Σάββατο, Ιανουαρίου 03, 2015

Διενέργεια αυτοψίας στα σπήλαια «Ξαστέρι» και «Μούλικο» ζητά ο Σύλλογος Κωνσταντιναίων

ΘΑΡΡΟΣ
Τελευταία Ενημέρωση: 02/01/2015 19:19
Τη διενέργεια αυτοψίας και την επαναγνωμοδότηση σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμπραξη με ΣΔΙΤ», που προβλέπει την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη θέση «Όνι» στην Καλλιρρόη, ζητά από την Εφορεία Παλαιοντολογίας – Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδος του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Σύλλογος των Απανταχού Κωνσταντιναίων «Ο Άγιος Κωνσταντίνος». 
 Ο Σύλλογος συμμετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων που αντιτίθενται στη δημιουργία του σκουπιδοεργοστασίου στην περιοχή και άρχισε να αξιοποιεί τα «όπλα» που έχει στη διάθεσή του και δεν είναι άλλα από την ανακάλυψη των σπηλαίων «Ξαστέρι» και «Μούλικο», που βρίσκονται πολύ κοντά στην προτεινόμενη για την εγκατάσταση της μονάδας περιοχή.

Βρέθηκαν σπήλαια
Ο Σύλλογος «εκμεταλλεύεται» το «παράθυρο που άνοιξε» η συγκεκριμένη Εφορεία, η οποία στη γνωμοδότησή της για την έγκριση της ΜΠΕ του έργου ανέφερε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του αρχείου της, «δεν εντοπίζονται σπήλαια ή άλλα μνημεία αρμοδιότητας μας εντός των ορίων των προτεινόμενων θέσεων, ούτε στο άμεσο περιβάλλον αυτών», και δήλωνε πως «δεν έχει καταρχήν αντίρρηση για την έγκριση της ΜΠΕ του έργου “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ”, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί ο παρακάτω όρος: Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλυφθεί σπηλαιώδης σχηματισμός, οι εργασίες θα διακοπούν αμέσως και θα ειδοποιηθεί η Εφορεία μας για διενέργεια αυτοψίας και πιθανής ανασκαφικής διερεύνησης, οι δαπάνες των οποίων θα βαρύνουν τις πιστώσεις του έργου. Από τα αποτελέσματα της έρευνας θα εξαρτηθεί η τελική έγκριση του έργου».   
 Στο έγγραφο του Συλλόγου γίνεται, επίσης, αναφορά στο γεγονός ότι η υπηρεσία ενημερώθηκε μέσω σχετικής έκθεσης επίσκεψης για την ύπαρξη των σπηλαίων «Ξαστέρι» και «Μούλικο», που βρίσκονται πλησίον των Τ.Κ. Καλλιρρόης και Βασιλικού, από μέλη του Τμήματος Μεσσηνίας της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, και σε έγγραφό της αναφέρεται πως «η Εφορεία μας θα εντάξει τη διενέργεια αυτοψίας στο χώρο στον άμεσο σχεδιασμό της, ώστε να διερευνηθεί και από πλευράς αρμοδιοτήτων μας η περιοχή»
 Υπάρχει και αναφορά στα της εξουδετέρωσης της χειροβομβίδας που είχε εντοπιστεί στο σπήλαιο «Ξαστέρι», στις 3 Δεκεμβρίου. Τα μέλη της Σπηλαιολογικής Εταιρείας ανέφεραν πως ανακαλύφθηκε νέα αίθουσα διαστάσεων 6X3X4 μέτρων με πλούσιο διάκοσμο και διάδρομο, που φαίνεται να έχει συνέχεια σε νέα διαδρομή, αλλά και ότι η επίσκεψη και η περαιτέρω διερεύνηση του σπηλαίου θα συνεχιστεί, αφού το επιτρέψει ο καιρός.   
Στοιχεία 
Ο Σύλλογος γνωστοποιεί πως από την ανάδοχο του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμπραξη με ΣΔΙΤ» ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, πραγματοποιούνται ήδη και βρίσκονται στην τελική τους φάση υδρογεωλογικές έρευνες του υπεδάφους της προτεινόμενης για την κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου έκτασης στη θέση «Όνι» Καλλιρρόης.
Μετά τα παραπάνω ζητά να ληφθούν υπόψη και τα εξής:
 -Τα δυο προσφάτως ανακαλυφθέντα σπήλαια «Μούλικο» και «Ξαστέρι» βρίσκονται κοντά στην προτεινόμενη για την κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου έκταση.
 -Τα πρώτα ευρήματα του αρχικά εξερευνηθέντος σπηλαίου «Ξαστέρι» αποτελούνται από σταλακτίτες 8 περίπου μέτρων, κουρτίνες και άλλα σπηλαιοθεάματα. Τα αρχικά ευρήματα ενισχύονται με τη νέα αίθουσα που ανακαλύφθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2014, η οποία και αυτή έχει πλούσιο διάκοσμο και φαίνεται να έχει συνέχεια.
-Το σπήλαιο «Μούλικο» είναι μια καταβόθρα βάθους 15 μέτρων μέχρι στιγμής και κατά την εκτίμηση των μελών της ερευνητικής ομάδας έχει αρκετά μεγάλη συνέχεια μετά την αίθουσα διαστάσεων 15X8 μέτρων που συνάντησαν και αφού απομακρυνθούν τα αδρανή υλικά που υπάρχουν.
 Τέλος, επισημαίνει πως η προτεινόμενη έκταση για την κατασκευή σκουπιδοεργοοτασίου βρίσκεται σε ημιορεινή περιοχή, σε αντίθεση με όσα αναγράφονται σε σχετικό έγγραφο της Εφορείας, που τη χαρακτηρίζει ως πεδινή. Ο ισχυρισμός αυτός του Συλλόγου, αν γίνει δεκτός, ανατρέπει όλα τα δεδομένα, καθώς η υπηρεσία αναφέρει πως «τόσο οι κύριες προτεινόμενες όσο και οι εναλλακτικές θέσεις επεξεργασίας απορριμμάτων που έχουν επιλεγεί από τη ΜΠΕ για κάθε Περιφερειακή Ενότητα χωροθετούνται σε πεδινές εκτάσεις, στις οποίες κατά κανόνα δεν υπάρχουν σπήλαια, σε αντίθεση με τους ορεινούς όγκους και τα παράλια της Πελοποννήσου, περιοχές όπου βρίσκονται πολλά και σημαντικά σπήλαια».
 Ο Σύλλογος επικαλείται τεχνική έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό της αναδόχου εταιρείας των καθηγητών Πανεπιστημίου κ. κ. Τσόκα, Κωνσταντίνου Παπαζάχου και Γεωργίου Δημόπουλου, που αναφέρουν, ανάμεσα σε άλλα, ότι το ανάγλυφο της εγγύς του έργου περιοχής χαρακτηρίζεται ως λοφώδες με μέσα υψόμετρα 90 έως 346 μέτρα και τα πιο κοντινά μέγιστα υψόμετρα είναι βορειοδυτικά η κορυφή Μαραθιάς (272 μέτρα) και δυτικά η κορυφή Βασιλικό με υψόμετρο (376 μέτρα) αντίστοιχα. 
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: