Τρίτη, Δεκεμβρίου 02, 2014

ΜΕΙΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΕΦΟΥΣ

Οι ιδιοκτήτες των πυρηνελαιουργείων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά θα περιορίζουν στο 50% τη λειτουργία τους για τη μείωση του νέφους, όταν ο δήμαρχος Οιχαλίας θα επισημαίνει ότι επιδεινώνεται η κατάσταση στην περιοχή. Αυτό αποφασίστηκε μεταξύ άλλων σε χθεσινή σύσκεψη στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, για το σοβαρό πρόβλημα με το νέφος από τα πυρηνελαιουργεία, που πνίγει την ευρύτερη περιοχή και τους κατοίκους της.
Στη συνάντηση προέδρευε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και συμμετείχαν αντιπεριφερειάρχες, ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων γύρω από τη ΒΙΠΕ, εκπρόσωπος της ΕΤΒΑ, ιδιοκτήτες πυρηνελαιουργείων και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
 Μετά τη σύσκεψη ο κ. Τατούλης είπε πως «συμφωνήσαμε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, πως πρέπει να πάρουμε επιπλέον μέτρα. Πρέπει να δούμε και μελλοντικά τη διαχείριση του προβλήματος».
 Ανακοίνωσε ότι «θα δημιουργηθεί μια επιτροπή με ευθύνη της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένης Αλειφέρη, όπου θα μετέχουν δήμος - ΕΤΒΑ και ιδιοκτήτες των πυρηνελαιουργείων, ώστε να παρακολουθείται η όλη κατάσταση, να δούμε τι υπάρχει στη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων και να έχουμε τη δυνατότητα παρέμβασης αν κάτι δεν πάει καλά. Η ΕΤΒΑ θα προσλάβει έναν μετεωρολόγο για να ελέγχει τις μετεωρολογικές συνθήκες της περιοχής. Με ευθύνη των πυρηνελαιουργών θα γίνονται μετρήσεις πάνω από τις εγκαταστάσεις για αέριους ρύπους και σωματίδια».
 Ακόμα, αναφέρθηκε πως οι υπηρεσίες θα γενικεύσουν την ισχύ παρόμοιων μέτρων και στα υπόλοιπα πυρηνελαιουργεία του νομού, ενώ ο κ. Τατούλης υποστήριξε πως «είναι δύσκολο τεχνικά να προσεγγίσουμε το πρόβλημα, δεν υπάρχει τεχνολογία σε όλο τον κόσμο».
 Η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη ενημέρωσε ότι συμφωνήθηκε «τα πυρηνελαιουργεία να μην παραλαμβάνουν ποσότητες πυρήνα πέρα από τις δυνατότητες που ορίζονται στις άδειές τους». Πρόσθεσε πως θα γίνονται διαρκείς έλεγχοι από τις υπηρεσίες για πιστή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και ότι αν χρειαστεί θα γίνουν προτάσεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων.
 Ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος είπε ότι από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του άρχισε να ασχολείται συστηματικά με το πρόβλημα από τα πυρηνελαιουργεία. Ενημέρωσε πως «την περασμένη Δευτέρα συγκλίναμε με τους πυρηνελαιουργούς». Ανέφερε ότι «είναι σημαντική η ταύτιση των απόψεων που ακούστηκαν στη σύσκεψη και θα προχωρήσουμε στην υλοποίησή τους», ενώ διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι «κατεβλήθη η μεγαλύτερη κατά το δυνατόν προσπάθεια. Η επόμενη χρονιά θα μας βρει πιο θετικούς». Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Τατούλης είπε ότι «υπάρχουν και τα δύο μέτρα, και τα πρόστιμα και η αφαίρεση άδειας, όταν υπάρχει δυσμενής λειτουργία των περιβαλλοντικών όρων. Τα πρόστιμα είναι για να διορθώσουν την υφιστάμενη κατάσταση. Δεν έχει διαπιστωθεί παραβίαση περιβαλλοντικών όρων που θα επέβαλλε την άρση της αδείας».
 Ο περιφερειάρχης ανέφερε ακόμη ότι «τα πυρηνελαιουργεία συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη διάθεση των παραπροϊόντων της ελιάς» και επέμεινε ότι «τεχνολογικά δεν μπορεί να εξαλειφθεί το νέφος, η τεχνολογία είναι πολύ πίσω».
Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2014 08:01
ΠΗΓΗ:ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Γράφτηκε από τον Γιάννη  Σινάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: