουλος Δημήτρης Νταλαχάνης παρατήρησε ότι «θα τα "φάμε" τα σκουπίδια, αν δε βγούμε στο δρόμο. Να ξεκινήσουμε αγώνες. Είχαμε την κυρία αντιπεριφερειάρχη στην Επιτροπή Αγώνα και τώρα είναι με τον περιφερειάρχη που έχει πει ότι θα είναι επισκέψιμο το εργοστάσιο».
Ιδιαίτερα καυστικός ο σύμβουλος Κώστας Δημητρακόπουλος σημείωσε: «Το θέμα είναι πολιτικό. Το περιβαλλοντικό "θαύμα" έχει πηγή πολιτική και οικονομική. Πρέπει να κουβεντιάσουμε, γιατί φτάσαμε εδώ. Ποιον θα έχουμε πολιτικό σύμμαχο; Τρία μέλη από την Επιτροπή Αγώνα πήγαν να συναντήσουν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό και συνάντησαν μόνο το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε να είμαστε όλοι αγαπημένοι».
Ο σύμβουλος Ηλίας Σακελλαριάδης προέτρεψε τον κ. Σταθόπουλο «δήμαρχε πάρε τα πράγματα πάνω σου» και παρατήρησε: «Ο δήμαρχος (Μπάμης) δεν είχε έρθει σε καμία Επιτροπή Αγώνα. Η κ. Αλειφέρη που έλεγε ότι δε θα επιτρέψει να γίνει η Οιχαλία το πτυελοδοχείο της Μεσσηνίας, συμπράττει με τον αρχιερέα των σκουπιδιών. Σε αυτή την Επιτροπή Αγώνα δε συνεχίζω».
Ο περιφερειακός σύμβουλος - μέλος της Επιτροπής Αγώνα Σωτήρης Παναγιωτόπουλος εξέφρασε τη στήριξη και τη συμπαράστασή του στον αγώνα και της νέας Δημοτικής Αρχής. Συμφώνησε ότι πρόκειται για «μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων "μαϊμού"» και παρατήρησε πως «έχουμε μια πολιτική απόφαση που η νέα δημοτική αρχή πρέπει να πολεμήσει».
Τοποθετήθηκαν ακόμα η αντιδήμαρχος Γιώτα Γεωργακοπούλου, οι σύμβουλοι Γιώργος Δαβίλλας, Δημήτρης Μπινίσκος, Γιώργος Διαγούπης και οι δημότες Αγγελος Ντονάς, Γιάννης Κούρτης και Μπάμπης Λιακόπουλος.
Ολοκληρώνοντας ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αρ. Σταθόπουλος σημείωσε ότι «δεν έχει κανείς το δικαίωμα να ολιγωρήσει ή να διαχωρίσει τη θέση του. Είμαστε λίγοι, δεν περισσεύει κανείς. Δημόσια δηλώνω ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους επιστήμονες και με όλο τον κόσμο μέχρι την επίτευξη του τελικού σκοπού, τη δικαίωση της προσπάθειας. Ολοι οι επικεφαλής των παρατάξεων θα κληθούν να συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: