Παρασκευή, Μαΐου 23, 2014

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣΙΝΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ «Ε» ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Χαλάσαμε το... πάρτι

Η έρευνα για τις ΣΔΙΤ των σκουπιδιών έχει αρχίσει εδώ και ένα χρόνο. Έχουν επιληφθεί η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι Γενικές Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Ανταγωνισμού και όπως λέει στο έγγραφο-ντοκουμέντο η γενική διευθύντρια Joanna Szychowska, το θέμα είναι σε γνώση του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ. Οι αρμόδιοι, αντί να ανοίξουν τα δικά τους χαρτιά και να πουν την αλήθεια, ψάχνουν τι χαρτιά έχει στα χέρια της η δημοσιογραφική έρευνα. Αλλο ένα έγγραφο σήμερα λοιπόν και συνεχίζουμε...
Σάλο στην κοινή γνώμη, μεγάλη αναστάτωση στους μεγαλοεργολάβους και πανικό στο κυβερνητικό στρατόπεδο, κυρίως στο υπουργείο Ανάπτυξης και στις Περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου, που αντέδρασαν σπασμωδικά, προκάλεσε το χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Ε» με πρωτοσέλιδο τίτλο «ΕΥΡΩ-ΒΟΜΒΑ στο πάρτι των σκουπιδιών».
Με ακλόνητα στοιχεία έφερε στο φως ότι έχουν ήδη παγώσει, ενώ παράλληλα κινούνται στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στις αρμόδιες διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι διαδικασίες ακύρωσης των χρηματοδοτήσεων, μέσω του τρέχοντος και του νέου ΕΣΠΑ των 14 ΣΔΙΤ διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική και σε ακόμη 10 Περιφέρειες της χώρας, συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ, λόγω παραβιάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας. Με πιο κραυγαλέα παράβαση όρο-καρμπόν σε όλες τις ΣΔΙΤ, περί εγγυημένης ποσότητας παραγωγής απορριμμάτων, που δίνεται δώρο στους μεγαλοεργολάβους.
Η ταραχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο κορυφώθηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιώντας την αποκάλυψη της «Ε», κατήγγειλε «το πάρτι με τα σκουπίδια, που θέλει να στήσει η κυβέρνηση». Παράλληλα, οι υποψήφιοι περιφερειάρχες στην Αττική Ρ. Δούρου και στην Πελοπόννησο Ο. Βουδούρης εξαπέλυσαν δριμείες επιθέσεις εναντίον των σημερινών περιφερειαρχών Γ. Σγουρού και Π. Τατούλη, με βαριές καταγγελίες για «ανικανότητα» και «διαπλοκή». Ο κ. Τατούλης μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε απαντήσει. Ο κ. Σγουρός απάντησε σε υψηλούς τόνους, κατηγορώντας την κ. Δούρου για «συκοφαντίες και ψεύδη», στρεφόμενος και κατά του δημοσιεύματος, υποστηρίζοντας ότι «σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Αττικής περιλαμβάνονται μόνο ανακρίβειες και ψέματα».
Τόσο το υπουργείο Ανάπτυξης, που σήκωσε το κύριο βάρος της απάντησης στο δημοσίευμα της «Ε», όσο και η Περιφέρεια Αττικής, που αντέδρασε με πανομοιότυπες διατυπώσεις, επιχείρησαν στις ανακοινώσεις τους να υποστηρίξουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την πορεία των ΣΔΙΤ. Μάλιστα αντί να δώσουν εξηγήσεις παρέκαμψαν τις συντριπτικές πληροφορίες του ρεπορτάζ και επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το έγγραφο-ντοκουμέντο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που δημοσιεύτηκε χθες, ότι είναι «απλή αναφορά», που παρουσιάζεται «αυθαίρετα» λέει ο ένας, «παραπλανητικά» γράφει ο άλλος, ενώ δεν συντρέχει θέμα χρηματοδότησης των έργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: