Πέμπτη, Ιανουαρίου 22, 2015

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΗΣ 21ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου στο κτίριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη. Ένα από τα θέματα τα οποία πρωταγωνίστησαν ήταν το 18ο θέμα ημερήσιας διάταξης το οποίο είχε να κάνει με τη «Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ» καθώς και την «Ολοκλήρωση Διαδικασιών άρθρου 22 της Διακήρυξης Β. της δεύτερης Φάσης αλλά και εξουσιοδότηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου το πλαίσιο του Διαγωνισμού».
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αντιδράσεις και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης δεν έλειψαν. Οι κκ. Πατσαρίνος, Αλευράς και Γόντικας έκαναν λόγο για ελλιπείς εισηγήσεις από την Οικονομική Επιτροπή και εξέφρασαν τις αντιθέσεις τους για το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Αρχικά, η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κυρία Νικολάκου μίλησε για την πολύ σημαντική συνεδρίαση, αναφέροντας ότι σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής σε σχέση με τα απορρίμματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Έθεσε τον εξής προβληματισμό στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, τα οποία ανέφεραν ότι το έργο αυτό και οι διαδικασίες του ανακοινώνονται λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές, λέγοντας: «Πώς γίνεται να μιλάτε εσείς, κύριοι τις αντιπολίτευσης, για ένα έργο το οποίο θα κάνει κακό στους πολίτες και θα καταστρέψει την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το οποίο, αυτό το ‘μειονεκτικό’ έργο, το χρησιμοποιεί η περιφέρεια λίγες ημέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες;».
Συγκινημένη δήλωσε η κυρία Νικολάκου με το σημείο στο οποίο βρίσκεται το έργο, διότι η περιφερειακή αρχή προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών και να φέρει τουριστική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Δεν υπάρχουν τα περιθώρια για καμία καθυστέρηση και αναβολή ούτε ενός λεπτού του ευρώ ούτε ενός δευτερολέπτου του χρόνου», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης.
Ο κ. Πατσαρίνος, περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, ανέφερε ότι η περιφερειακή αρχή δεν έχει εξασφαλίσει την έγκριση και τις χρηματοδοτήσεις, όπως ευαγγελίζεται. «Δεν μπορούμε να εξουσιοδοτήσουμε τον περιφερειάρχη και να ανακηρύξουμε την ΤΕΡΝΑ ως ανάδοχο. Το θέμα πρέπει να πάει στο Περιφερειακό Συμβούλιο», τόνισε, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες αποφάσεις που έχουν παρθεί από την περιφερειακή αρχή οι οποίες έχουν να κάνουν με το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο κ. Αλευράς, όταν έλαβε τον λόγο, είπε ότι το έργο αυτό της διαχείρισης το έχει προχωρήσει μόνο η πλειοψηφία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στη συνέχεια, έκανε λόγο για τις αποστάσεις των εργοστασίων οι οποίες είναι τεράστιες, όπως είπε χαρακτηριστικά. Έπειτα μίλησε για τον ΠΕΣΔΑ και την αναθεώρησή του. Αφού και εκείνος ζήτησε την αναβολή του θέματος, έκλεισε επιρρίπτοντας ευθύνες στην περιφερειακή αρχή για τις καθυστέρησης στη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και για την εικόνα που έχουν οι δρόμοι με τους όγκους των απορριμμάτων που έχουν συσσωρευθεί.
Ο κ. Γόντικας επέρριψε τις ευθύνες στην κυρία Νικολάκου για τα έγγραφα και της ζήτησε να υπογράψει την εισήγηση του θέματος, καθώς «δεν είναι διατεθειμένος να καθίσει στο σκαμνί», όπως είπε.
Έπειτα επικράτησε μια αναστάτωση και η ένταση ανέβηκε με τον κ. Νικολακου και τον κ. Γόντικα να αντιμάχονται για τα έγγραφα, για τις υπογραφές και για τη Γραμματεία της Οικονομικής Επιτροπής. Η κυρία Νικολάκου τόνισε ότι τα έγγραφα και οι φάκελοι είναι διαθέσιμα και έχουν ανοιχτεί στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, τα οποία δικαιούνται να δουν τα έγγραφα. Ακολούθως, κάλεσε τον κ. Γόντικα να σταματήσει να δημιουργεί εντυπώσεις καθώς είναι λίγες οι μέρες πριν από τις εκλογές και ο ίδιος είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ.
Ωστόσο, επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το έργο της είναι σε διαγωνιστική διαδικασία και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να κινδυνέψει το έργο. «Γι’ αυτό δεν μπορούμε να δώσουμε φωτοτυπίες, αλλά, όποιος θέλει», είπε κλείνοντας, «μπορεί να έρθει στην Περιφέρεια να δει ό,τι θέλει και να λάβει τις απαραίτητες ενημερώσεις».
Στην συνέχεια, ο κ. Γόντικας έθεσε τα ζητήματα αδιαφάνειας αλλά και θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τους χώρους μεταφόρτωσης.
Θέλοντας να απαντήσει στις ερωτήσεις οι οποίες είχαν να κάνουν με το αν η Οικονομική Επιτροπή μπορεί να συζητήσει ένα τόσο σοβαρό θέμα, η κυρία Νικολάκου απάντησε ότι η Οικονομική Επιτροπή είναι η αναθέτουσα αρχή του έργου. «Τι φαντάζεται, ότι εδώ είναι καφενείο;», είπε χαρακτηριστικά. «Η Οικονομική Επιτροπή είναι το αρμόδιο όργανο που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις», διευκρίνισε.

Περισσότερα στο link: https://www.youtube.com/watch?v=MyNJLgP7A0w#t=101
ΠΗΓΗ:arcadiaportal

Δεν υπάρχουν σχόλια: