Δευτέρα, Νοεμβρίου 04, 2013

ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ;

Α).Ένα έργο για να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά πρέπει να τυγχάνει της κοινωνικής αποδοχής και να μην έχει το σύνολο της κοινωνίας απέναντί του.
 -Το προωθούμενο προς εκτέλεση έργο εγκατάστασης  εργοστασίου επεξεργασίας στερεών
αποβλήτων στην Καλλιρρόη δεν τυγχάνει της αποδοχής της τοπικής κοινωνίας ,η οποία αντιδρά έντονα και αιτιολογημένα, οι δε κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς της περιοχής με την  μέχρι σήμερα στάση τους  διαδηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση την εγκατάσταση της μονάδας στο προτεινόμενο από την εταιρεία σημείο και ζητούν να αναζητηθεί άλλος κατάλληλος- για την περίπτωση- χώρος με βασικά κριτήρια τον σεβασμό στο περιβάλλον, την εφαρμογή της ισχύουσας Νομοθεσίας  και προπαντός να έχει την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.
Οι τοπικοί φορείς και η δημοτική αρχή μιλούν για ευθύνες της Περιφέρειας, ενώ οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι από το συγκεκριμένο έργο κινδυνεύουν ο πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας της Άνω Μεσσηνίας και γενικότερα το περιβάλλον και ότι το προτεινόμενο για την κατασκευή του έργου σημείο  βρίσκεται κοντά σε σπίτια και σε αρχαιολογικούς χώρους.Β).Η Περιφέρεια εκχώρησε το δικαίωμα της χωροθέτησης σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία χωροθέτησε  με γνώμονα τα δικά της αποκλειστικά συμφέροντα, επιλέγοντας την Καλλιρρόη. Θα μπορούσε η ίδια η Περιφέρεια να χωροθετήσει, αν υπήρχε βούληση.
 Γ). Όσο κι αν προσπαθήσουν οι «ειδικοί» επί του θέματος να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους και να αντικρούσουν τους λόγους που επικαλούνται οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής, δεν θα καταφέρουν να πείσουν κανέναν στο ότι μια μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, 300 μόλις μέτρα από τα σπίτια τους, δεν θα επιφέρει καμία αρνητική διαφοροποίηση στην καθημερινότητα τους.
Δ).Η πατρίδα μας περνάει μια δύσκολη οικονομική και όχι μόνο κρίση. Η κοινωνία έχει τεράστια προβλήματα οικονομικά και όχι μόνο. Πιστεύουμε ότι δεν είναι η κατάλληλα χρονική στιγμή μερικοί να τεντώνουν χωρίς λόγο τα νεύρα μιας ταλαιπωρημένης κοινωνίας. Αντίθετα πιστεύουμε ότι πρέπει να επιζητείται πάντα η κοινωνική συναίνεση και ιδιαίτερα όταν υπάρχουν ιδιαίτεροι και σοβαροί λόγοι όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση της λάθος χωροθέτησης της Καλλιρρόης . 
Ε).Οι κάτοικοι της Καλλιρρόης και των γύρω χωριών:
- είναι και θα παραμείνουν καχύποπτοι γιατί γνωρίζουν ότι για να είναι βιώσιμο ένα εργοστάσιοστερεών αποβλήτων χρειάζονται τουλάχιστον 300.000 τόνοι σκουπίδια που σε καμία περίπτωση τα σκουπίδια Μεσσηνίας Μεγαλόπολης και Γορτυνίας δεν είναι τέτοιου μεγέθους. 
Άρα υποθέτουν ότι κάτι άλλο κρύβεται. 
-είναι και θα παραμείνουν  καχύποπτοι γιατί δεν καταλαβαίνουν τι χρειάζονται δυο εργοστάσια σε απόσταση 30 χιλιομέτρων  

-είναι και θα παραμείνουν καχύποπτοι γιατί δεν κατανοούν γιατί τα σκουπίδια της Μεγαλόπολης και της Γορτυνίας δεν θα πάνε στην Παλιόχουνη Μεγαλόπολης αλλά στην Καλλιρρόη. 
-είναι καχύποπτοι και θα παραμείνουν καχύποπτοι γιατί κανείς δεν τους ενημερώνει για την μέθοδο επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων.
-Τέλος είναι και θα παραμείνουν καχύποπτοι γιατί πιστεύουν ότι στην Μεσσηνία μεθοδεύεται να καταλήξουν και τα στερεά απόβλητα του Νομού Ηλείας  
ΣΤ).Δεν έχει πείσει ούτε και πρόκειται να πείσει κανέναν ο κ. Τατούλης ισχυριζόμενος ότι το προτεινόμενο για κατασκευή εργοστάσιο στην Καλλιρρόη δεν θα είναι σκουπιδοεργοστάσιο και επιμένει ότι "πρόκειται για μονάδα επισκέψιμη, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Είναι περιβαλλοντικό το έργο" τονίζει. Επίσης έχει δηλώσει ότι "θα μάθουμε πώς πρέπει να πάρουμεπαιδεία για διάθεση αποβλήτων" κι επιμένει πως "δεν θα υπάρχει καμία οσμή γιατί θα είναι κλειστές εγκαταστάσεις". Στην παραπάνω θέση του περιφερειάρχη παρατηρούμε ότι: Έχουμε γνώση των περιβαλλοντολογικών και λοιπών επιπτώσεων του προτεινόμενου έργου και o κ.Τατούλης δεν έχει πείσει όχι μόνον εμάς αλλά κανέναν κάτοικο ή φορέα για τις ευεργετικές για την περιοχή μας επιπτώσεις του έργου. Αντίθετα πιστεύουμε ότι δεν έχει πείσει ούτε καν τον εαυτό του για την αναγκαιότητα κατασκευής του συγκεκριμένου έργου στην Καλλιρρόη. Η τοπική κοινωνία γνωρίζοντας τις καταστροφικές για ολόκληρη την περιοχή της Άνω Μεσσηνίας επιπτώσεις ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ όχι μόνον στην Καλλιρρόη αλλά σε κανένα από τα γύρω κατοικημένα χωριά μας.
Ζ).Κύριε Τατούλη και Κύριοι της ΤΕΡΝΑ
-Δεν σας προβληματίζει η καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας ;
-Ξύνεται τις  ανοιγμένες- από τα κάθε είδους λόγω κρίσης προβλήματα- πληγές της κοινωνίας
-Δημιουργείται προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν
-Με την συμπεριφορά και τις κατά καιρούς –για το συγκεκριμένο θέμα-δηλώσεις σας τεντώνετε τα ήδη τεντωμένα νεύρα της κοινωνίας.
-Δεν υπολογίζεται κανέναν και τίποτε
-Προσπαθείτε  ανεπιτυχώς να πείσετε τους θιγόμενους κατοίκους της περιοχής για την ωφελιμότητα του έργου.
Η).Ο Σύλλογός μας  αντιλαμβανόμενος  πλήρως, α) την ανάγκη για την οριστική επίλυση του πολύ σημαντικού θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, β) την πίεσητου χρόνου που υπάρχει για τη συμμόρφωση της χώρας μας σε σχετικές κοινοτικές οδηγίες, γ) ότι πρέπει να τελειώνουμε επιτέλους με την επιβολή δυσβάσταχτων προστίμων στους δήμουςαλλά και δ) τις δικαιολογημένες φωνές διαμαρτυρίας των πολιτών και των φορέων της περιοχής μας,                                                    
                                            ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ στους :
Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ.Γιάννη Μανιάτη  και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Πέτρο Τατούλη και τους                                                           
                                                  
                                                 ΚΑΛΕΙ:
να ασκήσουν κάθε επιρροή που έχουν ώστε να αποφευχθεί η εγκατάσταση του εργοστασίου στον προτεινόμενο χώρο του Δ.Δ. Καλλιρρόης και να υποχρεωθεί η ανάδοχος εταιρεία να προτείνει εναλλακτική λύση προκειμένου να εγκαταστήσει τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων που προβλέπεται από τον διαγωνισμό, σε περιοχή στην οποία θα υπάρχει ένα χιλιομετρικό όριο ασφαλείας από κατοικημένες περιοχές. Επισημαίνουμε ότι η γρήγορη και σωστή υλοποίηση ενός τέτοιου σημαντικού έργου, θα πρέπει πάση θυσία να τύχει της αποδοχής της κοινωνίας στις περιοχές εγκατάστασης. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει στόχο και για την ανάδοχο εταιρεία η οποία οφείλει να προτάξει τα κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά κριτήρια από τα πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη μιας καθόλα  άτυχης επιλογής».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις άλλες δύο περιοχές που πρόκειται να εγκατασταθούν ανάλογες μονάδες διαχείρισης των σκουπιδιών της Πελοποννήσου, στην Αρκαδία και την Λακωνία, δεν υπήρξαν μέχρι στιγμής  αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.
Τέλος δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι:
    1.ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ:
         -Για να μη γίνει σκουπιδότοπος η Καλλιρρόη και γενικά όλη η περιοχή μας 
        -Για να διατηρήσουμε καθαρό τον αέρα και το νερό μας 
        -Για να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας 
        -Για να μην καταστραφούν η υγεία μας , η περιουσία μας και η ίδια μας η ζωή  
                              &
1.ΘΑ Π        2.ΔΕΝ ΘΑ  ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΥΦΟΡΗΣ ΓΗΣ ΜΑΣ ΣΕ
ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ
                                            
                           


-Δεν σ
Ζ).Κύ

Ζ).Κύρι


  

Δεν υπάρχουν σχόλια: