Δευτέρα, Δεκεμβρίου 29, 2014

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΟΨΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΠΕ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ-ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ,ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΕ ΣΔΙΤ

   ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ AΠΑΝΤΑΧΟΥ  
 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΙΩΝ
‘’Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ’’
ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ 8  ΑΘΗΝΑ
Τ.Κ. 10431

                                         ΑΘΗΝΑ   29 / 12 /14
                                         ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ:886
                                                  ΠΡΟΣ 
                                                  TO ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
                                                  ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ                                                                                                        
                                                  ΕΦΟΡΙΑ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ- 
                                                  ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑΣ Ν.ΕΛΛΑΔΟΣ 
                                                  Αδμηττού 34β
                                                  11636 Αθήνα
        ΘΕΜΑ: Αίτημα για την διενέργεια αυτοψίας και την επαναγνωμοδότηση σχετικά με τη
ΜΠΕ του έργου<<Ολοκληρωμένη Διαχείριση ΑπορριμμάτωνΠεριφέρειας Πελοποννήσου,
σύμπραξη με ΣΔΙΤ>>
ΣΧΕΤΙΚΑ:
a)To με αριθμ.πρωτ.ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΠΣΝΕ/33139/19697/461/11-2-2014 έγγραφό σας
β)To με αριθμ.πρωτ.282383/164834/53/14-11-2014 έγγραφό σας
γ)Η με αριθμ.πρωτ.102/4-11-2014 έγγραφη αναφορά των μελών της επιστημονικής –ερευνητικής ομάδας του τοπικού τμήματος Μεσσηνίας της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας
δ)Η με αριθμ.πρωτ.107/8-12-2014 έγγραφη αναφορά των μελών της επιστημονικής –ερευνητικής ομάδας του τοπικού τμήματος Μεσσηνίας της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας
-Με το πρώτο επισυναπτόμενο σχετικό δικό σας έγγραφο η υπηρεσία σας αφού έλαβε υπόψη της ότι:
<< Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρχείου της υπηρεσίας μας δεν εντοπίζονται σπήλαια ή άλλα μνημεία αρμοδιότητάς μας εντός των ορίων των προτεινόμενων θέσεων, ούτε στο άμεσο περιβάλλον αυτών. Ως εκ τούτου και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3028/2002 <<Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς>>, η υπηρεσία μας από την πλευρά των αρμοδιοτήτων της δεν έχει καταρχήν αντίρρηση για την έγκριση της ΜΠΕ του έργου <<Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ>>, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί ο παρακάτω όρος :
Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλυφθεί σπηλαιώδης σχηματισμός οι εργασίες θα διακοπούν αμέσως και θα ειδοποιηθεί η Εφορία μας για διενέργεια αυτοψίας και πιθανής ανασκαφικής διερεύνησης, οι δαπάνες των οποίων θα βαρύνουν τις πιστώσεις του έργου. Από τα αποτελέσματα της έρευνας θα εξαρτηθεί η τελική έγκριση του έργου>>
-Με το δεύτερο επισυναπτόμενο σχετικό δικό σας έγγραφο, η υπηρεσίας σας αφού έλαβε υπόψη της την έκθεση επίσκεψης δυο σπηλαίων(σχετικό 3) τα οποία ανακαλύφθηκαν από τα μέλη της  επιστημονικής –ερευνητικής ομάδας του τοπικού τμήματος Μεσσηνίας της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας και τα οποία βρίσκονται πλησίον των Τ.Δ.Καλλιρρόης και Βασιλικού του Δήμου Οιχαλίας μεταξύ άλλων γνωρίζει στους αποδέκτες του εγγράφου και τα εξής:
<<Η εφορεία μας θα εντάξει τη διενέργεια αυτοψίας στο χώρο στον άμεσο σχεδιασμό της ώστε να διερευνηθεί και από πλευράς αρμοδιοτήτων μας η περιοχή>>
-Με το τέταρτο επισυναπτόμενο έγγραφο(έκθεση επίσκεψης σπηλαίου <<ΞΑΣΤΕΡΙ>>) σας έγινε γνωστό ότι κατά την διαδικασία απόσυρσης και εξουδετέρωσης μιας χειρομβοβίδας που είχε εντοπισθεί κατά την αρχική εξερεύνηση που έγινε στο παραπάνω σπήλαιο και η οποία εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς στις 3 Δεκεμβρίου 2014, από δυο μέλη της επιστημονικής ομάδας του τοπικού τμήματος Μεσσηνίας της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας ανακαλύφθηκε νέα αίθουσα διαστάσεων 6Χ3Χ4 μέτρων με πλούσιο διάκοσμο και διάδρομο που φαίνεται να έχει συνέχεια σε νέα διαδρομή. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η επίσκεψη και η περαιτέρω διερεύνηση του σπηλαίου θα συνεχιστεί αφού το επιτρέψει ο καιρός.
Μετά από τα προαναφερθέντα και αφού επί πλέον λάβετε υπόψη σας και τα ακόλουθα:
-Από την ανάδοχο του έργου <<Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου ,σύμπραξη με ΣΔΙΤ>> εταιρεία, πραγματοποιούνται ήδη και ευρίσκονται στην τελική τους φάση υδρογεωλογικές έρευνες του υπεδάφους της προτεινόμενης για την κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου έκτασης που βρίσκεται στη θέση <<Όνι>> της Καλλιρρόης του Δήμου Οιχαλίας.
-Τα δυο προσφάτως ανακαλυφθέντα σπήλαια <<ΜΟΥΛΙΚΟ>> και <<ΞΑΣΤΕΡΙ>> ευρίσκονται πλησίον και έγγιστα της προτεινόμενης για την κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου έκτασης.
-Τα πρώτα ευρήματα του αρχικά εξερευνηθέντος σπηλαίου <<ΞΑΣΤΕΡΙ>> αποτελούνται από σταλακτίτες 8 περίπου μέτρων καθώς επίσης από κουρτίνες και άλλα σπηλαιοθεάματα. Τα αρχικά ευρήματα ενισχύονται και με την νέα αίθουσα που ανακαλύφθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2014 η οποία και αυτή  έχει πλούσιο διάκοσμο και φαίνεται να έχει συνέχεια. Ότι το σπήλαιο <<ΜΟΥΛΙΚΟ>> είναι μια καταβόθρα βάθους 15 μέτρων μέχρι στιγμής και κατά την εκτίμηση των μελών της ερευνητικής ομάδας έχει αρκετά μεγάλη συνέχεια μετά την αίθουσα διαστάσεων 15Χ8 μέτρων –που συναντήσανε-και αφού πρώτα πραγματοποιηθεί απομάκρυνση των αδρανών υλικών που υπάρχουν.
-Η προτεινόμενη έκταση για την κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου (ΘΕΣΗ ΜΕΑ-ΧΥΤΥ 2.1) η οποία αποτελεί την κύρια προτεινόμενη λύση βρίσκεται σε ημιορεινή περιοχή σε αντίθεση με τα αναγραφόμενα στην πρώτη παράγραφο της σελίδας 3 του πρώτου δικού σας και επισυναπτόμενου εγγράφου στην οποία αναφέρεται:
<<Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο οι κύριες προτεινόμενες αλλά και οι εναλλακτικές θέσεις επεξεργασίας Απορριμμάτων που έχουν επιλεγεί από τη ΜΠΕ για κάθε Περιφερειακή ενότητα χωροθετούνται σε πεδινές εκτάσεις  στις οποίες κατά κανόνα δεν υπάρχουν σπήλαια, σε αντίθεση με τους ορεινούς όγκους και τα παράλια της Πελοποννήσου, περιοχές όπου βρίσκονται πολλά και σημαντικά σπήλαια>>
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την συνταχθείσα τον Ιανουάριο του 2014 για λογαριασμό της αναδόχου εταιρείας τεχνική έκθεση των καθηγητών Πανεπιστημίου κ.κ. Γρηγορίου Τσόκα, Κωνσταντίνου Παπαζάχου και Γεωργίου Δημόπουλου:
<<Η προτεινόμενη περιοχή εγκατάστασης του ΧΥΤΥ και της ΜΕΑ Μεσσηνίας γεωμορφολογικά εντάσσεται στην λοφώδη ζώνη των νοτίων απολήξεων του όρους Τετράζιο. Ο λόφος Μαραθιάς στον οποίο βρίσκεται η προτεινόμενη έκταση διαχωρίζει την λεκάνη του Δωρίου προς τα δυτικά από την λεκάνη της άνω Μεσσηνίας στα ανατολικά.
Το ανάγλυφο της εγγύς του έργου περιοχής χαρακτηρίζεται ως λοφώδης με μέσα υψόμετρα 90 έως 346 μέτρα. Τα πιο κοντινά μέγιστα υψόμετρα είναι τα βορειοδυτικά η κορυφή Μαραθιάς με υψόμετρο 272 μέτρα και δυτικά η κορυφή Βασιλικό με υψόμετρο 376 μέτρα αντίστοιχα.
Μετά από τα παραπάνω:
-Θεωρούμε επιβεβλημένη την εκ μέρους σας διενέργεια αυτοψίας στο χώρο των δυο σπηλαίων, στον περαιτέρω εκ μέρους σας σχεδιασμό για την συνέχιση των ήδη πραγματοποιούμενων ερευνών καθώς και στον επαναπροσδιορισμό της εκ μέρους σας αρχικής γνωμοδότησης.
                                                 Για το Διοικητικό  Συμβούλιο 
        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
       Δ.ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ                                       Κ.ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΣ 
      ΤΗΛ:6977570947                                       ΤΗΛ:6976373353                                                 
                                                   
 


            

 



























 


       


Δεν υπάρχουν σχόλια: